Artikel top billede

KMD's store slankekur: Derfor fyrer selskabet trods enormt overskud

ComputerViews: KMD skovler enorme beløb ind i kassen og er en fantastisk vækst-forretning. Alligevel fyrer ledelsen nu mere end hver 12. medarbejder. Se her, hvordan det kan hænge sammen.

ComputerViews: KMD vil fyre 275 medarbejdere. Selskabet er en rigtig god forretning, der skovler penge ind med enorm hast, og sådan skal det blive ved med at være.

Når man er ejet af en kapitalfond, skal forretningen endda helst blive lidt bedre hele tiden, og indtjeningen skal vokse.

Den slags skaber nemlig værdiforøgelse, og værdiforøgelse af portefølje-virksomhederne fulgt af frasalg er jo netop forretningsmodellen for en kapitalfond.

KMD's indtjening efter skat er i de senere år eksploderet med markant vækst og markant flere kroner på bundlinien år efter år.

Indtjening steget med 294 procent

Et kig i Computerworlds brancheguide viser, at KMD sidste år tjente 429,7 millioner kroner efter skat - 37,7 procent mere end året før. Året før steg KMD's indtjening efter skat med 30,5 procent. Året før igen med 119 procent.

Indtjeningen er fra 2009 til 2012 således steget med gigantiske 294 procent fra 108,9 millioner kroner i 2009 til 429,7 millioner kroner i 2012.

Samme billede gør sig i øvrigt gældende med de øvrige nøgletal. Primær drift er fra 2009 til 2012 steget med 351 procent, resultat før skat er steget med 327 procent, mens omsætningen dog blot er steget med 23,5 procent.

Også selskabets egenkapital er vokset markant.

Der er for en så stor og mangefacetteret virksomhed som KMD - der har mange forretningsområder - mange grunde til den markante indtjeningsvækst, men grundlæggende er der én drivaksel under det hele: KMD skal vækste, så værdien forøges, så kapitalfondejeren kan tjene (hurtige) penge på et frasalg.

Den hurtige kur: Fyr løs
KMD's ledelse kan nu imidlertid se, at de markeds-genererede vækst-tendenser er ved at flade ud.

Priserne er under pres, og konkurrencen på det store marked er hård, og derfor skal der spares penge, så indtjeningen og værdiforøgelsen af selskabet kan bibeholdes i en eller anden udstrækning.

Den hurtige og mest effektive løsning: Fyr løs blandt medarbejderne.

Så meget kan KMD spare ved at fyre

KMD's bestyrelse med den den tidligere SAP- og HP-chef Leo Apotheker for bordenden besluttede på et bestyrelsesmøde i fredags, at selskabet skal trimmes med 275 stillinger.

Bestyrelsen har dog ikke i første omgang haft kig på antallet af ansatte, der skal ud, men på det beløb, som den vil nedbringe omkostningerne med.

Så meget kan KMD spare

275 stillinger svarer for KMD i grove tal til en besparelse i omkostningerne på 150-200 millioner kroner per år, som altså er det beløb, som bestyrelsen vurderer, at KMD's forretning presses med i år, og som den derfor i fredags lagde sig fast på.

KMD-direktør Lars Monrad-Gylling sagde mandag til Computerworld, at det er den klare ambition, at fyringerne - der svarer til omkring otte procent af alle ansatte - ikke kommer til at påvirke produkterne eller kunderne.

Og det skal der faktisk nok være noget om.

Produktiviteten stiger

KMD har nemlig i flere år haft tæt fokus på at indføre nye, agile projekt-arbejdsgange, og denne proces har hævet produktiviteten i mange afdelinger ganske markant.

Det er guf for enhver organisationsleder, der ønsker høj produktivitet og valuta for pengene.

Den proces fortsætter. Og det gør også ejernes krav om løbende værdiforøgelse af KMD - uanset om markedet og priserne er pressede eller ej.

De to ting tilsammen gør, at det næppe er sidste gang, at vi vil se en stor tilpasning af KMD, der løbende vil drosle ned for de fastansatte i takt med, at produktiviteten øges og organisationens postgange bliver skarpere.

Næste regnskabs bundlinie

Med de seneste års markante fremgang in mente bliver det nu interessant at se, hvor stort et overskud KMD kommer ud med i årsresultatet for 2013.

Buddet herfra er (endnu) et overskud efter skat på et trecifret millionbeløb, hvilket må give en mærkelig smag i munden for de 275 personer, der inden for den næste måned vil miste deres job.

Til gengæld vil det for KMD og selskabets ejere uden den mindste slinger i valsen vise, at det netop var det rigtige at gøre - især hvis produktiviteten kan holdes i top.

Læs også:

KMD-direktør: Sådan vil fyringerne ramme

KMD vil fyre 275 ansatte

KMD's nye formand: Sådan vil jeg gribe opgaven an

KMD's nye top-duo: Her satser vi på enorm vækst i de kommende år

Overblik: KMD's nye ejere vil score kassen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.