Mobiltelefoner farligere end mobilmaster

Flere danske eksperter mener, at strålingsfaren fra 3G-mobilantenner er minimal. De advarer i stedet imod stråling fra selve mobiltelefonen, som nogle forskere frygter kan give celleforandring. Forskerne venter dog først, at der ligger facts på bordet om tre år.

Danskerne behøver ikke at ligge vågne om natten af bekymring over strålingen fra de omkring 10.000 mobilmaster, som teleselskaberne rejser i bestræbelserne på at få næste generations mobiltelefoni, 3G, rullet ud i hele landet.

Strålingen fra masterne lader nemlig til at være så svag, at de fleste eksperter ved en høring om sundhedsrisici ved mobiltelefoni hellere ville henlede opmærksomheden på en mulig fare for skadelige elektromagnetiske stråler fra selve mobiltelefonen.

- Strålingen fra 3G-masterne afhænger naturligvis af både afstand og højde i forhold til masten, men står man eksempelvis 10-15 meter væk fra antennen, er der en stråling på 0,01 Watt/kg lokalt i hovedet, hvilket er langt fra den tilladte grænseværdi på to Watt/kg, siger professor Jørgen Back Andersen fra Aalborg Universitet.

Pas på mobilstrålerne

Det betyder, at strålingen fra mobilmasten er 100 gange svagere end fra en mobiltelefon, der holdes op til hovedet under samtale, oplyser professoren.

Den konklusion bakkes op af Christoffer Johansen, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, der også talte ved høringen, som løb af stablen i Landstingssalen på Christiansborg mandag.

Ved høringen, der var arrangeret af Teknologirådet, deltog folketingspolitikere, forskere, telebranchen, borgere og andre interesserede, der ville skabe sig et overblik over de reelle sundhedsrisici ved mobilstråling.

- Vi er også nået frem til, at strålingen fra masterne er langt under det tilladte niveau, hvilket har fået nogle til at hævde, at vi er i lommerne på teleselskaberne, men det vil jeg på det skarpeste afvise. Nu skal vi i gang med noget solid forskning, der skal bringe større klarhed over de virkelige risici ved mobilstråling, siger Christoffer Johansen.

Både Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, teleselskaberne og udenlandske og danske eksperter har tidligere afvist, at strålingen fra mobilmasterne er højere end de tilladte grænseværdier.

Århus-forsker holder stand

Det har skabt debat om, hvorvidt grænseværdierne er lave nok. Eksempelvis har forskeren Sianette Kwee, lektor ved Århus Universitet, et andet syn på faren ved mobilstråling.

- Grænseværdierne er for høje, fordi masser af forskning beviser, at mobilstrålerne, ligesom meget andet elektromagnetisk stråling, medfører forandringer af celler og DNA. Derfor skal de ændres, siger hun.

Sianette Kwee henviser til et endnu ikke offentliggjort EU-forskningsprojekt, der konkluderer, at mobilstråling kan føre til celleforandring hos mennesker.

Hendes synspunkt stod dog ret alene ved høringen, hvor der snarere var fælles fodslag for at få solide forskningsresultater på bordet, der kan afdække problemstillingen. Til det formål har videnskabsminister Helge Sander (V) afsat 30 millioner kroner.

- Vi ved ikke noget før om tre år. Amerikanerne er i gang og kommer med nogle resultater om to år. Indtil da vil jeg anbefale jer at købe mikrofon og højttalere til mobilen, så I udsætter jer selv for så lille risiko som muligt, lød det fra professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere