Artikel top billede

Så meget arbejder it-folk over - helt uden løn

Rigtig mange it-folk kan ikke nå ugens arbejde indenfor normal arbejdstid. Se hvor mange ekstratimer it-branchens ansatte bruger på arbejdspladsen - det er rigtig mange.

Et studie fra Stockholms universitet har sat fokus på, hvor meget it-branchens ansatte bruger på overarbejde.

Resultatet er, at der hver uge i gennemsnit arbejdes fem timer mere end den normale arbejdstid - uden nogen form for ekstrabetaling.

Det vil sige, at de fem ugers ferie faktisk overhales af seks ugers gratis arbejde om året. Det svarer til, at hver eneste it-medarbejder arbejder gratis i en halv uge hver eneste måned.

Samtidig oplyser 63 procent af de it-ansatte i undersøgelsen, at de slet ikke har noget krav på overtidsbetaling i deres kontrakt.

Ligeledes oplyser hovedparten, at overarbejdet skyldes, at de ikke kan nå deres opgaver inden for den planlagte tidsramme.

Cirka 20 procent oplyser dog, at de bruger ekstra timer på arbejdspladsen, fordi de trives på jobbet.

Men de mange timer på kontoret betyder, at mange ikke kan få hverdagen til at hænge sammen.

Ingen grænser mellem fritid og job

Et af problemerne er, at grænserne mellem fritid og arbejde udviskes, og derfor arbejder mange mere end de planlagte 40 timer om ugen.

Øget fleksibilitet betyder også et øget krav til, at de ansatte selv kan trække en grænse mellem arbejde og fritid, hvilket undersøgelsen påpeger, at langt fra alle kan.

Andre studier viser, at de lange arbejdstider faktisk kan lede til en mindsket produktivitet.

"Deltagerne fortæller, at de sidder i store åbne kontorlandskaber, hvor man ikke kan koncentrere sig. De opgaver, der kræver koncentration, bliver man derfor nødt til at lave, når man kommer hjem eller ved at booke et møderum til sig selv, hvor man kan være i fred," fortæller Christin Mellner, der har foretaget undersøgelsen, til Computerworlds svenske søsterside.

Og han fortsætter:

"Man er nødt til at forholde sig til de store mængder overarbejde. Hvorfor arbejder it-ansatte over hver eneste uge, for at klare jobbet?"

Kan du genkende resultaterne fra Sverige?

Har du overarbejde i samme omfang som dine svenske kollegaer?

Læs også:
Se hvor hurtigt dine kollegaer i it-branchen skifter job

Gratis download: Computerworlds lønstatistik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere