Artikel top billede

Foto: Jens Holm

Sådan vil IBM ændre alt ved dine computer-chips

It-giganten IBM mener, at der skal ske radikale ændringer af vores computerchips, og derfor arbejder virksomheden på at gøre op med tre paradigmer.

Zürich: IBM kigger i dag mod den menneskelige biometri, når virksomhedens forskere undersøger mulighederne for at sætte yderlige skub i computerchippens effektivitet.

"Afstanden mellem komponenterne i computerchips er yderst vigtig. Jo kortere afstand mellem komponenter, jo bedre. Og vi er nu kommet til et punkt, hvor vi må ændre måden, hvorpå vi bygger computere," fortæller doktor Bruno Michel, der er ansat af IBM.

IBM vil derfor nu smide skyklapperne og rette blikket mod andet end blot den rene performance forbedring.

Men det betyder samtidig, at der skal derfor ske radikalt ændringer, og derfor arbejder virksomheden nu aktivt på at gøre op med tre paradigmer.

Helt konkret handler det at gøre op med de hidtidige normer for energieffektivitet, og samtidig udvikler og forfiner virksomheden også den måde, hvorpå de knald-hurtige computerchips skal køles.

Energiforbruget skal helt i bund

Det første paradigme, som IBM ønsker at gøre op med, er de nuværende modeller og teknikker, der i dag fastsætter, hvor effektive virksomhedens computerchips er og kan blive i fremtiden.

"Vi er nød til at forny måden, hvorpå vi bygger computere i fremtiden, og her henter vi i dag inspiration fra den menneskelige hjerne," siger Bruno Michel.

Her er det særligt måden, hvorpå den menneskelige hjerne er bygget og sammensat, som forskerne er interesserede i at efterligne.

Forskerne i IBM mener, at de ved at kopiere den menneskelige hjerne kan nedbringe størrelsen af mainframes, der i dag fylder en halv fodboldbane, til en størrelse, som ligner en almindelig desktop-computer.

"Vi er nød til at gøre supercomputerne 10.000 gange mere energieffektive."

Fremtidens kølemiddel er varmt vand

Udover chipeffektivitet ser IBM også på mulighederne for at effektivisere den køling, der skal sørge for, at de gigantiske maskiner overhovedet kan fungere.

"Fremtidens køling bliver vandbaseret, og allerede i dag køler vi chips med 60 grader varmt vand,"  fortæller Bruno Michel.

Ifølge IBM betyder det, at datacentrene bliver mindre afhængige af den geografiske placering.

"Det vil samtidig medføre, at datacentre i varmere lande vil kunne reducere forbruget ved ikke at bruge så mange midler på at nedkøle systemerne."

Nye chips driver udviklingen frem

IBM's behov for mere effektivitet indenfor både opbygning og kølingen af chips er drevet frem af virksomhedens nye computerchips, der kommer til at bestå af hundredevis af forskellige lag.

"Vi bygger mange lag af computerchips ovenpå hinanden gennem vertikal stabling, hvilket tidligere har været et stort problem, fordi det ganske enkelt ikke har været muligt at lave ordentlig køling for så mange lag," siger Bruno Michel.

IBM vandkølings-prototype. Foto: Jens Holm.

Læs også:

Teori: Moores Lov eksploderer om 10 år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?