Artikel top billede

Så meget arbejder it-folk over - helt uden løn

Rigtig mange it-folk kan ikke nå ugens arbejde indenfor normal arbejdstid. Se hvor mange ekstratimer it-branchens ansatte bruger på arbejdspladsen - det er rigtig mange.

Et studie fra Stockholms universitet har sat fokus på, hvor meget it-branchens ansatte bruger på overarbejde.

Resultatet er, at der hver uge i gennemsnit arbejdes fem timer mere end den normale arbejdstid - uden nogen form for ekstrabetaling.

Det vil sige, at de fem ugers ferie faktisk overhales af seks ugers gratis arbejde om året. Det svarer til, at hver eneste it-medarbejder arbejder gratis i en halv uge hver eneste måned.

Samtidig oplyser 63 procent af de it-ansatte i undersøgelsen, at de slet ikke har noget krav på overtidsbetaling i deres kontrakt.

Ligeledes oplyser hovedparten, at overarbejdet skyldes, at de ikke kan nå deres opgaver inden for den planlagte tidsramme.

Cirka 20 procent oplyser dog, at de bruger ekstra timer på arbejdspladsen, fordi de trives på jobbet.

Men de mange timer på kontoret betyder, at mange ikke kan få hverdagen til at hænge sammen.

Ingen grænser mellem fritid og job

Et af problemerne er, at grænserne mellem fritid og arbejde udviskes, og derfor arbejder mange mere end de planlagte 40 timer om ugen.

Øget fleksibilitet betyder også et øget krav til, at de ansatte selv kan trække en grænse mellem arbejde og fritid, hvilket undersøgelsen påpeger, at langt fra alle kan.

Andre studier viser, at de lange arbejdstider faktisk kan lede til en mindsket produktivitet.

"Deltagerne fortæller, at de sidder i store åbne kontorlandskaber, hvor man ikke kan koncentrere sig. De opgaver, der kræver koncentration, bliver man derfor nødt til at lave, når man kommer hjem eller ved at booke et møderum til sig selv, hvor man kan være i fred," fortæller Christin Mellner, der har foretaget undersøgelsen, til Computerworlds svenske søsterside.

Og han fortsætter:

"Man er nødt til at forholde sig til de store mængder overarbejde. Hvorfor arbejder it-ansatte over hver eneste uge, for at klare jobbet?"

Kan du genkende resultaterne fra Sverige?

Har du overarbejde i samme omfang som dine svenske kollegaer?

Læs også:
Se hvor hurtigt dine kollegaer i it-branchen skifter job

Gratis download: Computerworlds lønstatistik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere