Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Ukendt it-fejl sendte københavnske valgsteder i sort

Københavns Kommune er på bar bund omkring, hvad der ramte it-systemerne til kommunalvalget i formiddags. Alligevel garanterer kommunen for valgsikkerheden.

Københavns Kommune aner ikke helt, hvad der ramte to af de største valgsteder blandt kommunens i alt 27 lokationer, hvor borgerne i dag kan sætte deres kryds til kommunalvalget.

Ikke desto mindre måtte de to valgsteder sløjfe deres digitale valglister og gå over til old school-metoden med at bruge papir ved valgbordene. 

"Indtil videre er det for tidligt at pege på, hvad der gik galt, og hvem der bærer skylden for det," siger direktøren for Københavns Kommunes it-koncernservice, Stig Lundbech.

Han fortæller, at kommunen ikke vil begynde at undersøge sagen i dag, eftersom de digitale valglister har kørt upåklageligt alle steder siden middag.

"Nu skal vi lige have valget overstået, og så vil vi begynde at evaluere, hvad problemerne skyldtes," siger Stig Lundbech til Computerworld.

Så forsinkede var de

I København kom de digitale valglister op at køre igen klokken 10.00 på Islands Brygge, mens det på Nyboder Skole på Østerbro er lykkedes at få gang i systemerne igen klokken 11.20.

"Det gav selvfølgelig lidt uro i starten, men alt forløber planmæssigt nu, og vi kan faktisk allerede nu se, at stemmeprocenten er på vej op i København," fortæller Københavns borgerservicechef Thomas Jakobsen.

Han vurderer, at ventetiden har været på omkring et kvarter, før det blev besluttet at tage fat i papirlisterne, som har givet yderligere forsinkelser, da vælgerregistreringen foregår manuelt med navneoverstregning på papir.

Garanterer valg-sikkerhed

Hvis en vælger har afleveret sit valgkort, blevet registreret i computersystemet og fået udleveret sin stemmeseddel, hvorefter computersystemet så er gået ned, hvordan sikrer I jer så i, at samme person ikke bare stiller sig i kø igen til valgstederne for denne gang at blive krydset af på en papirliste?

"Både de digitale valglister og papirlisterne bliver løbende stemt af med hinanden, så jeg kan garantere for, at ingen har kunnet stemme to gange," understreger Thomas Jakobsen.

Kommunen har ifølge Thomas Jakobsen brugt omkring 20 millioner kroner på valghandlingen, hvoraf en million er spenderet på de digitale valglister, som af ukendte årsager altså ikke virkede efter hensigten i formiddags.

Ingen mudderkastning, tak

Leverandøren af de digitale valglister, KMD, melder til Computerworld, at selskabet ikke har hørt fra Københavns Kommune angående nedbrud ved valgstederne.

Men det har direktøren for Københavns Kommunes it-koncernservice, Stig Lundbech, ikke umiddelbart nogen kommentarer til.

"Vi ønsker ikke at deltage i en offentlig mudderkastning med KMD om, hvem der bærer skylden for nedbruddet. Om et par dage har vi fundet ud af, hvad problemet skyldtes," lyder svaret.

Læs også:
 
Sådan styrer KMD it-maskinerne bag kommunalvalget

Valget: En fis i en hornlygte - men sådan burde det ikke være
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere