Artikel top billede

HTC har verdens bedste smartphone: Men taber på markedet

HTC One er kåret som verdens bedste smartphone og rost til skyerne af anmelderne. Men HTC's markedsandel er styrtdykket.

Et noget nært perfekt produkt er ingen garanti for voksende markedsandele.

Den sandhed gælder i øjeblikket i særdeleshed for taiwanske HTC, der kan glæde sig over, at det meget roste produkt HTC One vandt prisen som verdens bedste smartphone for nogle uger siden på Mobile World Congress.

Så sent som i sidste uge kunne HTC glæde sig over, at HTC One også vandt en fornem design-pris, iF Gold Product Design Award. Dertil kommer de mange positive anmeldelser af HTC One - blandt andet her på Computerworld, hvor HTC One blev udråbt til bedste Android-smartphone i 2013.

Og så burde alt jo være godt for HTC, der efter flere års krise nu endelig er tilbage med ikke bare den gode HTC One, men i det hele taget har et fornuftigt udvalg af mobil-produkter i forskellige prisklasser.

Sådan går det for HTC

Det er bare ikke tilfældet, for HTC's markedsandele har lidt ekstremt meget i de seneste mange år.

Her i Danmark toppede HTC's markedsandel tilbage i 2008, da selskabet ifølge IDC stod for hele 22,8 procent af de smartphones, der blev solgt.

Allerede året efter var markedsandelen ifølge IDC faldet til 11,4 procent, og selvom den både i 2010 og 2011 steg igen, har særligt 2012 og 2013 været helt elendige for HTC, hvis man ser på de danske markedsandele.

I 2012 stod HTC således for blot 4,9 procent af de solgte smartphones, og sidste år - det år, da HTC One kom på markedet - røg markedsandelen helt ned på tre procent for HTC.

Hvorfor køber du ikke en HTC?

Men hvordan kan det overhovedet gå til, at markedsandelen fortsætter med at falde så drastisk, når HTC i det meste af 2013 havde det produkt - verdens bedste smartphone - som alle konkurrenterne ville ønske, at de havde?

"Der er mange grunde til, at salg og eksperternes vurdering ikke altid går hånd i hånd," lyder det fra IDC-analytiker Anders Elbak.

"I visse tilfælde kan det være, at telefonerne ikke er tilgængelige hos de større operatører, eller det kan skyldes, at produktet er for dyrt eller bliver positioneret forkert," forklarer han om den generelle udfordring for producenterne.

"For HTC tror jeg, at det største problem er deres brand. Med HTC One kæmper de direkte mod spillere som Apple og Samsung, som er blandt de stærkeste brands i verden."

"Desuden har HTC ikke en tilsvarende gruppe af loyale forbrugere," vurderer Anders Elbak.

HTC: Vi arbejder på det
Direktør for HTC i Norden, Peter Frølund, afviser, at HTC-brandet har et generelt problem.

Han forklarer, at eksempelvis tilskudsordninger til specifikke smartphones og mængden af produkter, der bidrager til den samlede markedsandel for producenten, er blandt de områder, hvor HTC måske har andre forudsætninger end eksempelvis Samsung.

"Vi er selvfølgelig rigtig glade for priserne, og når vi ser på, hvordan HTC One klarer sig i premium-delen af markedet, ser det også helt fornuftigt ud," siger Peter Frølund.

"Vi arbejder hårdt på en bredere produktportefølje," fortæller han og peger på, at HTC på Mobile World Congress lancerede nye HTC Desire-produkter, der retter sig mod mellemmarkedet.

Peter Frølund mener, at HTC er på en god kurs, så selskabet fremadrettet kan være den innovative frontløber på markedet.

Alligevel har HTC altså oplevet markante fald i markedsandelen - selvom HTC One vinder fornemme priser.

Peter Frølund mener, at man blandt andet skal se faldet i lyset af, at HTC for år tilbage fik mange kunder på at være frontløber på markedet.

"Når man er first mover, som vi har været det, får man også relativt hurtigt en stor markedsandel," lyder en af forklaringerne på det drastiske fald fra Peter Frølund.

Global krise for HTC

Det skal retfærdigvis tilføjes, at HTC har formået at blive ved med at sælge smartphones i et vist antal i de senere år, fordi markedet samlet set vokser markant.

Markedsandelen er dog fortsat styrtdykket, og det er på ingen måder unikt for HTC på det danske marked.

I Gartners opgørelse over det globale smartphone-salg i 2013 er HTC slet ikke nævnt - hvilket betyder, at selskabet bidrager til den samlede gruppe af "andre" producenter.

Præcis det samme gør sig gældende i IDC's globale smartphone-opgørelse for 2013 - heller ikke her er HTC nævnt.

Det er til gengæld giganter som Samsung og Apple, ligesom selskaber som Huawei, LG og Lenovo er store nok til at være blandt de selskaber, som optræder i top-fem på smartphone-markedet.

HTC blev stiftet i 1997 og var blandt pionererne på markedet for de mere avancerede mobiltelefoner, lommecomputere og smartphones.

I de senere år har selskabet dog været ramt af dramatisk faldende markedsandele og voldsomme dyk i omsætning og indtjening.

Læs også:

Eksperternes dom er klar: Denne mobil er verdens bedste

HTC One er en Android-mobil i kongeklassen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.