Artikel top billede

Fra dyr og tung til trimmet og slank: Her er erfaringerne fra de allerbedste it-afdelinger

ComputerViews: De bedste it-afdelinger i de store virksomheder har to ting til fælles, som sikrer dem større effektivitet og lavere omkostninger, viser en sammenligning af en lang række af deres egne benchmarks.

ComputerViews: I enhver ambitiøs it-chefs hoved rumler ideen om forbedringer hele tiden:

Hvordan kan jeg forbedre effektiviteten? Hvordan kan jeg forbedre min ROI? Hvordan kan jeg forbedre arbejdsgangene?

Og nu er der hjælp at hente.

Ifølge en ny undersøgelse er der nemlig i udpræget grad gevinster at hente, hvis man som it-chef lægger sit fokus på især to områder.

- Automatisering ved hjælp af it.

- Nedbringelse af kompleksiteten.

Har sammenlignet benchmarks

Undersøgelsen er udarbejdet af analysehuset Hackett Group og bygger på benchmark-analyser fra mere end 100 firmaer med mere end 1.000 ansatte verden over, som er indsamlet over flere år.

Ifølge målingerne har dobbelt så mange af de virksomheder, der har fokuseret på netop de to punkter, forbedret effektiviteten og nået deres ROI-mål i forhold til de virksomheder, der har prioriteret andre punkter.

Desuden har de virksomheder, der har fokuseret på automatisering og lav kompleksitet, nedbragt deres omkostninger med 15 procent, hedder det.

Automatisering

Ifølge analysehuset er automatisering nøglen til at forbedre produktivitet og høste de helt store gevinster for virksomheden.

Det gælder, uanset hvor de finder sted i organisationen, hvor det altså ifølge de sammenlignede benchmarks kan svare sig at automatisere systemer i såvel supply chain og demand chain som i ordre-afdelingen, datacenteret og alle andre steder.

Med andre ord: Er it-afdelingen i stand til at levere løsninger, der kan matche forretnings-enhedernes efterspørgsel efter automatiseringer og selv-betjening, vil virksomheden kunne høste målbare gevinster på effektivitet, produktivitet og omkostninger.

It-afdelingens mål: At gøre sig selv arbejdsløs

Frigør it-ressourcer

Det gælder også internt, hvor de indsamlede benchmark-tal viser, at der er store fordele i at automatisere så mange af de interne it-processer som muligt.

It-afdelingen skal med andre ord stræbe efter at gøre sig selv arbejdsløs og indføre så mange interne selvbetjeningsløsninger som muligt, hedder det.

Det vil nemlig kunne frigøre it-afdelingens ressourcer, så it-folkene for alvor kan begynde at fokusere på forretnings-fordele, arkitektur, integration og strategi - alle sammen ting, som bidrager direkte til forretningen.

Tidligere har tal vist, at mange danske CIO'er og it-chefer tænker for meget på effektiviseringer og nedbringelse af omkostninger og for lidt på selve forretningen.

Det kan du læse mere om her.

Her gælder det om at finde en balance med vægt på udvikling af nye it-systemer og nye it-services tæt på kunderne fremfor at satse ensidigt på at nedbringe de rå omkostninger i de eksisterende systemer.

Kompleksitet koster dyrt

Et andet område, der for alvor kan give udslag på omkostningerne og produktivitetsforbedring, er nedbringelse af kompleksiteten.

Målingerne viser klart, at reduktion af kompleksiteten øger produktiviteten og nedbringer omkostningerne ganske markant.

Sænkning af kompleksiteten kan eksempelvis opnås ved at reducere antallet af datacentre, antal sprog, antal software-typer og lignende i virksomheden.

Grunden er enkel: Jo mere kompleks it-setuppet er, jo sværere er det at forandre i samme takt, som forretningens behov ændres.

Og det gør forretningen langsommere, mindre effektiv og dyrere.

Hackett-undersøgelsen viser faktisk, at de bedste af de målte virksomheders teknologiske kompleksitet er 70 procent mindre end gennemsnittet.

Det skyldes, at de har hele 40 procent færre applikationer kørende per 1.000 slut-brugere, viser målingerne, hvilket blot understreger det gamle ordsprog 'Less is more.'

Du kan læse mere om udfordringerne ved høj kompleksitet her: Multisourcingens forbandelse: Her går det galt.

Sådan bør du gøre for at få det hele til at køre

For it-afdelingen og ledelsen må det være et vigtigt signal, at de bedste af de målte virksomheder har til fælles, at deres ledelser prioriterer integrationen af nye it-systemer meget højt helt fra begyndelsen af ethvert it-projekt.

Hvordan gør du så?

Hackett-undersøgelsen viser, at mange virksomheder forsøger at reducere behovet for tilretning og individuelle systemer ved at anvende et stort antal generelle apps og platforme.

En stor fælles platform

Men det er den forkerte vej at gå.

De bedste af de målte virksomheder fokuserer i stedet på at opbygge en stor, fælles platform, som så kan tilrettes, så den adresserer behovene i de forskellige forretnings-enheder.

Fordelen er, at man får langt færre applikationer, et langt renere it-miljø og langt bedre muligheder for at ændre og ombygge.

Hertil kommer, at de bedste af de målte virksomheder sørger for at formulere klare mål helt ud i de enkelte afdelinger og for de enkelte ansatte.

Læs også:

Danske it-chefer går for meget op i effektiviseringer - her bør du satse i stedet.

En ny generation af it-problemknusere er på vej

Sådan bliver du bedre til dit arbejde som it-chef.

Disse ting bliver afgørende for CIO'en i de kommende år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.