Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Her er konsekvenserne af Nets-salg til kapitalfonde

ComputerViews: Det får konsekvenser, at et konsortie af kapitalfonde nu overtager Nets, der står bag Betalingsservice, Dankort og NemID. Se nogle af dem her.

ComputerViews: Pennen har dårligt nok sluppet den stiplede underskriftslinie på købskontrakten på Nets, før de nye kapitalfonds-ejere af Nets har luftet deres endelige mål for selskabet, der står bag blandt andet Dankortet, Betalingsservice og NemID.

Læs også: Nets solgt - her er den nye ejer.

De nye ejere - de to amerikanske kapitalfonde Bain Capital og Advent International samt danske ATP - sigter nemlig efter en lukrativ exit i form af en børsnotering af Nets om fem-syv år.

Det vil kræve markante tiltag at nå derhen for Nets - ikke mindst i lyset af, at de 17 milliarder kroner, som konsortiet vil betale for Nets, er markant over den oprindelige vurderingspris på omkring 10 milliarder kroner.

Ganske vist siger Nets' formand, Nordea-direktør Peter Lybecker, i forbindelse med salget, at 'det vigtigste for Nets' bestyrelse har været at vælge den bedste ejer med en klar forståelse for den rolle, som Nets spiller i samfundet.'

Men mon ikke, at Nets' bestyrelse - indsat af en række banker (der jo nok ved, hvad penge er værd) - først og fremmest har kigget på størrelsen af de beløb, som de fem bydere har budt og uden yderligere skelen til de for de næringsdrivende banker mere perifere overvejelser har valgt den største pose penge?

I hvert fald bød det vindende konsortie angiveligt markant højere pris end de øvrige bydere, som du kan læse mere om her.

Faktisk svarer prisen på 17 milliarder kroner til næsten 23 gange Nets' driftsindtjening for 2012 - altså en høj pris, der indikerer, at kapitalfondene har en plan.

Konsekvenserne

De penge skal nemlig hentes hjem igen - plus det ønskede afkast, som køberne sigter efter vil være i mange-millioner kroners-klassen, når Nets skal sendes videre, og gevinsten hentes hjem.

Det vil kræve både, at Nets får nedbragt sine omkostninger med flere hundrede millioner kroner, samt at omsætningen skal stige.

Kapitalfondene sveder dog næppe over opgaven, for det er noget, som de har prøvet før.

"Vi vil bidrage med en stærk ekspertise inden for virksomhedsdrift og vil gøre alt for at støtte ledelsens arbejde med at styrke væksten og realisere potentialet i Nets," som Bain Capital meddeler i forbindelse med købet.


Sådan skal der effektiviseres

Hvad betyder så 'realisere potentialet?'

Først og fremmest vil de nye ejere gå på jagt efter områder, der kan effektiviseres internt i organisationen.

Det vil betyde, at der skal skæres til og trimmes i organisationen med i dag omkring 2.500 ansatte. Hvor meget ved vi ikke endnu.

Ser vi i de øvrige organisationer, som kapitalfondene har været inde over, vil de sikkert også have fokus på at indføre mere resultat-søgende arbejdsprocesser, der kan skære flæsk og fedt af organisationen, uden at produktiviteten rammes - måske endda samtidig med at den øges.

Bain Capital og Advent International ved, hvor de skal lede, for de har været gennem samme tur med den britiske Nets-pendant WorldPay, som de købte i 2010.

Vi kan derfor vente skarpt fokus på effektiviseringer og nedskæringer og resultater i Nets i de kommende år, hvor også ledelsen uden den mindste tvivl vil komme under pres for at file og trimme selskabet efter den skitserede plan, der altså - indtil videre - skal ende med en børsnotering.

Advent International ejer ligeledes KMD, som fonden købte i 2012. Sælgerne var dengang et andet kapitalfonds-konsortie.

KMD og Advent International gennemførte i efteråret en stor fyringsrunde i KMD, selv om selskabet skovler penge ind.

Det kan du læse mere om her: KMD's store slankekur: Derfor fyrer selskabet trods enormt overskud.

Politisk har salget af salget af Nets været i søgelyset, fordi det er hjerteblod for Danmark, der nu kommer på udenlandske hænder.

Du kan læse mere om den politiske virak her: Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

Historien har imidlertid vist, at de udenlandske kapitalfonde er relativt ligeglade med de ting, som den offentlige mening finder vigtige som eksempelvis dansk kontrol, danskhed, lokal forankring, udenlandsk indblanding og så videre: De fokuserer alene på at øge værdien af deres investering og komme videre efter nogle år.

Dette er der i vente

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) garanterer hertil, at han vil gribe ind, hvis købet skulle 'skabe behov for justeringer i den gældende lovgivning.'

På den baggrund er der næppe grund til at frygte, at salget vil føre til udsalg af vigtige, danske værdier, selv om det nu er udenlandske investorer, der sætter sig på Betalingsservice, NemID og Dankortet i en periode.

Værre kan det se ud for organisationen i Nets, der uden den mindste tvivl snart vil få kærligheden at føle, når mappedrengene fra kapitalfondene dukker op på gangene for at gennemgå forretnings-gange, processer og organisations-struktur.

Kærlighed på prisen

Og så vil de nye ejere kaste deres kærlighed på prisen for brugen af dankortet, NemID og ikke mindst det i forvejen særdeles lukrative guldæg, Betalingsservice. Her kan der ligge en guldgrube og vente.

Vi vil dog næppe se prisstigninger i den første lange tid, da prisstigninger på dankort og nærmeste omegn er en politisk betændt sag, som vil kræve politisk fingerspitsgefühl og væsentligt politisk benarbejde.

De nye ejere har tid nok, for de arbejder med en tidshorisont på fem-syv inden den store exit, så indtil videre har de tid til at begynde at massere beslutningstagere og de øvrige interesser på plads til kommende gebyrstigninger, så de kan få øget omsætningen.

På den anden side: Nu, hvor bankerne har sluppet ejerskabet, begynder banen for alvor at blive kridtet op til at indføre nye betalingsløsninger i Danmark.

Sagde nogen mobilbetaling? Eller andre nye metoder?

Lad os høre, hvad du mener.

Læs også:

Nets solgt - her er den nye ejer.

KMD's store slankekur: Derfor fyrer selskabet trods enormt overskud.

Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere