Artikel top billede

Kritik: Politiet bruger Facebook som gabestok

Politiet har flere gange offentliggjort billeder af formodede gerningsmænd på Facebook.

Politiet har fået massiv ros for brugen af sociale medier på en praktisk - og ofte jovial - facon.

Men politiet får ikke udelt ros for sit engagement på sociale medier.

Kritikken kommer fra en af Politikens chefredaktører, som beskylder politiet for at jagte forbrydere via Facebook, som enerådige sheriffer i western-film jagter forbrydere - uden etiske overvejelser.

Ifølge Politiken-chefredaktør Anne Mette Svane er Facebook den ultimative offentlige gabestok, og ifølge hende har politiet glemt sine etiske overvejelser, når der i en aktuel sag lægges billeder ud af fire unge personer, som er formodede gerningsmænd til et groft overfald.

"De fire mistænkte var teenagere på henholdsvis 15, 15, 16 og 18 år. De blev fremstillet i grundlovsforhør sigtet for grov vold mod studenten. De nægtede sig skyldige, og der blev nedlagt navneforbud i sagen. Det betyder, at det er strafbart for medier at offentliggøre oplysninger, der kan identificere de sigtede i sagen," skriver Anne Mette Svane.

Politiet: Facebook beskytter uskyldige personer
Men betjentene bryder sig ikke om at have ry for at lege McCloud på Facebook.

Derfor forklarer Rigspolitiets kommunikationschef, Jens Gregersen, at Facebook intet har ændret ved politiets arbejdsmetoder.

"Politiet vælger altid efterlysning via medierne og egne platforme som en absolut sidste udvej og kun efter, at vi har appelleret til de formodede gerningsmænd om at melde sig selv. Sådan har det altid været. Det eneste nye er, at politiet følger med tiden og derfor nu også bruger sociale medier som Facebook," forklarer Jens Gregersen.

Læs hele kommunikationschefens forsvar for at bruge Facebook i efterforskningen.

Han afviser, at politiet skulle være begyndt at lægge billeder frem, fordi det er blevet nemmere. Offentliggørelsen sker ifølge ham stadig med udgangspunkt i retsplejeloven (se faktaboks).

Hvis en efterlyst persons billede først ligger på Facebook, har politiet været med til at mistænkeliggøre ham i lang tid, lyder kritikken fra Politiken-redaktøren.

Men det er helt omvendt, mener politichefen.

Han forklarer, at efterlysningsbillederne stort set forsvinder fra Facebook, når politiet vælger at slette dem - så længe billedet er blevet delt med den indbyggede del-funktion. På den måde mener han, at Facebook faktisk kan være mere hensigtsmæssig at efterlyse personer på. Lægges billederne hos webaviser og enkelte hjemmesider, oprettes der enkeltvise kopier, som vil være sværere at slette igen, mener han.

LÆS OGSÅ:

Hvad vil politiet på Facebook og Twitter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.