Artikel top billede

Det kan vi lære af BlackBerrys kollaps

BlackBerry var rost. Blev brugt af af præsidenter og topchefer . Men alligevel gik det galt for det firma, som var pioneren for sikker og mobil forretningskommunikation. BlackBerrys kollaps indeholder et par pointer vi andre kan lære af.

Højt at flyve, dybt at falde. Og det går stærkt. Det er
lektionen for telefonproducenter for tiden.

Du skal ikke mange år tilbage, før BlackBerry var den seje dreng i klassen. Det var BlackBerry, som havde næsten eneret på kommunikationen i alle de store amerikanske virksomheder, og telefonen var det ultimative statussymbol, som centrale ansatte fik udleveret, mens rosset måtte nøjes med ordinære telefoner.

Intet understregede Blackberrys status mere, end da selve symbolet på det nye smarte og coole, Præsident Obama, i 2008 insisterede på at beholde sin telefon selv efter indsættelsen som præsident.

Men i successen blev kimen lagt til nederlaget. Et nederlag, som indeholder et par lektioner for os andre næsten uanset branche:

1. Du er ikke din egen fokusgruppe

Først og fremmest at du ikke er din egen fokusgruppe. For mens BlackBerry levede fedt af selskabets succes og store medieprofil, glemte man at se, hvad resten af branchen var i gang med.

2. Tempoet er i top

Den anden lektion er, at tempoet er sat op på markedet. Apple kan måske nøjes med at lancere en iPhone i ny og næ, men selv frugtfirmaet mærker presset og lancerer S-modeller med fokus på lidt bedre specifikationer for hver version.

3. Det er svært at stå alene

Den tredje lektion er, at det er svært, rigtigt svært at stå alene, sådan som BlackBerry prøvede. For nok har Apple og Googles Android-partnere meget lækker hardware, men først og fremmest er brugerne syltet ind i app-stores, mailsystemer, browsersynkronisering, musikbutikker og masser af andre smarte tjenester, der gør et mobilskifte næsten lige så smertefuldt som en tandudtrækning.

Selv da Apple, Google og senere Microsoft åbnede mobiludviklingsværktøjer og app-butikker for håbefulde udviklere for at kopiere det massive programudbud, som i sin tid sendte Windows til tops, vendte BlackBerry blikket indad.

4. Du kan ikke ignorere forbrugerne

Den fjerde og sidste lektion er, at du ikke kan ignorere forbrugerne, selv om du lever godt af business-to-business-markedet. 

Det er især sandheden for it-firmaer som BlackBerry, hvis produkter netop er med til at udviske forskellen med arbejde og fritid - men det er også sandt for alle vi andre, der producere
services til en stadig mere kritisk, velorienteret og kvalitetsorienteret gruppe mennesker.

De finder sig ikke i længden i, at interne eller forretningskritiske værktøjer er grimme, snørklede eller bare kedelige. Så finder de et alternativ. Sådan som BlackBerry, Nokia og alle de
andre lærte på den hårde måde.

Hvad er din mening - er der andet vi kan lære af BlackBerrys fald?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere