Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Dansk storkommune kræver dispensation: På vej med gratis Wi-Fi

De danske kommuner vil så gerne give dig gratis Wi-Fi. Men de må ikke. Én kommune tager nu chancen alligevel.

Regeringen skal formentlig hjælpe kommunerne på vej med en lovændring eller dispensationer, hvis de mange planer om kommunalt finansieret Wi-Fi skal blive til noget.

Sådan er status, her et halvt år efter at Computerworld skrev om begyndelsen på den seneste bølge af kommunale Wi-Fi-initiativer.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har ret entydigt erklæret, at det stadig - bortset fra på biblioteker -  er ulovligt for kommunerne at give borgerne netadgang, uanset om kommunerne opkræver penge for det eller ej. Det skete i et svar til folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V) den 14. oktober.

Margrethe Vestager skriver også, at frikommuneforsøget, som omfatter ni kommuner, giver mulighed for, at disse kommuner på forsøgsbasis kan tilbyde gratis internetadgang på udvalgte steder. Forsøget løber frem til 2015, og hvis det viser sig at være en succes, "vil det være naturligt at overveje mulighederne for at udbrede ordningen til at omfatte alle kommuner", skriver ministeren.

København vil ikke vente

Men det har Københavns Kommune ikke tålmodighed til at vente på. Borgerrepræsentationen i København har på sit møde 28. november vedtaget et socialdemokratisk forslag om at henvende sig direkte til Økonomi- og Indenrigsministeriet for at "indlede et samarbejde, der har til formål at finde en måde, hvorpå Københavns Kommune kan tilbyde gratis internet i byrummet."

"Vi synes, det er for længe at vente på en evauering efter 2015, så vi beder nu om hurtigst muligt at få samme dispensation som i frikommuneforsøget," siger medlem af Borgerrepræsentationen Henrik Appel Espensen (S), der er tovholder på forslaget.

Forsøg løber ud i sandet

Forsøg løber ud i sandet
Sandsynligvis bliver der heller ikke meget frikommuneforsøg med Wi-Fi at evaluere, for det er kun Vejle kommune, som - måske - vil gøre noget ved det. I givet fald bliver det sandsynligvis et meget begrænset set-up ved Jellingstenene, fortæller frikommunekoordinator Johannes Engers Gregersen, Vejle Kommune, til Computerworld.

Viborg Kommune, som egentlig også havde fået mulighed for et Wi-Fi-forsøg, har droppet tanken, fortæller kommunens frikommunekoordinator Martin Olesen.

Alle skal have adgang

Men København vil altså gerne have dispensation, så kommunen får samme mulighed som frikommunerne. Henrik Appel Espensens mål er, at turister, gæster og alle københavnere får adgang til nettet via kommunens løsning.

"Det gælder også udsatte familier, som måske ikke har råd til en internetforbindelse som alle andre. Vi vil gerne være en højteknologisk by og et højteknologisk samfund, og så er det nødvendigt, at vi stiller muligheden til rådighed for alle," siger han.

Dermed ønsker Henrik Appel Espensen sig også langt mere vidtgående muligheder for kommunalt understøttet internetadgang, end der umiddelbart er mulighed for i frikommuneforsøget.

I bemærkningerne til lovforslaget om frikommunerne står der direkte, at der ikke er mulighed for at etablere i hele kommunen men kun på "udvalgte steder af relevans for turister og andre besøgende".

Til gengæld kan et forsøg med gratis Wi-Fi godt gennemføres, selv om det strider mod konkurrenceloven og kan have en konkurrenceforvridende effekt. Effekten skal blot begrænses mest muligt, så hvis der findes et eksisterende eller planlagt kommercielt udbud af tjenester i området - for eksempel reklamefinansieret Wi-Fi - kan kommunen ikke tilbyde noget tilsvarende.

Men hvis der kun er mobilt bredbånd til rådighed på stedet som en del af et landsdækkende mobilnet, er der frit slag for kommunen, for det betragtes ikke som "direkte konkurrence i denne sammenhæng", står der i bemærkningerne til loven.

Sass: Udnyt mulighederne

Sass Larsen: Super, men pas på konkurrencen
Det er erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, som skal godkende forsøgene med Wi-Fi i frikommunerne. Han blev også spurgt af Torsten Schack Petersen om sin generelle holdning til ideen om, at kommuner tilbyder Wi-Fi:

"Regeringen ønsker en digital infrastruktur i verdensklasse. Kommunerne spiller en vigtig rolle for, at vi når denne målsætning ..."

"Selvom wifi ofte ikke giver adgang til meget høje hastigheder, kan det bidrage til den øvrige bredbåndsinfrastruktur. Jeg ser det derfor som positivt, at kommuner udnytter deres muligheder, så længe der ikke sker en konkurrenceforvridning eller en fortrængning af private investeringer,"   skriver Henrik Sass Larsen i sit svar.

I øvrigt henviser han så til Margrethe Vestagers svar på samme spørgsmål, som jo altså erklærer det ulovligt for kommuner med de nuværende regler at give borgere og andre netadgang - ud over på biblioteker.

Statsforvaltningen siger nej

Det er de såkaldte kommunalfuldmagtsregler, det drejer sig om, og det er Statsforvaltningen, som holder øje med, om kommunerne overholder reglerne. Statsforvaltningen har flere gange taget stilling til, om kommuner måtte give borgerne internetadgang i større udstrækning, og svaret har hver gang været nej.  

Så sent som i 2009 erklærede Statsforvaltningen, at Høje-Taastrup Kommunes planer om reklamefinansieret gratis Wi-Fi udvalgte steder i kommunen var ulovlige.

Alt det ved de godt i kommunerne, men der er sket så meget siden 2009, som gør det rimeligt, at kommunerne skal have lov gå videre med planerne, er holdningen nu i flere kommuner.

Albertslund-sagen bliver afgørende

Masser af initiativer
Som nævnt er det siden sommerferien myldret frem med aktuelle kommunale planer og ønsker om at tilbyde kommunalt finansieret Wi-Fi.

Først lancerede Københavns Kommune Wi-Fi-planer som en del af et større idekatatalog, og snart efter fulgte 2. viceborgmester Katrine Lester fra Frederiksberg op med et initiativ, som kommunalbestyrelsen vedtog 4. november.

Albertslund Kommune er nok den kommune, som er længst fremme med planerne. Kommunen vest for københavn ejer et fibernet og er i færd med at udbygge det med intelligent styring af vejbelysningen, som samtidig kan fungere som Wi-Fi-hotspots. Planen er at tilbyde borgere i kommunen og andre adgang til netværket i det omfang, kommunen ikke selv skal bruge det.

Gode argumenter for ...

Albertslund har ansøgt Statsforvaltningen om lov til at gå videre med planerne.

"Jeg mener, at der er flere gode argumenter for, at kommunerne skal have lov til at tilbyde gratis Wi-Fi. Dels er vores hverdag blevet meget mere digitaliseret siden 2009, og regeringens digitaliseringsstrategi gør det faktisk muligt for kommunerne at forlange, at alle borgere fra 1. januar 2014 skal kommunikere digitalt med kommunen. I 2015 skal det offentlige faktisk udelukkende kommunikere elektronisk med borgerne. Dels har Folketinget vedtaget en frikommuneordning, som på forsøgsbasis giver kommunerne mulighed for at etablere gratis hotspots ved for eksempel turistattraktioner, så der er en anerkendelse fra lovgiverne om, at der er et behov," sagde advokat Line Markert til Computerworld i september.

Hun er juniorpartner i advokatfirmaet Horten, som er eksperter inden for offentlig ret.

Og imod

På den anden side står de kommercielle aktører repræsenteret ved Teleindustrien, IT-Branchen og ITEK under DI. Her er holdningen helt klar.

Stadig ulovligt?

"Teleselskaberne er derfor at den klare opfattelse, at det påtænkte projekt med gratis wifi adgang vil indebære, at kommunen bliver udbyder af internetadgang i kommunen i konkurrence med teleselskaberne. Det vil samtidig være konkurrenceforvridende overfor teleselskaberne, idet kommunen fuldt ud finansierer udbuddet og stiller det gratis til rådighed. Det påtænkte projekt vil på den baggrund være i strid med kommunalfuldmagtsreglerne og kan derfor ikke anses for at være lovlig."

Sådan skriver organisationerne i et høringssvar fra 4. december til Statsforvaltningen.

Albertslund Kommune skal nu svare på dette høringssvar og andre henvendelser i sagen, og Statsforvaltningen oplyser til Computerworld, at man forventer at afgøre sagen i januar 2014.

Udfaldet virker klart

Spørgsmålet er, om Statsforvaltningen kan nå frem til en anden afgørelse end den, der faldt i 2009 i sagen om Høje-Taastrup Kommune. Det virker ikke sandsynligt, når man tager svaret fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i betragtning.

Tilbage står så muligheden for, at kommunerne kan presse regeringen til at ændre reglerne. Det er en mulighed, 2. viceborgmester Katrine Lester fra Frederiksberg ikke vil afvise.

"Vi vedtog jo 4. november, at Frederiksberg vil arbejde for at etablere Wi-Fi inden for de rammer, lovgivningen og styrelsesvedtægten giver mulighed for. Min holdning er stadig, at Wi-Fi er en god idé, og at det er problematisk for Danmark, hvis den kommunale styrelsesvedtægt står i vejen for et initiativ som Wi-Fi i det offentlige rum, der er både fremtidsorienteret og turistvenligt. Vi risikerer simpelthen, at andre lande giver os baghjul, hvis vi ikke tager udfordringen op. Så hvis Frederiksberg ikke får lov til at etablere Wi-Fi, har jeg stadig plan om at tage sagen op med Christiansborg," siger Katrine Lester.

Dermed ser det ud til, at regeringen snart skal tage stilling til, om hensynet til borgernes lige adgang til digital infrastruktur skal veje tungere end hensynet til de kommercielle aktørers vilkår. Foreløbig peger meldingerne på, at kommunerne må lægge Wi-Fi-planerne på hylden - endnu en gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere