Artikel top billede

CFO'en kan bygge bro over it-kløften

Alt for mange økonomiansvarlige holder fast i traditionelle løsningsmodeller og leverandør-sammensætninger, helt ude af trit med it-udviklingen. Det kan koste på innovationsevne og i sidste ende på bundlinjen.

Klumme: Når du køber en ny bil, er du mere interesseret i køreglæde, end hvordan bilen er bygget.

Du kunne godt købe alle delene fra forskellige leverandører og bygge bilen selv. Men dermed løber du en risiko for at bygge den forkert, og det kan tage for lang tid at bygge den, eller det kan ende med at koste for meget. Det er meget lettere at købe en fabriksny bil, der er designet og indrettet, som du vil have den og leveret til tiden.

Leverandøren tager ansvaret, styrer et væld af forskellige leverandører, udnytter stordriftsfordele, kontrollerer opdateringer og vedligeholdelse, hvis du ønsker det, og leverer ikke mindst en garanti for, at den færdige bil er køreklar og lever op til dine krav og forventninger.

Når man samler og konsoliderer flere forskellige it-komponenter i én boks fra én leverandør, kaldes det i it-verdenen "konvergeret it-infrastruktur".

Det er en tendens, som langsomt vinder indpas i store it-miljøer over hele verden. Den traditionelle it-infrastruktur, med en fragmenteret opbygning af mange systemer, fra mange leverandører, er efterhånden ret umoderne, for ikke at tale om omkostningstung.

Desværre sværger mange stadig til denne model, fordi deres organisation endnu ikke ser fordelene i en konvergeret it-struktur.

"Den traditionelle it-infrastruktur, med en fragmenteret opbygning af mange systemer, fra mange leverandører, er efterhånden ret umoderne"

CFO'er skal turde udfordre it-direktørerne
Mange it-direktører refererer til CFO'en, hvorfor det ofte er CFO'en, der godkender it-investeringer i virksomheden. Hvilket kræver en vis grad af forståelse for teknologi og de muligheder, der ligger i forskellige tilgange til teknologi.

Der er mange organisationer, der allerede er fokuseret på at flytte deres it-leverance til den mest effektive model, enten outsourcet, i "skyen" eller som oftest i en kombination.

Og man kan være sikker på, at it-direktøren bokser med idéen om konvergeret it-infrastruktur, men ofte ser det som en stor udfordring, fordi ændringer kan virke forstyrrende for eksisterende datacentre og deres organisation og det kræver investeringer. Dermed bliver de åbenlyse fordele til en stor udfordring, og kløften mellem it- og økonomiafdelingerne forøges.

Så hvorfor bør CFO'en interessere sig for noget så umiddelbart ikke-økonomisk som en omlægning af it-infrastrukturen?

Dette er jo noget, som åbenlyst er forbundet med stor indgriben i de eksisterende arbejdsgange! Kan det i det hele taget betale sig at betale for it-ressourcer on-demand (især hvis infrastrukturen er i skyen?), at drage udbytte af stordriftsfordelene og dermed reducere interne headcounts samt at minimere risikostyringsprocesser, ved at gå fra mange leverandører til kun en?

Fordele og ulemper bør selvfølgelig altid overvejes. Men svaret ligger i spørgsmålet. Der er klare omkostnings-, risiko- og agilitetsforbedringer indbygget i de nye former for konvergeret it-infrastruktur.

Det er dog essentielt, at CFO'en forstår businesscasen. Det kan godt betale sig at sætte sig ind i konceptet og kigge efter det mulige udbytte. Ved at gøre en indsats kan CFO'en polstre sig selv til en bedre dialog med de it-ansvarlige og dermed være med til at løse konflikten, der ligger i eksisterende silo-tankegange.

Resultatet er, at en mindre del af it-budgettet bliver brugt på at holde "motoren" i gang i de gamle systemer og processer, og mere på at implementere nye innovative applikationer, der kan skabe vækst i forretningen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere