Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Svært ved at koncentrere dig? Prøv disse seks online tools til at holde fokus på arbejdet

Det er ikke altid nemt at holde fokus på sine opgaver, når Facebook og Twitter forstyrrer med mere eller mindre ligegyldige beskeder. Her er et par gode hjemmesider og onlinetools til at holde koncentrationen.

At fastholde koncentrationen i de lange arbejdstimer kan være en tung opgave. Jo længere tid man har siddet og arbejdet ned det samme projekt, jo nemmere er det for hjernen at skifte fokus over på en video af for eksempel en beatboksende ged.

Det bedste råd til at holde koncentrationen på et givent projekt er at holde tilsvarende pauser. Sidder du og kløjes i en sætning, så rejs dig op og gå en tur rundt på arbejdspladsen, hent en kop kaffe, snak med en kollega eller gå ud og nyd solen i et par minutter.

Det er dog ikke altid nok, og så er det godt, at internettet kommer med løsninger.

Nedenunder er der seks forslag til programmer og hjemmesider, som kan hjælpe dig til at koncentrere dig bedre. Hvis du allerede har opgivet at koncentrere dig, er der her en video af en hundehvalp, der forsøger at hyle.

Focus@Will

Undersøgelser viser, at næsten halvdelen af os alle bruger musik, når vi vil koncentrere os, studere, arbejde eller udvikle.

Ideen er rigtig god, da musik stimulerer hjernen og holder os fokuseret på et projekt, men alt for ofte er det den forkerte musik, som vi bruger.

"Mainstream"-musik sænker faktisk din koncentration, da musikken er skrevet med det formål at fange dig følelsesmæssigt og intellektuelt - du skal fokusere på musikken.

Focus@Will bruger forskningen bag musikkens påvirkning af hjernen og laver samlede playlister, som man kan høre gratis i op til 60 minutter ad gangen.

Musikken er nøje udvalgt til ikke at fange din opmærksomhed. Faktisk opfordrer siden dig til at skifte sang, hvis du enten synes, at en sang er virkelig smuk eller rigtig dårlig - for så har du lagt for meget mærke til den.

TrackTime

Hvor meget tid bruger du reelt på sociale medier? Hvor mange videoer ser du på YouTube, når du i stedet skulle have udarbejdet en business-plan?

Mange vil nok vurdere, at de bruger væsentligt mindre tid på overspringshandlinger, end de egentlig gør, og ønsker man et ordentligt billede af ens forbrug på computeren, kan man bruge programmer som TrackTime.

App'en er kun til Mac, men den giver et tydeligt billede af, hvad du har foretaget dig: Hvor lang tid har du brugt på YouTube, i din Firefox browser, i Word og den viser dig på en overskuelig måde, hvordan du udnytter din tid. Det er et wakeup-call: Hvis du skifter program hver andet minut, ved du, at du har et problem.

OmmWriter/FocusWriter/DarkRoom

Går meget af din tid på at skrive på projekter, taler, mødetekster og så videre, kan et Word-dokument godt virke distraherende.

I stedet findes der mange - ofte gratis eller billige - alternativer, som er optimeret til ikke at tage din opmærksomhed.

Blandt andet skriveprogrammer som Dark Room. Det lille program minder mest af alt om skærmteksten fra Schi-fi-filmen Matrix: Sort skærm, grøn tekst. Programmet er gratis, og med et tryk på F11 bliver hele skærmen sort og fjerner alle former for distraktion.

Et andet alternativ er programmer som OmmWriter eller FocusWriter. Begge er små programmer, som lukker dig ind i en verden, hvor du kun kan skrive. Med en "rar" baggrund og den rene tekst bliver du ikke forstyrret af muligheden for at komme til at trykke ind på Facebook på samme måde som med et Eord-dokument.

OmmWriter giver mulighed for at have tastetryk og en beroligende musik i samme stil som Focus@will. Både OmmWriter og FocusWriter koster et par dollar, alt efter hvad man ønsker at donere.

The Quiet Place Projekt

I en verden af evige opdateringer fra Facebook, tweets fra Twitter og billeder fra Instagram kan det være svært at holde overblikket.

Langt det meste, der bliver uploadet til Facebook, er babybilleder og kattevideoer, men hjernen kan have svært ved at filtrere det vigtige fra det ligegyldige.

The Quiet Place Project er en hjemmeside, som ganske enkelt giver dig en 4 minutters pause, og som høfligt minder dig om, at det meste på sociale medier ikke er så vigtigt igen. 

Nogle mennesker behøver ikke apps eller beroligende musik til at hjælpe dem med at koncentrere sig: Det skal bare mindes om, at de sociale medier ikke altid er vigtige.

Anti-social/StayFocusd

Har du givet helt op og simpelthen ikke kan holde dig fra overspringshandlinger, kan du måske finde det nødvendigt at tvinge dig selv væk fra siderne.

Det kan du gøre med programmer som Anti-social.

Programmerne lukker ned for sites, som du ved, du ender på: Facebook, Twitter, YouTube, Reddit og så videre. Den har en opsat "blacklist", som du selv kan føje sites til, hvis du heller ikke kan holde dig fra sider som Find The Invisible Cow

Programmet åbner først op for de sociale sites igen, hvis du genstarter computeren eller finder programmet inde i programoversigten via ctrl+alt+F4.

Et alternativ er ColdTyrkey.

StayFocusd fungerer den omvendte vej. I stedet for at lukke helt eller delvist ned for sociale medier, laver StayFocusd et vindue på for eksempel en time, hvor du må bruge de sociale medier. Du har altså sammenlagt kun en time til Twitter, YouTube eller Facebook - nyd den.

Dette er kun en kort liste over måder, hvorved man kan opretholde koncentrationen. Del endelig andre erfaringer i kommentarfeltet, så vi alle kan blive klogere. Og kom så tilbage til arbejdet! 

Læs også:

Så sluk den da: Smartphonen kan smadre din søvn

Sådan får du chefen til at tro, at du er flittig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Performer jeres nuværende IT-setup også fra Kina og andre kontinenter?
Sådan optimerer og sikre du din performance. Læs mere her og hør, hvordan du reelt bliver i stand til at optimere dine globale IT-operationer.