Dansk mobildistributør tæt på krak

Den ellers superprofitable, fynske mobildistributør Tel-Ka har været tæt på fallittens rand, efter de engelske myndigheder sidste år indledte en kampagne mod momssvindlere, som ramte handelskoncernen hårdt. Halvdelen af medarbejderne er fyret, og egenkapitalen er næsten væk.

En omfattende moms-kampagne fra de engelske myndigheder har været tæt på at bringe den danske mobildistributør Tel-Ka - som sidste år havde en omsætning på 4,7 milliarder kroner - på fallittens rand, skriver Børsen.

Selskabet har tabt omsætning for tre milliarder kroner og er stadig ikke kommet sig over krisen, selv om det nu igen er begyndt at gå fremad.

Halvdelen af Middelfart-baserede Tel-Kas omsætning på engros-handel med mobiltelefoner er blevet hentet i det engelske datterselskab.

Kampagne mod momssvindel

Det gik rigtigt godt, indtil de engelske skattemyndigheder i februar 2003 slog til mod hele branchen med en stor kampagne, der havde til formål at stoppe de svindlere, som snød ved at lade de samme telefoner sælge igen og igen uden at betale moms.

De engelske myndigheder pålagde derfor leverandørerne at stå inde for den moms, som deres kunder og kunders kunder skulle betale. Desuden beslaglagde de store pengesummer og varer, som var på vej gennem systemet.

Tel-Ka fik beslaglagt moms for 53 millioner kroner samt et stort parti mobiltelefoner og har stadig 17 millioner kroner i klemme.

- Vi kunne ikke fortælle bankerne, hvordan det gik, for vi vidste det ikke selv, siger Henning Borgersen, ejer og administrerende direktør i selskabet, til Børsen.

Efter sommerferien var der stadig ikke tegn på afklaring, og derfor gik det store redningsforsøg i gang.

- Vi realiserede alt, hvad vi kunne sælge - ejendomme, varelager osv - for at skaffe penge. Og vi måtte fyre mange gode ansatte, siger Henning Borgersen.

Ifølge Børsen har selskabet fyret omkring halvdelen af sine medarbejdere, det meste af egenkapitalen er væk, og driften har stort set ligget stille det seneste år.

- Vi har haft 10 år med kraftig fremgang, og nu skal vi til at begynde helt forfra igen. Vi er skudt mindst fire år tilbage, siger Henning Borgersen.

Rekordindtjening

Middelfart-selskabet - der også handler med stearinlys, fladskærme og mad - fik i 2002 et overskud på 73 millioner kroner efter skat, mens omsætningen blev fordoblet i forhold til 2001. Det skete med en udvidelse af medarbejderstaben på blot fire mand.

I 2002 bidrog hver eneste af den fynske handelskoncerns 17 medarbejdere med 4,3 millioner kroner på Tel-Kas bundlinie. Det skete, samtidig med at de andre store distributører af mobiltelefoner, Dangaard Telecom og Comitel, havde problemer med at øge indtjeningen.

De to konkurrenter er imidlertid i vid udstrækning gået fri af de engelske toldmyndigheders kampagne, idet de har en anden forretningsstruktur, skriver Børsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere