Artikel top billede

Det kan vi lære af BlackBerrys kollaps

BlackBerry var rost. Blev brugt af af præsidenter og topchefer . Men alligevel gik det galt for det firma, som var pioneren for sikker og mobil forretningskommunikation. BlackBerrys kollaps indeholder et par pointer vi andre kan lære af.

Højt at flyve, dybt at falde. Og det går stærkt. Det er
lektionen for telefonproducenter for tiden.

Du skal ikke mange år tilbage, før BlackBerry var den seje dreng i klassen. Det var BlackBerry, som havde næsten eneret på kommunikationen i alle de store amerikanske virksomheder, og telefonen var det ultimative statussymbol, som centrale ansatte fik udleveret, mens rosset måtte nøjes med ordinære telefoner.

Intet understregede Blackberrys status mere, end da selve symbolet på det nye smarte og coole, Præsident Obama, i 2008 insisterede på at beholde sin telefon selv efter indsættelsen som præsident.

Men i successen blev kimen lagt til nederlaget. Et nederlag, som indeholder et par lektioner for os andre næsten uanset branche:

1. Du er ikke din egen fokusgruppe

Først og fremmest at du ikke er din egen fokusgruppe. For mens BlackBerry levede fedt af selskabets succes og store medieprofil, glemte man at se, hvad resten af branchen var i gang med.

2. Tempoet er i top

Den anden lektion er, at tempoet er sat op på markedet. Apple kan måske nøjes med at lancere en iPhone i ny og næ, men selv frugtfirmaet mærker presset og lancerer S-modeller med fokus på lidt bedre specifikationer for hver version.

3. Det er svært at stå alene

Den tredje lektion er, at det er svært, rigtigt svært at stå alene, sådan som BlackBerry prøvede. For nok har Apple og Googles Android-partnere meget lækker hardware, men først og fremmest er brugerne syltet ind i app-stores, mailsystemer, browsersynkronisering, musikbutikker og masser af andre smarte tjenester, der gør et mobilskifte næsten lige så smertefuldt som en tandudtrækning.

Selv da Apple, Google og senere Microsoft åbnede mobiludviklingsværktøjer og app-butikker for håbefulde udviklere for at kopiere det massive programudbud, som i sin tid sendte Windows til tops, vendte BlackBerry blikket indad.

4. Du kan ikke ignorere forbrugerne

Den fjerde og sidste lektion er, at du ikke kan ignorere forbrugerne, selv om du lever godt af business-to-business-markedet. 

Det er især sandheden for it-firmaer som BlackBerry, hvis produkter netop er med til at udviske forskellen med arbejde og fritid - men det er også sandt for alle vi andre, der producere
services til en stadig mere kritisk, velorienteret og kvalitetsorienteret gruppe mennesker.

De finder sig ikke i længden i, at interne eller forretningskritiske værktøjer er grimme, snørklede eller bare kedelige. Så finder de et alternativ. Sådan som BlackBerry, Nokia og alle de
andre lærte på den hårde måde.

Hvad er din mening - er der andet vi kan lære af BlackBerrys fald?
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere