Artikel top billede

Når it-kaos rammer dig: Sådan skal kriseplanen se ud

Når din virksomheder bliver angrebet af it-kriminelle, eller datacenteret bryder ned, skal kriseplanen træde i kraft hurtigt og effektivt. Her kan du se, hvad man skal tage høje for i planen.

Hacktivism, data-lækager, malware i alle afskygninger og klassiske nedbrud i datacentret.

Der er nok af potentielle sikkerhedsrisici at forholde sig til som it-afdeling i en større virksomhed.

Man ved ikke, hvornår man bliver ramt, men man ved, at når det sker, er det afgørende, at man kan holde hånden roligt på computer-musen, minimere skaderne mest muligt og få virksomheden tilbage i fuld it-drift hurtigst muligt.

Rådgivningsfirmaet McKinsey har en længere artikel om, hvad en virksomheds it-kriseplan bør indeholde for, at den kan træde effektivt og hurtigt i kraft, kritisk infrastruktur, systemer og data rammes af problemer.

"Det primære formål med en IR-plan (incident-response plan, red.) er at kunne styre en cybersikkerheds-begivenhed på en måde, der begrænser skaderne, øger tilliden hos eksterne stakeholdere og reducerer recovery-tiden og omkostningerne."

Dette skal du sikre dig

McKinsey har ni overordnede anbefalinger til, hvad man skal have med i IR-planen. Frit oversat lyder de således:

1) Der skal udpeges en leder, der har det vedblivende ansvar for IR-planen og for at forankre IR-tiltag på tværs af forretningsenheder og geografiske afdelinger.

2) Der skal udvikles en klassificering af ricisi, forventede trusler og potentielle fejl-tilstande, og det skal fornyes kontinuerligt.

3) Så skal der udvikles nogle guidelines til hurtige reaktioner på sandsynlige scenarier - og de skal være lette at finde.

4) Der skal vedtages processer for de store beslutninger - eksempelvis hvornår man skal isolere de ramte områder på netværket.

5) Det er vigtigt, at man vedligeholder forholdet til de vigtigste eksterne stakeholdere, eksempelvis myndighederne.

6) Man skal vedligeholde service-level agreements og samarbejdet med eksterne sikkerheds-leverandøer og -eksperter.

7) Man skal sikre, at IR-planerne er tilgængelige for hele organisationen, og at de rutinemæssigt fornyes.

8) Du skal sikre, at alle medarbejdere forstår deres roller og ansvar i tilfælde af et cyberangreb.

9) Du skal identificere de individer, der er vigtige, når problemer opstår, og sikre at de har har en backup-person.

Dette er som sagt nogle af overskrifterne i McKinsey-artiklen, som du kan læse her, men kommenter hellere end gerne i debatten herunder, hvis du mener, at der er andre ting, der også bør med i en it-kriseplan.

Læs også:

10 bommerter: Her begår du typisk fejl efter en sikkerheds-brist

Nødprocedurerne aldrig testet før kæmpe EPJ-nedbrud

Region efter gigantisk EPJ-nedbrud: Helt uacceptabelt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere