Artikel top billede

Dengang jeg røg på en Mac

Klumme: I halvfemserne var de hellige Mac-brugere nærmest Jihad-agtige i deres sprogbrug. Jeg undgik dem bevidst. Jeg gad ikke høre på dem. Men så skete der noget.

Det har altid undret mig, hvorfor der er så mange følelser forbundet med operativsystemer.

Jeg er vokset op med DOS og har haft Windows siden version 1.0 (det kom på VILDT mange disketter.)

Med jævne mellemrum er jeg, lige siden jeg fik min første pc i 1985, stødt på religiøse fanatikere, der eksalteret rablede løs om Linux, OS/2 eller - og det var de værste - om Macs lyksaligheder.

Alle talte de med vækkelsens lys skinnende fra deres øjne, med lidt for meget og lidt for tørt mundvand og med alt for små ører.

Og aldrig har jeg diskuteret med dem. Hvad skulle det dog nytte?

Jeg kender godt til glæden over et godt styresystem. Jeg kender til glæden over en opgradering, der er fuld af gode overraskelser i mange uger efter. Det giver glæde, det forstår jeg godt.

Men jeg har aldrig forstået, hvorfor folk kammer over i følelser. Og jeg har slet ikke forstået, hvorfor mine gode medmennesker føler sig kaldet til at missionere for en samling kodelinjer.

Jihad-agtigt sprogbrug

I halvfemserne var de hellige Mac-brugere nærmest Jihad-agtige i deres sprogbrug. Mac OS var det eneste sande OS, og det var dem magtpåliggende at fortælle enhver pc-bruger, hvor intuitiv, let og grafisk deres verden var. Og hvor elendig en kopi Windows var.

Og det uanset om man i øvrigt kendte hinanden, om man sad ved siden af hinanden til en familiefest, om de var kommet for at søge et job, sælge en vare eller noget helt tredje.

Og nu, jeg tænker over det, mødte jeg aldrig bare én Mac-bruger, der ikke var hellig.

Det var en tung tid. Jeg undgik dem bevidst. Jeg gad ikke høre på dem.

"Nu jeg tænker over det, mødte jeg aldrig bare én Mac-bruger, der ikke var hellig"

Men så en dag i nullerne sad jeg i bedste konsulent-stil ved en gate i Beograds lufthavn og arbejdede på min bærbare pc. Ved siden af sad en magen til og arbejdede på sin Mac.

Han angreb mig ikke, talte faktisk slet ikke til mig, passede bare sit. Indrømmet, det gjorde mig nysgerrig.

Så blev vi kaldt om bord i det lille propelfly til Sarajajevo, en flyvetur lidt kortere end København-Hamburg. Jeg lukkede pænt min pc og han sin Mac, og skæbnen ville, at vi skulle sidde ved siden af hinanden i hvert vores lille sæde.

Så vi faldt i snak om det rejsende konsulentliv, og alt var sådan set fint, indtil vi var i luften og skulle åbne computeren igen.

En lille lus kravlede over i min skindpels

Jeg startede min pc og ventede på at få indlæst mit OS. Han åbnede sin Mac og begyndte at arbejde.

Jeg måbede og spurgte, hvordan det kunne lade sig gøre, og han fortalte, at han ikke havde lukket sit OS ned i to år. TO ÅR!

Og uden at jeg bemærkede det, kravlede en lille lus over i min skindpels.

Et års tid efter stod jeg på talerstolen og skulle afvikle min Powerpoint fra en Mac.

Og det gik op for mig, at jeg på skærmen kunne se ikke bare det slide, der var på væggen bag mig, men også det NÆSTE slide.

En lillebitte feature, der gjorde - og gør - en KÆMPE forskel for en foredragsholder.

Ugen efter købte jeg en Mac.

Kæmpede for at lære Mac OS

Jeg KÆMPEDE over mange måneder for at lære det åh-så intuitive Mac OS at kende.

Og efter nogle år var det faktisk lige så nemt at navigere i, som Windows havde været: Intuitivt og let - for dem, der ved, hvordan det virker. 

"Jeg HADER Windows!"

Og for nylig købte jeg så en pc til min søn, som skal bruge den i folkeskolen (de anbefaler Windows, fordi ikke alle deres online-systemer "virker på Mac").

Maskinen kom med Windows 8 og en kode til at installere Office-pakken.

Det tog mig mere end seks timer at kæmpe mig igennem en sk... Office-installation, og da jeg endelig var færdig, fandt jeg mig selv råbende mine frustrerede følelser ud:

"Jeg HADER Windows"!

Og, indrømmet, jeg nærer varme følelser for min Mac.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.