Artikel top billede

Har Microsoft virkelig lige åbnet sluserne for XP-hackere?

De nye opdateringer fra Microsoft giver hackerne konkrete ledetråde om, hvor de skal finde huller i Windows XP og Office 2003.

Microsoft har netop frigivet selskabets tirsdagsopdateringer for maj.

Her er der blandt andet rettet sårbarheder i Internet Explorer og Windows, som allerede er blevet udnyttet af hackere.

Ingen af opdateringerne er adresseret til Windows XP eller Office 2003, hvilket er helt efter bogen, eftersom supporten til disse to programmer udløb den 8. april.

Men flere af denne måneds opdateringer lapper sårbarheder, der med stor sandsynlighed stammer fra netop XP og Office 2003 eller tidligere versioner.

Ved at studere, hvilke huller der lukkes, kan hackeren altså lynhurtigt få et par fif til at finde vej ind i ældre systemer, hvor supporten er ophørt, og hullerne ikke lappes.

Det fortæller Wolfgang Kandek fra sikkerhedsfirmaet Qualys til Computerworlds internationale nyhedstjeneste.

Læs også: It-ragnarok lurer om hjørnet: Windows XP-brugere bedøvende ligeglade

Sikkerhedsfirma: Mange sammenfald
Virksomheden vurderer, at 8 ud de i alt 13 sårbarheder, der lukkes nu, også berører netop Windows XP og Office 2003.

Microsoft tegner således selv et navigationskort til de personer, som firmaet allerhelst så bag lås og slå.

Det skal dog nævnes, at antallet af XP-maskiner falder hurtigt.

Qualys fortæller, at blandt firmaets kunder er XP-antallet faldet med to procentpoint siden april, så andelen nu udgør otte procent.

Der er dog regioner, hvor XP stadig bruges flittigt, og her kommer denne problemstilling angiveligt til at betyde væsentligt mere end på vores breddegrader.

Ifølge analysehuset Net Applications' målinger kører hele 72,2 procent - næsten tre ud af fire - af Kinas pc'er nemlig på Windows XP.

Det betyder med andre ord, at Kina kan blive ramt særdeles hårdt, hvis Windows XP-maskinerne skulle blive ramt af en epidemi, efter at sikkerheds-opdateringerne er stoppet.

Til sammenligning kører cirka 15 procent af amerikanerne XP, mens FDIM's målinger viser, at antallet i Danmark ligger på godt 2,5 procent alle enheder, der går på nettet.

Læs også:
Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt

Derfor truer Windows XP-kaos på danske hospitaler

Popup-besked vil komme igen og igen: Skal få dig til at droppe XP
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere