Glem alt om privacy - de andre kommer til at vide alt om dig

ComputerViews: Forventningen om at have krav på privacy er en ret ny tanke, for vi har altid holdt rigtigt godt øje med hinanden. Er der nogen grund til at råbe gevalt på grund af lidt overvågning?

ComputerViews: Den nylige opdagelse af, at kommunikation og trafik på internettet bliver overvåget og ofte registreret har vakt opstandelse, men måske er vi blot ved at bevæge os tilbage til et naturligt niveau af overvågning efter en årrække med en unaturlig høj grad af privatliv og anonymitet.

Den nye overvågnings-skandale - med det amerikanske efterretnings-agentur NSA i en central rolle - har understreget det, som mange i forvejen havde en fornemmelse af: Myndighederne læser med, snuser rundt og holder øje med de ting, som du siger og gør på internettet.

Det er selvfølgelig ubehageligt.

På den anden side har de fleste af os i mange år i stor stil selv fodret en hel stribe af privat ejede internet-tjenester med et hav af personlige oplysninger - og endda (måske u-erkendt) givet dem lov til at anvende vores data, stort set som det passer dem.

Det gælder tjenester som Google, Gmail, Hotmail, Yahoo, Facebook og de øvrige gratis internet-tjenester, hvor tommelfinger-reglen altid er, at man som gratist ikke regnes for at være kunde, men derimod som selve produktet - også selv om vi selv tror, at vi er kunder.

De gratis tjenester sælger nemlig i en eller anden form dine data, som du frivilligt afgiver, og tjener derved penge til at drive tjenesten. Og sådan har det været i mange år.

Er det så galt?

Kigger vi bagud i historien, befinder vi os et mærkværdigt sted, når det gælder privatliv og vores forventninger om at have (en vis form) for ret til og kontrol over beslutningen om, hvem der skal have lov til at vide hvad om os.

Vi tænker alle som storby-mennesker
Privatliv og retten til at kontrollere sine oplysninger er nemlig et ganske nyt fænomen, der hænger sammen med den indflydelse, som storby-menneskets værdier har fået i takt med den øgede befolknings-vandring fra land til by - samt måske de store medier, der alle opererer ud fra store byer.

Vi regner med andre ord i stigende omfang storby-mennesket og dets værdier som vores udgangspunkt - også selv om vi bor på landet.

Storbyer har altid været præget af muligheden for at søge anonymitet og for at forsvinde ned i det larmende menneskehav, men sådan har det aldrig været på landet, der engang var vores primære levested.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.