Artikel top billede

Hvad skal der ske i it-afdelingen? Der skal fart på!

Klumme: Her er it-afdelingens nye opgave, når firmaets afdelinger selv køber it ude i byen, og resten er blevet outsourcet.

Spørgsmålene, der bliver ved med at vende tilbage:

Hvad skal it-afdelingen dog gøre, når marketingchefen, produktionschefen og udviklingschefen går egne veje og køber it-løsninger?

Og hvad skal de gøre, når de rene it-produk­tionsopgaver for de flestes vedkommende bliver outsourcet?

Gættene har været mange:

It-afdelingen skal være forretningsproceskontoret, der som bindeled mellem forretningen og it-leverandøren designer forretningsprocesser i de nye standardsystemer.

It-afdelingens vigtigste opgave bliver at skabe direkte forretningsresultater både i afsætning og profit.

It-afdelingen skal være orkestratoren, der holder styr på leverandører og cloud-services.

It-afdelingen bliver en del af produktudviklingsafdelingen.

It-afdelingen lukker...

Alle sammen gode gæt, og tiden vil vise, om nogen af dem bliver andet end bare gæt.

Du kan uden tvivl selv fortsætte listen af gode kvalificerede skud, og her kommer endnu et. Der er lige lidt tilløb via megatrends, men pointen følger...

Fejltolerancen vokser

It-afdelingen er som alle vi andre ramt af et mylder af teknologiorienterede trends, SMAC, eller Social, Mobility, Analytics og Cloud - og i vores iver efter at udnytte de mange muligheder bedst muligt til at skabe ny forretning glemmer vi nogle gange, hvad de fører med sig.

SMAC går hånd i hånd med consumerization, altså tendensen til at ny teknologi starter hos forbrugerne i stedet for som i gamle dage i virksomheden.

En af de ting, vi har vænnet os til som almindelige brugere, er den hastighed, tingene forandrer sig med: Der kommer nye opdateringer til vores mobile apps hele tiden, og om en måned kommer der en ny app.

Vores tolerance over for småfejl i app'en stiger i takt med, at vores tolerance over for ventetid falder. Det er en udvikling, mange cloud- og mobilbaserede løsninger udnytter, selv om det nogle gange bliver overdrevet.

For ikke så mange opdateringer siden hentede jeg en annonceret udgave af det system, vi bruger til håndtering af rejseomkostninger her på kontoret, som hedder Concur.
 
Det kom i en dansk version, der trods alt var lige lovligt tolerant over for småfejl - særligt i oversættelsen: "Book hotel" der blev oversat til "Bog hotel", og selv navnet Concur var talesprogsoversat til "Erobre". 

Og selv om det i den grad gjorde rejseafregning sjovere, behøver jeg nok ikke tilføje, at den nu er trukket tilbage og afløst af en mere korrekt, men også mere kedelig engelsk version. 

Fremtidens it-afdeling 
Så det kan selvfølgelig også gå for stærkt - og det er lige netop her, der er en opgave for it-afdelingen. 

Ikke forstået sådan, at de skal bremse udviklingshastigheden i produktafdelingen, endelig ikke, men der skal findes en måde at gøre de hurtige releases tilnærmelsesvist lige så driftssikre som de store vandfaldsbaserede udviklingsprojekter. Scrum, hvor hvert sprint er en release.

It-afdelingens opgave bliver at kvalitetssikre de mange it-initiativer i organisationen.

"Men den rigtige kunst består ikke i at overvåge og kontrollere"

Governance er en del af varen - en styringsmodel, der sikrer, at afdelingen får besked, når it-initiativer sættes i gang rundt omkring i forretningen.
 
Men den rigtige kunst består ikke i at overvåge og kontrollere: For at gøre det med succes er det min erfaring, at man står sig bedst ved at levere værdi retur.

Og det, der i den grad efterspørges i organisationen, er en sikker måde at levere gode kvalitetssikrede løsninger til slutbrugerne på - hurtigt.

Jeg tror, at det er it-afdelingens vigtigste opgave.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.