Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Glem alt om privacy - de andre kommer til at vide alt om dig

ComputerViews: Forventningen om at have krav på privacy er en ret ny tanke, for vi har altid holdt rigtigt godt øje med hinanden. Er der nogen grund til at råbe gevalt på grund af lidt overvågning?

ComputerViews: Den nylige opdagelse af, at kommunikation og trafik på internettet bliver overvåget og ofte registreret har vakt opstandelse, men måske er vi blot ved at bevæge os tilbage til et naturligt niveau af overvågning efter en årrække med en unaturlig høj grad af privatliv og anonymitet.

Den nye overvågnings-skandale - med det amerikanske efterretnings-agentur NSA i en central rolle - har understreget det, som mange i forvejen havde en fornemmelse af: Myndighederne læser med, snuser rundt og holder øje med de ting, som du siger og gør på internettet.

Det er selvfølgelig ubehageligt.

På den anden side har de fleste af os i mange år i stor stil selv fodret en hel stribe af privat ejede internet-tjenester med et hav af personlige oplysninger - og endda (måske u-erkendt) givet dem lov til at anvende vores data, stort set som det passer dem.

Det gælder tjenester som Google, Gmail, Hotmail, Yahoo, Facebook og de øvrige gratis internet-tjenester, hvor tommelfinger-reglen altid er, at man som gratist ikke regnes for at være kunde, men derimod som selve produktet - også selv om vi selv tror, at vi er kunder.

De gratis tjenester sælger nemlig i en eller anden form dine data, som du frivilligt afgiver, og tjener derved penge til at drive tjenesten. Og sådan har det været i mange år.

Er det så galt?

Kigger vi bagud i historien, befinder vi os et mærkværdigt sted, når det gælder privatliv og vores forventninger om at have (en vis form) for ret til og kontrol over beslutningen om, hvem der skal have lov til at vide hvad om os.

Vi tænker alle som storby-mennesker

Privatliv og retten til at kontrollere sine oplysninger er nemlig et ganske nyt fænomen, der hænger sammen med den indflydelse, som storby-menneskets værdier har fået i takt med den øgede befolknings-vandring fra land til by - samt måske de store medier, der alle opererer ud fra store byer.

Vi regner med andre ord i stigende omfang storby-mennesket og dets værdier som vores udgangspunkt - også selv om vi bor på landet.

Storbyer har altid været præget af muligheden for at søge anonymitet og for at forsvinde ned i det larmende menneskehav, men sådan har det aldrig været på landet, der engang var vores primære levested.

En verden uden privacy - hvorfor er privacy vigtig?

I de landlige samfund - hvor hovedparten af befolkningen boede indtil for relativt få år siden - findes privacy og privatliv og retten til hemmeligheder ikke.

Naboerne sladrer, alle holder øje med de andre, alle interesserer sig for 'nyheder' og for de andre, og alle har en mening om de andre - og har egentlig lov til at have det.

Sådan har fællesskabet, som mennesker gennem generationer har indgået i, været på godt og ondt.

Den manglende ret til hemmeligheder og privatliv er social kontrol, men har også bygget på en fælles forventning om, at alle dybest set vil hinanden det godt og har brug for hinanden - hvilket i sagens natur ikke er tilfældet i storbyerne, hvor indbyggerne dagligt færdes med massevis af mennesker, som de ikke kender, og som de derfor ikke interesserer sig for.

Vi har altid overvåget hinanden

Forventningen om at have en vis form for ret til selv at kontrollere, hvem der ved hvad om en, kan altså dermed meget vel vise sig at være en lillebitte glitch i menneskehedens historie.

Vi har kort og godt aldrig tidligere haft samme forventning om, at vi ligefrem har krav på anonymitet i vores færden.

Og måske er udviklingen ligefrem i gang med at vise, at vi heller ikke fremover har denne ret. Vi lever ikke i anonymitet.

Internettet er en relativ ny opfindelse, hvis anvendelsesmuligheder fortsat udvikles.

Den hidtidige udvikling har vist, at internet-funktionerne gradvist supplerer eller overtager funktioner fra den virkelige verden. E-handel fra gågadens butikker. E-mailen fra brevene. Wikipedia fra leksikaerne. Facebook fra sladderen over hækken. Og så videre.

Nu er turen for alvor kommet til overvågning og til, at vi mister kontrollen over, hvem der kan komme til at vide ting om os - bare i digital form. 

Alle bruger det, og vi kan ikke melde os ud.

På den anden side: Er problemet så alvorligt? Sådan har det jo altid været.

Hvad synes du? Skriv din mening herunder.

Læs også:

Microsoft: Slut med hemmelig overvågning - du skal have alt at vide

Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

Danske politikere er ikke bekymrede over massiv overvågning af dem selv

Apple har udleveret data om flere danskere til USA

Avis: NSA-overvågning foregår i danske datacentre

Vild overvågning: Sådan kan virksomheder holde øje med dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere