Mobilselskaber skal betale stråle-forskning

Overlæge Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse mener, at teleselskaberne skal være mere ansvarlige og være betale en del af regningen for den forskning, der skal afdække, om radiobølger fra mobiltelefoner og 3G-master eksempelvis påvirker menneskers cellevækst.

Mobilselskaberne skal hive penge op af lommen og være med til at betale for forskning, som skal afsløre, om elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner og de nye 3G-mobilmaster er sundhedsfarlige.

Det mener overlæge Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse, der var en af talerne ved en høring om mobilstråling onsdag i Landstingssalen på Christiansborg.

- Jeg mener principielt, at teleselskaberne har pligt til at sikre sig, at de nye produkter, de sender på gaden, ikke indebærer en sundhedsrisiko for borgerne. Derfor har de pligt til at være med til at betale for forskningen, sagde overlægen.

TDC: Spild af penge
Dermed lægger han sig ud med TDC's koncernchef Henning Dyremose, der i februar udtalte, at det er spild af penge at hælde millioner i danske stråleforskning.

Udtalelsen faldt i kølvandet på regeringens beslutning om at bruge 30 millioner kroner på et toårigt forskningsprogram, der skal afdække, om mobilstråling udgør en sundhedsfare for børn og voksne. Han henviste dengang til, at der findes tonsvis af udenlandsk forskning om mobilstråling, så et dansk forskningsprogram ville ikke bidrage med noget nyt.

Det står dog i skarp kontrast til holdningen blandt de forskere, politikere og andre stråleinteresserede, der var mødt op på høringen i København. Eksperterne mente, at det er umuligt at vurdere noget endegyldigt ud fra den forskning, der foreligger i dag.

- Der er ingen forskning i dag, der direkte beviser, at mobilstråling er sundhedsfarlig. Resultaterne viser, at påvirkningen fra mobiltelefoner og fra 3G-master fremkalder en effekt, men det er ikke det samme, som at det er skadeligt, siger Christoffer Johansen.

Han efterlyser derfor mere solide forskningsresultater, der kan være med til at bringe debatten om mobiltelefoneres sundhedsfare videre.

Ekperter: Ny forskning nødvendig
Også professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet mener, at den nuværende viden om mobilstrålernes påvirkning af helbredet er for sparsom.

- Vi ved ikke, om udviklingen inden for mobilteknologien foregår på en fornuftig måde set fra et helbredsmæssigt perspektiv, da forskningen inden for de biologiske effekter af mobiltelefoni er alt for tilfældig, sagde han ved gårsdagens høring.

Lektor Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi ved Århus Universitet stod som den eneste fremmødte forsker frem med den holdning, at der allerede findes forskning i dag, der beviser, at elektromagnetiske stråler fra blandt andet mobiltelefoner og master kan medføre skader.

De forskningsresultater, hun fremlagde, blev dog fejet af bordet af eksempelvis Christoffer Johansen, der ikke mener, at forskningen er solid nok.

Sianette Kwee henviste blandt andet til sin egen og anden forskning, eksempelvis fra Holland, der efter hendes vurdering beviser, at strålingen fra mobiltelefoner øger risikoen for kræft. Desuden påvirker det cellevæksten og immunforsvaret og kan give stress og søvnløshed.

- Ansvarlige politikere og erhvervsfolk burde tage hensyn til bekymringen i den almindelige befolkning. Derfor er det arrogant, når der ikke bliver lyttet til den forskning, der allerede findes, sagde hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere