Topnyhed:Her er afgørelsen: Datatilsynet siger nej til Helsingør Kommunes brug af Chromebook i skolerne

Artikel top billede

Svært ved at koncentrere dig? Prøv disse seks online tools til at holde fokus på arbejdet

Det er ikke altid nemt at holde fokus på sine opgaver, når Facebook og Twitter forstyrrer med mere eller mindre ligegyldige beskeder. Her er et par gode hjemmesider og onlinetools til at holde koncentrationen.

At fastholde koncentrationen i de lange arbejdstimer kan være en tung opgave. Jo længere tid man har siddet og arbejdet ned det samme projekt, jo nemmere er det for hjernen at skifte fokus over på en video af for eksempel en beatboksende ged.

Det bedste råd til at holde koncentrationen på et givent projekt er at holde tilsvarende pauser. Sidder du og kløjes i en sætning, så rejs dig op og gå en tur rundt på arbejdspladsen, hent en kop kaffe, snak med en kollega eller gå ud og nyd solen i et par minutter.

Det er dog ikke altid nok, og så er det godt, at internettet kommer med løsninger.

Nedenunder er der seks forslag til programmer og hjemmesider, som kan hjælpe dig til at koncentrere dig bedre. Hvis du allerede har opgivet at koncentrere dig, er der her en video af en hundehvalp, der forsøger at hyle.

Focus@Will

Undersøgelser viser, at næsten halvdelen af os alle bruger musik, når vi vil koncentrere os, studere, arbejde eller udvikle.

Ideen er rigtig god, da musik stimulerer hjernen og holder os fokuseret på et projekt, men alt for ofte er det den forkerte musik, som vi bruger.

"Mainstream"-musik sænker faktisk din koncentration, da musikken er skrevet med det formål at fange dig følelsesmæssigt og intellektuelt - du skal fokusere på musikken.

Focus@Will bruger forskningen bag musikkens påvirkning af hjernen og laver samlede playlister, som man kan høre gratis i op til 60 minutter ad gangen.

Musikken er nøje udvalgt til ikke at fange din opmærksomhed. Faktisk opfordrer siden dig til at skifte sang, hvis du enten synes, at en sang er virkelig smuk eller rigtig dårlig - for så har du lagt for meget mærke til den.

TrackTime

Hvor meget tid bruger du reelt på sociale medier? Hvor mange videoer ser du på YouTube, når du i stedet skulle have udarbejdet en business-plan?

Mange vil nok vurdere, at de bruger væsentligt mindre tid på overspringshandlinger, end de egentlig gør, og ønsker man et ordentligt billede af ens forbrug på computeren, kan man bruge programmer som TrackTime.

App'en er kun til Mac, men den giver et tydeligt billede af, hvad du har foretaget dig: Hvor lang tid har du brugt på YouTube, i din Firefox browser, i Word og den viser dig på en overskuelig måde, hvordan du udnytter din tid. Det er et wakeup-call: Hvis du skifter program hver andet minut, ved du, at du har et problem.

OmmWriter/FocusWriter/DarkRoom

Går meget af din tid på at skrive på projekter, taler, mødetekster og så videre, kan et Word-dokument godt virke distraherende.

I stedet findes der mange - ofte gratis eller billige - alternativer, som er optimeret til ikke at tage din opmærksomhed.

Blandt andet skriveprogrammer som Dark Room. Det lille program minder mest af alt om skærmteksten fra Schi-fi-filmen Matrix: Sort skærm, grøn tekst. Programmet er gratis, og med et tryk på F11 bliver hele skærmen sort og fjerner alle former for distraktion.

Et andet alternativ er programmer som OmmWriter eller FocusWriter. Begge er små programmer, som lukker dig ind i en verden, hvor du kun kan skrive. Med en "rar" baggrund og den rene tekst bliver du ikke forstyrret af muligheden for at komme til at trykke ind på Facebook på samme måde som med et Eord-dokument.

OmmWriter giver mulighed for at have tastetryk og en beroligende musik i samme stil som Focus@will. Både OmmWriter og FocusWriter koster et par dollar, alt efter hvad man ønsker at donere.

The Quiet Place Projekt

I en verden af evige opdateringer fra Facebook, tweets fra Twitter og billeder fra Instagram kan det være svært at holde overblikket.

Langt det meste, der bliver uploadet til Facebook, er babybilleder og kattevideoer, men hjernen kan have svært ved at filtrere det vigtige fra det ligegyldige.

The Quiet Place Project er en hjemmeside, som ganske enkelt giver dig en 4 minutters pause, og som høfligt minder dig om, at det meste på sociale medier ikke er så vigtigt igen. 

Nogle mennesker behøver ikke apps eller beroligende musik til at hjælpe dem med at koncentrere sig: Det skal bare mindes om, at de sociale medier ikke altid er vigtige.

Anti-social/StayFocusd

Har du givet helt op og simpelthen ikke kan holde dig fra overspringshandlinger, kan du måske finde det nødvendigt at tvinge dig selv væk fra siderne.

Det kan du gøre med programmer som Anti-social.

Programmerne lukker ned for sites, som du ved, du ender på: Facebook, Twitter, YouTube, Reddit og så videre. Den har en opsat "blacklist", som du selv kan føje sites til, hvis du heller ikke kan holde dig fra sider som Find The Invisible Cow

Programmet åbner først op for de sociale sites igen, hvis du genstarter computeren eller finder programmet inde i programoversigten via ctrl+alt+F4.

Et alternativ er ColdTyrkey.

StayFocusd fungerer den omvendte vej. I stedet for at lukke helt eller delvist ned for sociale medier, laver StayFocusd et vindue på for eksempel en time, hvor du må bruge de sociale medier. Du har altså sammenlagt kun en time til Twitter, YouTube eller Facebook - nyd den.

Dette er kun en kort liste over måder, hvorved man kan opretholde koncentrationen. Del endelig andre erfaringer i kommentarfeltet, så vi alle kan blive klogere. Og kom så tilbage til arbejdet! 

Læs også:

Så sluk den da: Smartphonen kan smadre din søvn

Sådan får du chefen til at tro, at du er flittig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital