Artikel top billede

Er du god nok? Danskerne er kun nummer fem til it

Danskerne ligger helt nede på en femteplads på it-færdigheder i ny international undersøgelse. Er du overhovedet god nok?

OECD har lavet en kæmpe undersøgelse af it-færdighederne i 19 lande, og her ligger Danmark kun nummer fem.

Normalt bryster vi os ellers af at ligge helt oppe på podiepladserne.

Hos it-myndighederne har de normale jubelbrøl omkring denne type undersøgelser da også en lidt mere afdæmpet tone.

Ifølge undersøgelsen fra OECD "ligger Danmark på en femteplads, når man ser på andelen af befolkningerne, der opnår en god placering målt på evnen til problemløsning med it".

"Dog ligger Danmark lavere placeret end vores nordiske naboer," hedder det i en pressemeddelelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

Analysen undersøger læse-, regne- og it-færdighederne hos i alt cirka 157.000 borgere i 24 lande, hvoraf 19 lande indgår i landesammenligningen vedrørende it.

Cirka 7.300 danskere har deltaget i undersøgelsen, oplyses det.

Ældre halter efter

Vi er dog som bekendt ikke et it-uland, men især for visse befolkningsgrupper halter det.

71 procent af danskerne bruger e-mail hver dag, og 75 procent handler på nettet eller bruger netbank mindst en gang om måneden.

Men især ældre og borgere med kortere uddannelse halter bagud på it-færdigheder.

Direktør i Digitaliseringsstyrelsen Lars Frelle-Petersen udtaler i pressemeddelelsen:

"Det er en interessant og omfattende undersøgelse, der blandt andet bekræfter, at danskerne i høj grad bruger it i deres dagligdag, men som samtidig også viser, at det er vigtigt, at vi fastholder fokus på at hjælpe de borgere, der har svært ved it."

Dykker man lidt ned i undersøgelsen, kan man se, at særlige færdigheder på andre områder er med til at løfte dine it-færdigheder.

Og så er nogle grupper af danskere simpelthen bare it-superbrugere.

Her er de dygtige danskere

Hos SFI, der har været inde over undersøgelsen, har man også udsendt oplysninger om resultaterne.

"Der er en markant sammenhæng mellem færdigheder i læsning, regning og problemløsning med IT."

"Er man god til det ene, er man også god til det andet - som hovedregel - men der er betydelige variationer mellem forskellige befolkningsgruppers færdigheder," forklares det i den meddelelse.

For jo højere uddannelsesniveau, des bedre færdigheder; personer, der alene har grundskole som højeste fuldførte uddannelse, scorer lavest, personer med lang videregående uddannelse højest.

"Færdighederne stiger med alderen fra 16 år og op til cirka 28 år, i kraft af at flere får en uddannelse, efterhånden som de bliver ældre; herefter er niveauet for læse- og regnefærdigheder nogenlunde stabilt frem til 35-40-årsalderen for derpå at falde med alderen op til 65 år," hedder det videre.

Mænd og kvinder

I øvrigt har mænd i gennemsnit bedre it-færdigheder end kvinder.

"Mænd og kvinder adskiller sig ikke fra hinanden med hensyn til læsefærdigheder, men mænd har i gennemsnit bedre regnefærdigheder og færdigheder i problemløsning med it end kvinder," hedder det.

I øvrigt understreges det, at vedligeholdelse og udvikling af færdigheder sker ved at kaste sig ud i det - at prøve det.

Det gælder både på arbejde, i fritiden og gennem deltagelse i kompetenceudvikling, herunder voksen- og efteruddannelse.

"Færdigheder, der ikke bruges, mistes," lyder budskabet.

Du kan læse hele rapporten og metoden her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere