Artikel top billede

Er du digitalt adfærdsvanskelig?

Klumme: Både digital dannelse og digitale færdigheder er nødvendige for at få velfungerende it-brugere. Og begge dele er nødvendige for at skabe fremtidens digitale Danmark.

Diskussionen om it i folkeskolen får ofte karakter af en opgørelse over antal pc'er pr. elev, digitale læremidler og investeringer i skabe, hvor eleverne kan opbevare deres udstyr.

Samtidig har vi alle hørt historien om, at eleverne er bedre end læreren, når det kommer til brug af it - uanset om det er korrekt eller ej, ser man det som en barriere for at uddanne eleverne i it-anvendelse.

Det er rigtigt, at udviklingen af programmer, sociale medier og devices går så hurtigt, at det kan være svært for lærere - og alle os andre - at følge med det nyeste.

Derfor er det korrekt, at det i nogle situationer er eleverne, der kan vise det nyeste til deres lærer.

Med fremkomsten af de digitale indfødte bliver det nok svært for skolesystemet at lære eleverne at bruge de konkrete systemer. Mange børn er allerede fuldt i gang med at bruge tablets, inden de starter i skolen.

Det er det, der hedder it-færdigheder.

"Fordi man bruger en computer hver dag, betyder det ikke, at man har digital dannelse"

For 10-15 år siden holdt jeg et foredrag om det "nye internet" og betydningen for unge mennesker. Jeg gjorde opmærksom på, at det ville blive en helt ny kilde til information, men at det var afgørende, at vi i skolerne lærte de unge at bruge nettet kritisk, fordi de traditionelle måder at vurdere saglighed på ville blive ændret.

Lær at opføre dig ordentligt på digitale medier

Dengang vidste jeg ikke, at det er, hvad man kalder for "digital dannelse". Det ved jeg i dag.

Der er flere måder at beskrive digital dannelse på, men essensen er, at det drejer sig om at lære at opføre sig fornuftigt på de digitale medier.

At træffe velovervejede valg, at forholde sig kritisk til information på nettet, at overveje sit digitale spor og at deltage aktivt i den digitale verden er alle elementer af digital dannelse.

Digital dannelse er altså noget andet end digitale færdigheder, der handler om at kunne bruge og betjene systemerne. Fordi man bruger en computer hver dag, betyder det ikke, at man har digital dannelse - også selv om man er med på de nyeste programmer, enheder og løsninger.

Hvis man ikke har digital dannelse, er man "digitalt adfærdsvanskelig".

Både digital dannelse og digitale færdigheder er nødvendige for at få velfungerende it-brugere. Og begge dele er nødvendige for at skabe fremtidens digitale Danmark.

Vi er på vej mod et samfund med digital selvbetjening, velfærdsteknologier og brug af digitale infrastrukturer på alle områder. For at denne udvikling skal lykkes, er der brug for både digitale færdigheder og digital dannelse.

"Hvis man ikke har digital dannelse, er man digitalt adfærdsvanskelig"

Stort behov
Den nye analyse "IT i Praksis" viser tydeligt et behov for digital dannelse blandt de unge.

Hvert år måles, hvor enige borgerne er med det offentliges digitaliseringsstrategi, hvor kommunikation med det offentlige skal være digital fra 2015.

Ikke uventet er der en dalende tilslutning, jo ældre aldersgruppen bliver. Men også gruppen af 18-25-årige skiller sig markant ud - her er kun 45 procent af de adspurgte enige i den offentlige digitalisering, mens tallet er 67 procent for gruppen lige over - med de 26-35-årige.

Så folkeskolen har en stor opgave med at varetage de unges digitale dannelse. It-færdigheder er selvfølgelig også vigtige, og måske er det ikke helt overflødigt at have fokus på dette - specielt it integreret i øvrige fag samt til grupper, der har svært ved de digitale færdigheder.

Men det bliver afgørende at have fokus på it-dannelse - ellers får vi ikke skabt fremtidens digitale Danmark.

Per Andersen er direktør i Dansk IT.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Capgemini varsler kæmpe offensiv på det danske SAP-marked: Vil ansætte op til 40 nye konsulenter i år
Den danske del af Capgemini vil tage en langt større bid af det danske SAP-marked, som ifølge dansk landechef Claus Rydkjær står overfor en mulig eksplosion som følge af overgangen til S/4HANA. Op til 40 nye ansatte skal gøre Capgemini i stand til at tredoble SAP-forretningen på bare et år. "Vi mener, tidspunktet er nu," siger Claus Rydkjær til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.