Så meget arbejder it-folk over - helt uden løn

Rigtig mange it-folk kan ikke nå ugens arbejde indenfor normal arbejdstid. Se hvor mange ekstratimer it-branchens ansatte bruger på arbejdspladsen - det er rigtig mange.

Et studie fra Stockholms universitet har sat fokus på, hvor meget it-branchens ansatte bruger på overarbejde.

Resultatet er, at der hver uge i gennemsnit arbejdes fem timer mere end den normale arbejdstid - uden nogen form for ekstrabetaling.

Det vil sige, at de fem ugers ferie faktisk overhales af seks ugers gratis arbejde om året. Det svarer til, at hver eneste it-medarbejder arbejder gratis i en halv uge hver eneste måned.

Samtidig oplyser 63 procent af de it-ansatte i undersøgelsen, at de slet ikke har noget krav på overtidsbetaling i deres kontrakt.

Ligeledes oplyser hovedparten, at overarbejdet skyldes, at de ikke kan nå deres opgaver inden for den planlagte tidsramme.

Cirka 20 procent oplyser dog, at de bruger ekstra timer på arbejdspladsen, fordi de trives på jobbet.

Men de mange timer på kontoret betyder, at mange ikke kan få hverdagen til at hænge sammen.

Ingen grænser mellem fritid og job
Et af problemerne er, at grænserne mellem fritid og arbejde udviskes, og derfor arbejder mange mere end de planlagte 40 timer om ugen.

Øget fleksibilitet betyder også et øget krav til, at de ansatte selv kan trække en grænse mellem arbejde og fritid, hvilket undersøgelsen påpeger, at langt fra alle kan.

Andre studier viser, at de lange arbejdstider faktisk kan lede til en mindsket produktivitet.

"Deltagerne fortæller, at de sidder i store åbne kontorlandskaber, hvor man ikke kan koncentrere sig. De opgaver, der kræver koncentration, bliver man derfor nødt til at lave, når man kommer hjem eller ved at booke et møderum til sig selv, hvor man kan være i fred," fortæller Christin Mellner, der har foretaget undersøgelsen, til Computerworlds svenske søsterside.

Og han fortsætter:

"Man er nødt til at forholde sig til de store mængder overarbejde. Hvorfor arbejder it-ansatte over hver eneste uge, for at klare jobbet?"

Kan du genkende resultaterne fra Sverige?

Har du overarbejde i samme omfang som dine svenske kollegaer?

Læs også:
Se hvor hurtigt dine kollegaer i it-branchen skifter job

Gratis download: Computerworlds lønstatistik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.