Artikel top billede

Superkriminelle kaster sig ud i web-charmeoffensiv - vil hverve gangstere

Flere steder i verden bruger kriminelle både websites og sociale medier til at gøre opmærksom på sig selv. Budskaberne går lige fra charmeoffensiv til skræmmekampagner.

Den japanske mafia-organisation Yamaguchi-gumi har netop oprettet et virksomhedswebsite, der har til hensigt at skabe et bedre image og hverve nye medlemmer til organisationen.

Det skriver BBC om Japans største medlem af det internationale forbrydersamfund Yakuza, som byder sine website-besøgende velkommen med teksten 'forbyd narko og rens den nationale liga'.

Hjemmesiden indeholder desuden billeder af Yamaguchi-gumi-medlemmer, der hjælper ofre for Fukushima-jordskælvsulykken, bandemedlemmer på pilgrimsrejse mod hellige områder og sågar en virksomheds-hymne.

I dag er medlemstallet i Yamaguchi-gumi faldet til 60.000 personer, og derfor tror den japanske mafia-ekspert Jake Adelstein, at hjemmesiden nu skal bringe flere medlemmer på banen.

"Der er ingen kontekst eller beskrivelser af de forbrydelser, som organisationen er involveret i eller de industrier, som de styrer. Det er jo heller ikke formålet med hjemmesiden, som derimod er bygget for at demonstrere, at Yamaguchi-gumi er en humanitær organisation," siger han til BBC.

Dræbte rival med samuraisværd

Jake Adelstein har skrevet bogen 'The Last Yakuza: A Life In The Japanese Underworld' og han fortæller, at organisationen er dybt involveret i alt fra pengeafpresning, prostitution, beskyttelsespenge, hasardspil og udnyttelse af arbejdskraft.

Chefen Kenichi Shinoda har desuden på et tidspunkt været en tur i fængsel, efter at han dræbte en rival med et samuraisværd.

Tidligere har Yamaguchi-gumi bevæget sig ind i medieverdenen med sidste års lancering af et magasin, der inkluderer en poesiside, og hvor ældre medlemmer af organisationen kan dele deres fiskehistorier og mafiabosserne kan komme til ord.

Narkokrig ryger på Facebook

I den anden ende af verden, i Mexico, har forbryderbanderne også taget internettet til sig i stor stil i landets langvarige narkokrig.

Her drejer internetbrugen sig ikke så meget om charme, men snarere bruges de sociale medier til skræmmekampagner, hvor skamferede lig fra fjendtlige grupperinger pryder forbrydernes Facebook-sider, skriver The Verge.

Reporteren John Gibler bor i Mexico, hvor han skriver artikler om narkokrigen, og han har følgende vurdering af de kriminelles stigende og åbenlyse internetforbrug:

"Enhver industri vil gøre, hvad den kan for at få sine budskaber igennem [...] Ulovlige brancher gør det samme - bruger sociale medier på deres egen måde for at få deres budskaber igennem for at sprede frygt og nyde respekt," siger John Gibler til The Verge.

Læs også: 

Kritik: Politiet bruger Facebook som gabestok
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere