Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

IBM åbner for brug af intelligent supercomputer: Enorme muligheder i sigte

Den intelligente supercomputer Watson er blevet moden nok til nye opgaver, der kan udnytte computerens kognitive intelligens.

IBM vil inden længe give tredjeparts-selskaber og -udviklere adgang til selskabets berømte supercomputer Watson, som du kan læse mere om her.

Det sker som led i IBM's bestræbelser på at få sat skub i udviklingen af applikationer, som kan udnytte supercomputerens ekstremt store regnekraft.

Watson-computeren er videreudviklingen af IBM's DeepQA-projekt, og den vandt en vis berømmelse, da den i 2011 eftertrykkeligt bankede samtlige menneskelige modstandere i quiz-programmet Jeopardy.

Det kan du læse mere om her: Video: Watson tværer mennesker ud i Jeopardy.

Dengang lød det fra IBM, at Watson ville revolutionere computer-verdenen via brugen af såkaldte kognitiv teknologi, som Watson bygger på, og som får den til at minde lidt om en menneskelig hjerne, der kan lære af sin egne handlinger.

Det kan du læse mere om her: IBM: Denne teknologi bliver en revolution.

IBM har siden udfoldet den kognitive teknologi til blandt andet sundhedsområdet, som ifølge IBM har været blandt de mest krævende områder på grund af de komplicerede sproglige udfordringer, hedder det.

Nu er tiden altså kommet til at rulle brugen af Watson ud til en bredere skare, mener IBM.

"Vi har udviklet og modnet teknologien, som nu er stabil og moden nok til at understøtte et økosystem," siger teknologidirektøren for Watson-projektet, Rob High, til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Blevet meget mindre

IBM har samtidig skrumpet Watson betydeligt, siden supercomputeren deltog i Jeopardy-quizzen.

Dengang bestod Watson af 2.900 kerner med 15 TB ram.

I dag består den grundlæggende Watson-konfiguration af en opsætning på mellem 16 og 32 kerner med 256 GB ram, som til gengæld kan kobles løbende sammen.

Watson kan blandt andet via den kognitive teknologi arbejde med embeddede tabeller, ligesom den kan fintune og løbende forbedre de måder, hvorpå den besvarer spørgsmål.

Arbejder med partnere

IBM arbejder i første omgang sammen med en håndfuld partnere, der hver skal udvikle specialiserede applikationer til Watson.

Watson-cloud-tjenesten vil blandt andet indeholde et udviklings-toolkit, adgang til Watsons API, brugermanal og adgang til en særlig markedsplads.

Selskabet vil desuden i den nærmeste fremtid gå i gang med at finde virksomheder til at bygge software til Watson.

Læs også:

IBM: Denne teknologi bliver en revolution

Sådan får du en supercomputer i lommen

IBM: Din næste computer kan lugte og smage

Sådan vil fremtidens computere blive klogere af sig selv

Jeopardy-supercomputer skal rådgive om medicin

Her er Jeopardy-supercomputeren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere