Artikel top billede

Nu kan du rode i bjerge af data fra Folketinget

Nu åbner det offentlige igen op for posen med åbne data. Denne gang er det Folketinget, som gør det nemmere at indsamle informationer.

Nu kan du snart få fingrene i nye offentlige data. Til foråret åbner Folketinget nemlig for direkte adgang til enorme bunker af information.

"Når vi åbner data, får alle langt større mulighed for at analysere, åbne og følge med i, hvad der foregår i Folketinget. Vi giver alle mulighed for at tilføre den demokratiske proces noget nyt," siger Anders Gilbro Nielsen, der er teknisk projektleder hos Folketingets it-udviklingsafdeling.

Åbningen af data sker for at give analysehuse, ngo'er, virksomheder eller helt andre aktører bedre muligheder for at bearbejde og udvikle projekter, der bruger de offentlige informationer som motor.

Sådan skal Folketingets data formidles
I første omgang bliver der tale om såkaldt metadata som eksempelvis opdateringer til lovafstemninger eller status på stillede § 20-spørgsmål.

"Rent teknisk har vi udarbejdet en datamodel, hvor vi kan frigive data om medlemmerne, lov- og beslutningsforslag, med mere, som vil blive udgivet i XML, JSON eller REST-format," siger Anders Gilbro Nielsen og fortsætter:

"Det bliver stillet til rådighed i en form for webservice-interface, og vi vil prøve at lægge så meget ud, som det er muligt at bearbejde rent maskinelt."

Tilbage i januar afsluttede projektlederen et større projekt omkring omlægning af data i Folketingets systemer, der medfører, at data nu nemt kan gøres åbne for andre udviklere.

"Hovedparten af data stammer fra ESDH-systemet TingDok. Det er der, alle de parlamentariske dokumenter flyder igennem. Næsten alt du ser på folketinget.dk, kommer fra det system," fortæller Anders Gilbro Nielsen.

Data frigives i 2014
Selvom det ifølge projektlederen bliver nemt at integrere data fra TingDok i en åben platform, kommer hele herligheden til at koste 1,7 millioner skattekroner, der primært skal bruges på udviklingskonsulenter. Her skal udviklerne findes gennem et SKI-udbud, der snart bliver offentliggjort.

"I virkeligheden kan vi åbne op meget hurtigere, men så bliver data meget vanskeligt tilgængelige," siger Anders Gilbro Nielsen.

Udviklingen af det nye system, der skal stille de åbne data til rådighed, starter til november, og forventes at blive offentliggjort til marts eller april 2014.

Nu bliver det nemmere
Selvom Folketingets data i dag ikke er åbne og nemt tilgængelige for offentligheden, har det ikke holdt udviklerne tilbage.

Både privatpersoner og flere private aktører har gennem årene møjsommeligt indhentet data fra folketinget.dk gennem såkaldt web-scraping, der foregår automatisk ved at lade et script besøge alle eller bestemte undersider på hjemmesiden og efterfølgende indsamle relevant data.

Det gælder blandt andet den danske udvikler Michael Friis, der i 2009 oprettede hjemmesiden Folkets Ting, der samtidig gik skridtet videre, og stillede de indsamlede data til rådighed for andre, ganske som Folketingets egne udviklere nu vil tilbyde.

Læs også:
Han vil revolutionere folkestyret med web 2.0

Disse virksomheder sparer millioner på gratis data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere