Det kan vi lære af BlackBerrys kollaps

BlackBerry var rost. Blev brugt af af præsidenter og topchefer . Men alligevel gik det galt for det firma, som var pioneren for sikker og mobil forretningskommunikation. BlackBerrys kollaps indeholder et par pointer vi andre kan lære af.

Højt at flyve, dybt at falde. Og det går stærkt. Det er
lektionen for telefonproducenter for tiden.

Du skal ikke mange år tilbage, før BlackBerry var den seje dreng i klassen. Det var BlackBerry, som havde næsten eneret på kommunikationen i alle de store amerikanske virksomheder, og telefonen var det ultimative statussymbol, som centrale ansatte fik udleveret, mens rosset måtte nøjes med ordinære telefoner.

Intet understregede Blackberrys status mere, end da selve symbolet på det nye smarte og coole, Præsident Obama, i 2008 insisterede på at beholde sin telefon selv efter indsættelsen som præsident.

Men i successen blev kimen lagt til nederlaget. Et nederlag, som indeholder et par lektioner for os andre næsten uanset branche:

1. Du er ikke din egen fokusgruppe
Først og fremmest at du ikke er din egen fokusgruppe. For mens BlackBerry levede fedt af selskabets succes og store medieprofil, glemte man at se, hvad resten af branchen var i gang med.

2. Tempoet er i top
Den anden lektion er, at tempoet er sat op på markedet. Apple kan måske nøjes med at lancere en iPhone i ny og næ, men selv frugtfirmaet mærker presset og lancerer S-modeller med fokus på lidt bedre specifikationer for hver version.

3. Det er svært at stå alene
Den tredje lektion er, at det er svært, rigtigt svært at stå alene, sådan som BlackBerry prøvede. For nok har Apple og Googles Android-partnere meget lækker hardware, men først og fremmest er brugerne syltet ind i app-stores, mailsystemer, browsersynkronisering, musikbutikker og masser af andre smarte tjenester, der gør et mobilskifte næsten lige så smertefuldt som en tandudtrækning.

Selv da Apple, Google og senere Microsoft åbnede mobiludviklingsværktøjer og app-butikker for håbefulde udviklere for at kopiere det massive programudbud, som i sin tid sendte Windows til tops, vendte BlackBerry blikket indad.

4. Du kan ikke ignorere forbrugerne
Den fjerde og sidste lektion er, at du ikke kan ignorere forbrugerne, selv om du lever godt af business-to-business-markedet. 

Det er især sandheden for it-firmaer som BlackBerry, hvis produkter netop er med til at udviske forskellen med arbejde og fritid - men det er også sandt for alle vi andre, der producere
services til en stadig mere kritisk, velorienteret og kvalitetsorienteret gruppe mennesker.

De finder sig ikke i længden i, at interne eller forretningskritiske værktøjer er grimme, snørklede eller bare kedelige. Så finder de et alternativ. Sådan som BlackBerry, Nokia og alle de
andre lærte på den hårde måde.

Hvad er din mening - er der andet vi kan lære af BlackBerrys fald?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.