Artikel top billede

Superkriminelle kaster sig ud i web-charmeoffensiv - vil hverve gangstere

Flere steder i verden bruger kriminelle både websites og sociale medier til at gøre opmærksom på sig selv. Budskaberne går lige fra charmeoffensiv til skræmmekampagner.

Den japanske mafia-organisation Yamaguchi-gumi har netop oprettet et virksomhedswebsite, der har til hensigt at skabe et bedre image og hverve nye medlemmer til organisationen.

Det skriver BBC om Japans største medlem af det internationale forbrydersamfund Yakuza, som byder sine website-besøgende velkommen med teksten 'forbyd narko og rens den nationale liga'.

Hjemmesiden indeholder desuden billeder af Yamaguchi-gumi-medlemmer, der hjælper ofre for Fukushima-jordskælvsulykken, bandemedlemmer på pilgrimsrejse mod hellige områder og sågar en virksomheds-hymne.

I dag er medlemstallet i Yamaguchi-gumi faldet til 60.000 personer, og derfor tror den japanske mafia-ekspert Jake Adelstein, at hjemmesiden nu skal bringe flere medlemmer på banen.

"Der er ingen kontekst eller beskrivelser af de forbrydelser, som organisationen er involveret i eller de industrier, som de styrer. Det er jo heller ikke formålet med hjemmesiden, som derimod er bygget for at demonstrere, at Yamaguchi-gumi er en humanitær organisation," siger han til BBC.

Dræbte rival med samuraisværd

Jake Adelstein har skrevet bogen 'The Last Yakuza: A Life In The Japanese Underworld' og han fortæller, at organisationen er dybt involveret i alt fra pengeafpresning, prostitution, beskyttelsespenge, hasardspil og udnyttelse af arbejdskraft.

Chefen Kenichi Shinoda har desuden på et tidspunkt været en tur i fængsel, efter at han dræbte en rival med et samuraisværd.

Tidligere har Yamaguchi-gumi bevæget sig ind i medieverdenen med sidste års lancering af et magasin, der inkluderer en poesiside, og hvor ældre medlemmer af organisationen kan dele deres fiskehistorier og mafiabosserne kan komme til ord.

Narkokrig ryger på Facebook

I den anden ende af verden, i Mexico, har forbryderbanderne også taget internettet til sig i stor stil i landets langvarige narkokrig.

Her drejer internetbrugen sig ikke så meget om charme, men snarere bruges de sociale medier til skræmmekampagner, hvor skamferede lig fra fjendtlige grupperinger pryder forbrydernes Facebook-sider, skriver The Verge.

Reporteren John Gibler bor i Mexico, hvor han skriver artikler om narkokrigen, og han har følgende vurdering af de kriminelles stigende og åbenlyse internetforbrug:

"Enhver industri vil gøre, hvad den kan for at få sine budskaber igennem [...] Ulovlige brancher gør det samme - bruger sociale medier på deres egen måde for at få deres budskaber igennem for at sprede frygt og nyde respekt," siger John Gibler til The Verge.

Læs også: 

Kritik: Politiet bruger Facebook som gabestok
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere