Artikel top billede

Foto: Jens Holm

Sådan vil IBM ændre alt ved dine computer-chips

It-giganten IBM mener, at der skal ske radikale ændringer af vores computerchips, og derfor arbejder virksomheden på at gøre op med tre paradigmer.

Zürich: IBM kigger i dag mod den menneskelige biometri, når virksomhedens forskere undersøger mulighederne for at sætte yderlige skub i computerchippens effektivitet.

"Afstanden mellem komponenterne i computerchips er yderst vigtig. Jo kortere afstand mellem komponenter, jo bedre. Og vi er nu kommet til et punkt, hvor vi må ændre måden, hvorpå vi bygger computere," fortæller doktor Bruno Michel, der er ansat af IBM.

IBM vil derfor nu smide skyklapperne og rette blikket mod andet end blot den rene performance forbedring.

Men det betyder samtidig, at der skal derfor ske radikalt ændringer, og derfor arbejder virksomheden nu aktivt på at gøre op med tre paradigmer.

Helt konkret handler det at gøre op med de hidtidige normer for energieffektivitet, og samtidig udvikler og forfiner virksomheden også den måde, hvorpå de knald-hurtige computerchips skal køles.

Energiforbruget skal helt i bund

Det første paradigme, som IBM ønsker at gøre op med, er de nuværende modeller og teknikker, der i dag fastsætter, hvor effektive virksomhedens computerchips er og kan blive i fremtiden.

"Vi er nød til at forny måden, hvorpå vi bygger computere i fremtiden, og her henter vi i dag inspiration fra den menneskelige hjerne," siger Bruno Michel.

Her er det særligt måden, hvorpå den menneskelige hjerne er bygget og sammensat, som forskerne er interesserede i at efterligne.

Forskerne i IBM mener, at de ved at kopiere den menneskelige hjerne kan nedbringe størrelsen af mainframes, der i dag fylder en halv fodboldbane, til en størrelse, som ligner en almindelig desktop-computer.

"Vi er nød til at gøre supercomputerne 10.000 gange mere energieffektive."

Fremtidens kølemiddel er varmt vand

Udover chipeffektivitet ser IBM også på mulighederne for at effektivisere den køling, der skal sørge for, at de gigantiske maskiner overhovedet kan fungere.

"Fremtidens køling bliver vandbaseret, og allerede i dag køler vi chips med 60 grader varmt vand,"  fortæller Bruno Michel.

Ifølge IBM betyder det, at datacentrene bliver mindre afhængige af den geografiske placering.

"Det vil samtidig medføre, at datacentre i varmere lande vil kunne reducere forbruget ved ikke at bruge så mange midler på at nedkøle systemerne."

Nye chips driver udviklingen frem

IBM's behov for mere effektivitet indenfor både opbygning og kølingen af chips er drevet frem af virksomhedens nye computerchips, der kommer til at bestå af hundredevis af forskellige lag.

"Vi bygger mange lag af computerchips ovenpå hinanden gennem vertikal stabling, hvilket tidligere har været et stort problem, fordi det ganske enkelt ikke har været muligt at lave ordentlig køling for så mange lag," siger Bruno Michel.

IBM vandkølings-prototype. Foto: Jens Holm.

Læs også:

Teori: Moores Lov eksploderer om 10 år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.