Artikel top billede

Grafikken har fået et gevaldigt nøk i Elite: Dangerous - men det er stadig en udfordring at lande på en rumstation.

Ægte nostalgi: Rumskibskaptajnerne fra Elite gør klar til at flyve igen

Spiludvikleren David Braben genopliver den 30 år gamle rumspilsklassiker Elite

Tonerne af Johann Strauss smukke An der schonen blauen Donau presses gennem Commodore 64 computerens lydchip, og er for mange computerspillere i midten af 1980'erne det første møde med klassisk musik.

På skærmen roterer en 3D-wireframe udgave af en rumstation omkring sin egen akse, og i midten befinder sig et rektangulært felt - en indflyvningsport som skal rammes helt præcist.

Musikken såvel som indflyvningssekvensen i rumskibssimulatoren Elite er en hyldest til Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey fra 1968.

Men det går muligvis de unge spilleres opmærksomhed forbi, fordi den i stedet er rettet imod at manøvre rumskibet synkront med rumstationen, så lastrummets dyrbare containere ikke går tabt i en eksplosion af hvide streger og klatter.

Hele galaksen på 22 kilobyte

Det er de to engelske studiekammerater, David Braben og Ian Bell, der i 1982 kaster sig over at programmere et science fiction-spil til hjemmecomputeren BBC Micro. Et spil som kun fylder 22 Kb, da det udkommer i 1984, men alligevel formår at tager spillerne med ud i det ydre rum.

Her skal de skal ernære sig som rumskibskaptajner i en stor åben verden, rejse mellem planeter og rumstationer, handle med varer og undervejs kæmpe mod rumpirater - hvis de da ikke selv vælger at drive rovdrift på andre rumskibskaptajner for at plyndre og videresælge deres last.

I dag er det kun David Braben, der er involveret i Elite: Dangerous - de kommende fjerde spil i Elite-serien, og i sidste uge lagde han vejen fordi den nordiske spilkonference Nordic Game i Malmø.

"Da vi oprindeligt udviklede Elite, foregik det i rummet, fordi det var det nemmeste at rendere på en lille maskine som BBC Micro. Jeg synes derfor, at det er lidt ironisk, at der i dag er så få spil, der foregår i rummet," fortæller David Braben.

14,5 millioner kroner i fødselsdagsgave

Elite endte med at udkomme til en lang række forskellige platforme, men var ifølge David Braben også udsat for massiv piratkopiering - de officielle salgstal ligger således 'kun' på omkring 600.000.

De to efterfølgere Frontier: Elite II og Frontier: First Encounters, som Braben og hans spilstudie Frontier Developments stod bag i henholdsvis 1993 og 1995, levede for mange spilfans ikke op til det oprindelige spils nostalgiske charme.

Det har længe ligget lige for, at Frontier Developments skulle kaste sig over et fjerde Elite-spil, men adskillige år er strøget forbi, mens spiludviklere og -udgivere er gået fejl af hinanden. Ifølge Braben har det blandt andet handlet om, at han ikke havde lyst til at give den kreative kontrol fra sig.

Løsningen blev i sidste ende en kampagne på Kickstarter for at finde finansiering til Elite: Dangerous. Frontier Developments satte kampagnen i gang i november 2012, og på Brabens 50 års fødselsdag i januar 2013 passerede den sit mål - i alt blev der indsamlet 14,5 millioner kroner til spillet.

Fortabt i detaljerne

Modsat det oprindelige Elite, hvor alle andre rumskibskaptajner end spilleren var computerstyret, foregår Elite: Dangerous i en stor åben multiplayer-verden.

Braben fortæller, at det at have Kickstarter-finansieret spillet ikke betyder, at han og udviklerholdet føler, at de pludselig skal forholde sig til en masse udgivere.

I stedet oplever Braben at de mange folk, som har skudt penge i projektet, alle har en passioneret interesse i at få spillet til at lykkes.

I forbindelse med den igangværende alpha-test af spillet er det deres input via spillets forum, som i høj grad er med til at forme hvor kompleks en rumsimulator Elite: Dangerous skal udvikle sig til.

Braben fortaber sig således meget nemt i detaljer om rumskibenes varmestyring og ikke mindst varmesignatur, fordeling af energi, styring, serverhåndtering med videre. Men i sidste ende er det hele spillets univers, han egentlig er forelsket i.

Det handler ikke kun om historien

"Elite: Dangerous hviler på en stor videnskabelig løgn. Hvis et rumskib skulle krydse galaksen med lysets hastighed, ville det tage op imod 100.000 år. Men vi postulerer, at det er muligt at trække rummet sammen, og på den måde springe fra punkt til punkt," forklarer Braben.

Han mener, at et sådan 'bedrag' udelukkende kan fungere, fordi resten af spillets elementer til gengæld overholder en række regler.

Der findes for eksempel ikke kunstig tyngdekraft i rumskibene - det kan kun opnås ved at rotere ting om egen akse, og på den måde er tyngdekraft i rummet en luksusting.

Braben fortæller at han og udviklerholdet også er dykket ned i en lang række af spiluniversets detaljer, som ikke umiddelbart kommer til udtryk på skærmen.

Detaljer som hvordan mennesker taler til hinanden i fremtiden, hvordan valg afholdes og hvordan verden i det hele taget fungerer.

"Som teenager var jeg stor fans af science fiction-forfattere som for eksempel Larry Niven, og da Star Wars kom ud i 1977, var det første gang jeg oplevede, at en film matchede de ting, jeg havde læst. Og jeg blev ligefrem vred, hvis folk sagde, at det blot var en 'red prinsessen'-film - for mig var det en hel verden at dykke ind i. Derfor handler det i spil ikke kun om historien, men om at levere en hel verden rig på oplevelser," slutter David Braben.

Elite: Dangerous er i øjeblikket i sin sidste alpha-.fase, som kun spillets Kickstarter-støtter har adgang til. Fra den 30. maj åbnes der op for spillets offentlige beta-test. Du kan læse mere på spillets hjemmeside her.