Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck.

It-direktør i Novo Nordisk: Her er vores ERP-setup

Lars Fruergaard Jørgensen har som CIO i Novo Nordisk en klar strategi for, hvordan forretningssoftware kan understøtte medicinal-virksomhedens globale vækst.

Man kunne måske tro, at it-landskabet ville se ganske kompliceret ud i en virksomhed med flere end 36.300 medarbejdere og en årsomsætning på 78 milliarder kroner.

Men faktisk tilstræber Novo Nordisk på alle måder et simpelt, konsolideret it-miljø.

"Det er rigtig vigtigt at have evnen til at eksekvere en global forretning i ét system på en konsolideret måde."

Sådan beskriver Lars Fruergaard Jørgensen, CIO i Novo Nordisk, baggrunden for det ERP-setup, medicinal-virksomheden arbejder med.

"Vi har datterselskaber rundt omkring i verden, og de kører alle sammen finans i et fælles ERP-system. Det er alt sammen integreret," fortæller han.

"Der er stor værdi i det, for det er de fælles it-systemer, der ultimativt sikrer sig, at du har de samme processer."

Skal ikke bruge energi på det forkerte

Det med de samme processer er noget, Lars Fruergaard Jørgensen ofte kommer ind på, og forklaringen skal i høj grad findes i, at Novo Nordisk er en virksomhed, der vokser år for år.

Den vækst skal understøttes med it.

"Vi har ikke behov for, at folk skal bruge meget energi på at finde ud af, hvordan man skal gøre ting. Når vi laver et nyt datterselskab eller bygger en ny fabrik, kopierer vi systemerne, og det giver en enorm skalerbarhed i vores globale infrastruktur."

Men Novo Nordisk kan, som de fleste andre globale selskaber, trods alt ikke drives helt enkelt it-mæssigt.

Koncernen arbejder således både med SAP og Siebel og en Oracle-baseret industriløsning til kliniske afprøvning af nye produkter.

"For finans, HR og produktion er der én template, for salgsstyrken er der én template, og for den kliniske udvikling er der også ét sæt af systemer."

"Så du kan sige, at vi har forskellige øer af ERP-løsninger, men inden for hvert område er der kun én løsning," lyder beskrivelsen fra Lars Fruergaard Jørgensen.

"Jeg mener ikke, at der er én leverandør, der kan tilbyde en suite, der dækker alle funktionsområder," forklarer CIO'en.

Det moderne ERP-setup

ERP anses fortsat som it-kernen i de fleste virksomheder, men noget har alligevel forandret sig. Holdningen til ERP-løsninger er ikke, hvad den var for 10 år siden, lød det for nogle uger siden  fra PA Consulting. 

"ERP er blevet mere modent. For 10 år siden sagde man, at ERP var svaret på alt. I dag siger man, det er et mere nuanceret billede," forklarede Torsten Jacobsen, ansvarlig for ERP-rådgivning og partner i PA Consulting Group, på baggrund af en ny undersøgelse.

Undersøgelsen, der er baseret på interviews med CIO'er, peger blandt andet på, at mens verden ændrer sig med stadig større hastighed, og kravene til agilitet og fleksibilitet dermed stiger, så er ERP-systemerne ikke nødvendigvis klar til at understøtte den fremtid.

Lars Fruergaard Jørgensen kan på sin vis godt nikke genkendende til denne udfordring:

"Det hele starter med at definere, hvad man ser som en ERP-løsning. Hvis man ser det som ét system, der skal dække alle virksomhedens processer end-to-end, er jeg enig i, at det nok ikke er særligt realistisk (at være fleksibel, red.)"

ERP stadig helt afgørende

Samtidig forklarer han dog, hvor Novo Nordisk forsøger både at sikre et konsolideret it-miljø, og samtidig være en agil virksomhed.

"Den måde, jeg ser ERP på, er, at det er det, der dækker mange af de helt grundlæggende, store transaktionsprocesser - finans, produktion, HR og den slags."

"Der ser jeg egentlig, at der i dag og i fremtiden vil være et behov for et klassisk ERP-system, der sørger for, at man på integreret vis har styr på de her backbone-processer."

Han peger på, at der så ganske rigtigt er opstået nogle nye muligheder med eksempelvis de mobile løsninger.

"Der er et behov for at snakke mobilitet. Hvis man skal lave en expense report, er det smart, hvis ens sælgere kan gøre det mobilt. Men det ændrer ikke på det grundlæggende behov for den underliggende ERP-infrastruktur."

Sådan understøttes forskellige markeder

Lars Fruergaard Jørgensen har tidligere forklaret til Computerworld, at forudsætningen for, at Novo Nordisk kan blive ved med at vokse som en global virksomhed, er, at der en meget stram, konsolideret infrastruktur, og ét sæt globale it-processer. 

Kommer der ikke nogle gange et sammenstød med lokale ønsker rundt omkring i verden?

"Det afhænger meget af, hvilken virksomhed man er. Novo Nordisk er i virkeligheden en meget simpel virksomhed på trods af, at vi er store. Vi har ganske få produkter, og det er de samme produkter, vi sælger i hele verden."

"Produkterne er positioneret på samme vis, og de bliver produceret på ens fabrikker, så vi har ikke i de klassiske processer særligt stort behov for, at man kan differentiere sig."

Tilpasser sig lokale behov - men med måde

I forhold til salgsprocessen er der dog - på trods af at det er de samme produkter - lidt forskellige traditioner fra marked til marked. Derfor har Novo Nordisk også en lidt anden tilgang til CRM end til ERP i klassisk forstand.

"Hvor vi på finans, HR og produktion prøver på at køre med den samme SAP-løsning i hele verden, så har vi regionale implementeringer af Siebel for at tilpasse os de lokale behov."

"I nogle markeder kan man forsvare at betale for et meget avanceret system med daglige markedsdata og løsninger på iPads, mens man i andre markeder har en mere simpel approach."

"Vi har tilpasset os til de lokale behov, men har så konsolideret i og med, at man skal skal være på den samme version og på den samme datamodel, så vi får synergi, og så de læringer, man laver i én region, kan tilføres en anden region på den smart måde," siger Lars Fruergaard Jørgensen til Computerworld.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Store forandringer for it-afdelingen: Sådan ser ERP ud i dag

It-chefer: Her er vores store udfordring med ERP-systemet

CIO i Novo Nordisk: Ansvarlig for it for milliarder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Dansk booking-portal ramt af ransomware-angreb: Forhandler med hackere om betaling af løsesum
Selskabet Ak Techotel er ramt af et omfattende hackerangreb, der er gået ud over en lang række hoteller i Danmark, Sverige og Norge. Selskabet har forhandlet med hackerne bag angrebet for igen at få adgang til sine systemer igen.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.