Artikel top billede

Her er Steve Jobs' hemmelige plan: Apple skulle indlede hellig krig mod Google

Steve Jobs var rasende på Google, og ifølge netop offentliggjorte dokumenter forberedte han en jihad mod søgegiganten.

Det er velkendt, at Apple-chefen Steve Jobs i sine sidste år var nærmest besat af at føre krig mod Google

Og det bliver i den grad bekræftet af en række nye dokumenter, der er blevet offentliggjort i forbindelse med den verserende patentretssag mellem Apple og Samsung.

Det skriver blandt andet det amerikanske erhvervsmedie Business Insider. 

Et af de offentliggjorte dokumenter er en email, som Steve Jobs i 2010 sendte til Apples mangeårige marketingchef Phil Schiller.

Dokumentet er en dagsorden for et af Apples såkaldte Top 100-møder. Top 100 er et årligt strategimøde for Apples 100 mest betydningsfulde medarbejdere.

Under overskriften "Strategi i 2011" er der et punkt, der hedder "Hellig krig med Google."

iOS haltede bagefter Android

Herudover fremgår det også af e-mailen, at Apple på visse områder følte, at virksomheden haltede bagefter Google. 

Det gælder blandt andet visse dele af iOS, hvor Steve Jobs skriver, at Android på dette tidspunkt er foran, når det gælder notifikationer, talegenkendelse og ikke mindst muligheden for internetdeling. 

Ikke overraskende slår Steve Jobs også fast, at Apple halter bagefter Google på cloud-området, hvor søgegiganten traditionelt set har været førende.

I mailen giver Steve Jobs dog udtryk for, at det er hans forhåbning, at Apple med introduktionen af iCloud samt en lang række nye funktioner i den kommende udgave af iOS vil kunne indhente Google. 

Eksempelvis forklarer han, at Apple er på vej med et strategiskifte, hvor netop iCloud kommer til at spille en helt central role. 

Da Steve Jobs overtog styringen af Apple tilbage i slutningen af 90'erne, lancerede han en ny strategi, hvor Mac'en skulle anskues som en "digital hub" for brugernes liv.

Altså et slags digitalt fikspunkt, hvor folk blandt andet skulle bruge computeren som base for billeder og videoer fra deres digital kamera og den musik, der ligger på deres digitale musikafspiller. Introduktionen af  iPod'en, som brugerne synkroniserede med iTunes, havde blandt andet til formål at demonstrere denne strategi. 

Men af emailen til Phil Schiller fremgår det, at iCloud i fremtiden skal overtage rollen som brugernes digitale hub, mens Mac-computeren nu blot bliver en enhed, der er sidestillet med iPad, iPhone og iPod.

Så stort var Steve Jobs' had til Google

Emailen blev afsendt den 24. oktober 2010, og blot få dage tidligere leverede Steve Jobs en bredside til Google i et konferenceopkald med Apples investorer.

Her brugte han hele fem minutter på at kritisere Google og Android, og den amerikanske erhvervsblog Business Insider beskrev hans angreb som "Steve Jobs episke 5 minutters anti-Google-svada." 

Ifølge Business Insider var det en overraskelse, at Jobs i det hele taget deltog på det såkaldte "earningscall", hvor han blandt andet gik til frontalangreb på en udbredt opfattelse af, at Android står særligt stærkt, fordi det er et åbent styresystem.  Modsat iOS der ofte bliver kritiseret for at være lukket. 

"Vi mener, at debatten om åben kontra lukket bare er en afledningsmanøvre, der forsøger at skjule det virkelige spørgsmål: Nemlig "Hvad er bedst for forbrugeren - fragmenteret eller integreret? Vi mener, at Android er meget, meget fragmenteret og bliver mere og mere fragmenteret, for hver dag der går," sagde Steve Jobs.

Med fragmentering henviser Jobs til, at Android anvendes på tværs af vidt forskellig hardware fra forskellige producenter, der ofte lægger deres egne specialdesignede brugerflade oven på Android. Det kan eksempelvis gøre det svært for både app-udviklere og forbrugere.

På iOS er der derimod en langt større ensartethed, fordi styresystemet kun bliver brugt på Apples egne enheder.

Jobs: Android er ren kopi
Steve Jobs krigserklæring mod Google skyldes efter alt at dømme, at han mener, at Google med Android har kopieret iOS.

Det er især en speget sag, fordi Google var en vigtig samarbejdspartner i forbindelse med lanceringen af de første iPhones. Her stillede Google blandt andet korttjenesten Google Maps til rådighed for Apple. 

Desuden sad Googles daværende administrerende direktør Eric Schmidt i Apples bestyrelse, mens iPhone og iOS blev udviklet hos Apple. Sideløbende arbejdede Google på at udvikle Android.

"Det er en forpulet efterligning"

Ifølge bogen "Dogfight - How Apple and Google Went to War And Started af Revolution" forsikrede Eric Schmidt undervejs Apple om, at Android mest af alt var et eksperimentelt projekt, der ikke var en direkte konkurrent til iPhonen. 

Men da Steve Jobs i 2008 - mere end et år efter iPhonen blev præsenteret - så den første Android-telefon, udbrød han: 

"Det hele er en forpulet efterligning af, hvad vi gør," sagde han ifølge bogen "Dogfight".

Steve Jobs vrede kom også til udtryk i Walter Isaacsons officielle Steve Jobs-biografi, hvor Jobs blev citeret for at sige:

"Om nødvendigt vil jeg bruge mine sidste åndedrag og hver eneste øre af Apples 40 milliarder dollar i banken på at få retfærdighed. Jeg vil knuse Android, fordi det er et stjålet produkt. Jeg er parat til at gå i atomkrig for det her."

Læs også:
Apple-opfinder løfter sløret: Sådan føltes det at lave den første iPhone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere