Artikel top billede

Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum (Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum)

Her er tre grunde til iPad-fiasko i folkeskolen

IPads er uddelt til skolerne i en politisk lykkerus, hvor formålet har været at behage forældrene. Det har ikke handlet om at gøre eleverne klogere. Her er tre begrundelser for, hvorfor iPads giver lavere karakterer i skolen.

Interview: Elever, der bruger iPad, klarer sig dårligere i skolen end dem, der ikke bruger iPad.

Det viser resultaterne fra den Pisa-undersøgelse over danske folkeskoleelevers formåen, der netop er blevet offentliggjort.

Ifølge Jeppe Bundsgaard, lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik, er der tre hovedpunkter til tablet-teknologiens forlis.

For det første er undervisningsmaterialerne ikke af særlig høj kvalitet.

"Ipads er uddelt i en rus af lykke blandt politikerne. Jeg håber virkelig på, de nu vil tænke sig grundigt om og erkende, at der er begået en fejl, og at man har handlet med hovedet under armen"

"Kvaliteten af digitale undervisningsmidler er ikke god nok. Der er masser af undervisnings-apps, men de er ofte udviklet efter en oldnordisk forestilling om, hvordan folkeskolen fungerer," siger han.

"Typisk er apps kendetegnet ved at være en eller anden form for et læringsspil, der bygger på en forestilling om, at eleverne skal lære gammeldags regnestykker eller stavning, som tabletten så kan vurdere, om er rigtige eller forkerte."

Den forestilling bør man være gået bort fra i folkeskolen for mange år siden.

"Der er en masse udviklere, der lige tror, de kan hjælpe skolen, men der tager de fejl. Undervisning og læring er mere kompliceret end som så."

App-udviklere har altså ikke en forståelse af, hvordan man underviser?

"Apps bygger på en forestilling om, at det er kedeligt at gå i skole, og derfor forsøger man at bygge en app, der minder om noget sjovt, typisk i form af et spil. Det er en meget forenklet tilgang, og man hopper over gærdet, hvor det er lavest."

"Fordi det hedder undervisning i App Store, så er det langt fra altid godt, og det skal lærerne også være mere opmærksomme på," siger Jeppe Bundsgaard.

Politisk lykkerus

Der er dog også mere pædagogisk funderede apps, men det er langt fra majoriteten, og de mangler stadig pondus.

"Der findes nogle få forlag, der udvikler programmer, der formår at bygge et interaktivt univers op, men det er en dyr og svær øvelse. Typisk er der alt for få interaktive funktioner i programmerne, der bare genbruges hele tiden. Bogen har stadig langt flere nuancer, og den kan bruges som et led i en fælles undervisning."

Ser du andre forhindringer for, at tabletten er en succes i folkeskolen?

"Ja, en anden stor udfordring er at fastholde koncentrationen om undervisningen. Det er simpelthen for let at sidde og spille, blive forstyrret af en app eller skrive en Facebook-opdatering. På en tablet rammer disse irrelevante aktiviteter endnu hårdere end på andre platforme, som eksempelvis en stationær computer, viser Pisa-undersøgelsen."

Ligeledes peger han på, at politikerne har sendt teknologien ud i skolerne uden at tænke sig ordentligt om.

"Ipads er uddelt i en rus af lykke blandt politikerne. Jeg håber virkelig på, de nu vil tænke sig grundigt om og erkende, at der er begået en fejl, og at man har handlet med hovedet under armen," siger han og fortsætter:

"Når man køber it-udstyr til folkeskolen, skal det være med fundament i undervisningen og ikke for teknologiens eller vælgernes skyld. Man skal overveje, hvilken skole man gerne vil have, og herefter overveje, hvordan it kan anvendes der."

Har der manglet en overordnet plan for undervisningens mål med it?

"Ja. Det har set godt ud i pressen, når politikerne tager en stor flot beslutning på skolernes vegne. Det holder desværre ikke i praksis."

Læs også:
Ipad-børn får lavere karakterer end kammeraterne

Forsøg i Østjylland: Elever får forbud mod pc - må kun bruge iPad




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere