Artikel top billede

Ukendt it-fejl sendte københavnske valgsteder i sort

Københavns Kommune er på bar bund omkring, hvad der ramte it-systemerne til kommunalvalget i formiddags. Alligevel garanterer kommunen for valgsikkerheden.

Københavns Kommune aner ikke helt, hvad der ramte to af de største valgsteder blandt kommunens i alt 27 lokationer, hvor borgerne i dag kan sætte deres kryds til kommunalvalget.

Ikke desto mindre måtte de to valgsteder sløjfe deres digitale valglister og gå over til old school-metoden med at bruge papir ved valgbordene. 

"Indtil videre er det for tidligt at pege på, hvad der gik galt, og hvem der bærer skylden for det," siger direktøren for Københavns Kommunes it-koncernservice, Stig Lundbech.

Han fortæller, at kommunen ikke vil begynde at undersøge sagen i dag, eftersom de digitale valglister har kørt upåklageligt alle steder siden middag.

"Nu skal vi lige have valget overstået, og så vil vi begynde at evaluere, hvad problemerne skyldtes," siger Stig Lundbech til Computerworld.

Så forsinkede var de

I København kom de digitale valglister op at køre igen klokken 10.00 på Islands Brygge, mens det på Nyboder Skole på Østerbro er lykkedes at få gang i systemerne igen klokken 11.20.

"Det gav selvfølgelig lidt uro i starten, men alt forløber planmæssigt nu, og vi kan faktisk allerede nu se, at stemmeprocenten er på vej op i København," fortæller Københavns borgerservicechef Thomas Jakobsen.

Han vurderer, at ventetiden har været på omkring et kvarter, før det blev besluttet at tage fat i papirlisterne, som har givet yderligere forsinkelser, da vælgerregistreringen foregår manuelt med navneoverstregning på papir.

Garanterer valg-sikkerhed

Hvis en vælger har afleveret sit valgkort, blevet registreret i computersystemet og fået udleveret sin stemmeseddel, hvorefter computersystemet så er gået ned, hvordan sikrer I jer så i, at samme person ikke bare stiller sig i kø igen til valgstederne for denne gang at blive krydset af på en papirliste?

"Både de digitale valglister og papirlisterne bliver løbende stemt af med hinanden, så jeg kan garantere for, at ingen har kunnet stemme to gange," understreger Thomas Jakobsen.

Kommunen har ifølge Thomas Jakobsen brugt omkring 20 millioner kroner på valghandlingen, hvoraf en million er spenderet på de digitale valglister, som af ukendte årsager altså ikke virkede efter hensigten i formiddags.

Ingen mudderkastning, tak

Leverandøren af de digitale valglister, KMD, melder til Computerworld, at selskabet ikke har hørt fra Københavns Kommune angående nedbrud ved valgstederne.

Men det har direktøren for Københavns Kommunes it-koncernservice, Stig Lundbech, ikke umiddelbart nogen kommentarer til.

"Vi ønsker ikke at deltage i en offentlig mudderkastning med KMD om, hvem der bærer skylden for nedbruddet. Om et par dage har vi fundet ud af, hvad problemet skyldtes," lyder svaret.

Læs også:
 
Sådan styrer KMD it-maskinerne bag kommunalvalget

Valget: En fis i en hornlygte - men sådan burde det ikke være




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere