Artikel top billede

Her er de mobile betalings-løsninger, der skal erstatte din pung

Smartphonen er det nye betalingskort. Se hvilke løsninger der er på vej.

Når du om få år går ind i en butik for at købe en vare, er det langt fra sikkert, at betalingen vil ske med et Dankort, som det ofte er tilfældet i dag.

I stedet er det sandsynligt, at du vil betale med din mobiltelefon.

Herhjemme er der allerede blevet gjort enkelte eksperimenter med mobilbetalinger. Blandt andet på Roskilde Festival, og i USA vinder mobilbetalinger frem med stigende hast.

Hos kaffekæden Starbucks er det eksempelvis muligt at betale for sin kaffe via en mobilløsning fra Twitter-stifteren Jack Dorseys virksomhed, Square, og i Japan har mobilbetalinger været udbredt gennem mange år

Danske løsninger på vej

I Danmark er der allerede nu en række forskellige mobilbetalingsløsninger på vej, og vi har taget et kig på nogle af de løsninger, som kan vinde indpas herhjemme i løbet af de kommende år. 

Nogle af løsningerne vil udelukkende være app-baseret, mens andre gør brug af den såkldte NFC-chip, der er indbygget i mange nyere smartphones.

Dog med undtagelse af Apples iPhone, der sidder på en ikke ubetydelig del af markedet for smartphones, hvilket naturligvis vil være en hæmsko for denne type nfc-løsninger.

De danske løsninger

Det 'mobile Dankort' fra Nets

En af løsningerne er udviklet af Nets, der som bekendt også er firmaet bag Dankortet og Nem-ID.

Nets' løsning baserer sig på betaling via en NFC-chip, der vil kunne aflæses af en ny generation af betalingsterminaler, som vil blive introduceret i løbet af den kommende tid 

De nye terminaler vil naturligvis være en del af den omfangsrige infrastruktur, som Dankortet allerede gør brug af. 

Brugerne foretager betalingen via en "digital tegnebog". Altså en app, hvor det er muligt at gemme betalingsoplysningerne fra sine forskellige betalingskort. Betalingen gennemføres ved, at brugeren vælger et digitalt kort i sin smartphone og bagefter stryger telefonen hen over terminalen. 

Drejer det som om betalinger på under 200 kroner, vil det være muligt at gennemføre betalingen uden først at indtaste en pinkode. Det vil dog være et krav, at brugeren som minimum anvender en pinkode ved hver femte betaling. 

Nets driver i forvejen tjenesten Mobilpenge.dk, der blandt andet gør det muligt at købe billetter til offentlig transport i hovedstadsområdet. 

MobilePay

Danske Banks betalingsløsning MobilePay gør det muligt for private at overføre penge til hinanden via mobiltelefonen, og mere end 430.000 danskere har allerede hentet app'en

Men hvad der er endnu mere interessant er, at Danske Bank tidligere i sidste uge kunne meddele, at banken arbejder på en erhvervsløsning, der vil gøre det muligt for kunder at betale med app'en i udvalgte butikker. Danske Bank har dog endnu ikke løftet sløret for, hvilke butikker banken samarbejder med om løsningen. 

Du kan også bruge Mobilepay, selvom du ikke er kunde i Danske Bank, og det er gratis at bruge app'en frem til udgangen af 2015. Herefter vil det koste 10 øre per overførsel, hvis du ikke er kunde i Danske Bank. 

Swipp

Mens Danske Bank på egen hånd har udviklet MobilePay, er landets øvrige banker gået sammen om løsningen Swipp. 

I modsætning til MobilePay kan du kun lave en Swipp-overførsel, hvis både afsender og modtageren af beløbet bruger en af de mange banker, der står bag Swipp-løsningen. 

Men hvor Danske Bank har ambitioner om at gøre det muligt at bruge MobilePay som betaling i butikker, er der endnu intet, der tyder på, at der i øjeblikket eksisterer lignende planer med Swipp. 

4T - teleselskabernes løsning

De fire store teleselskaber i Danmark, TDC, 3, Telenor og Telia, er gået sammen om at starte mobilbetalingsvirksomhed 4T. Sammen vil de udvikle en standard for mobilbetalinger. 

I løbet af efteråret vil 4T lancere en løsning, hvor det er muligt at betale via sms-beskeder. En betalingsmetode, der allerede er relativt udbredt allerede i dag. Som ofte er det dog i forbindelse med mindre indkøb, der bliver trukket fra din telefonregning.

Men i 4T's udgave vil betalingen ikke blive trukket direkte fra din telefonregning, men fra din 4T-konto, som du løbende kan indsætte penge på ved hjælp af en app. En løsning der skulle være specielt smart for folk med firma-telefoner. 

Løsningen vil desuden gøre det muligt at betale for indkøb på webshops med sin 4T-konto ved blot at indtaste sit mobilnummer og et password.

I løbet af 2014 er det planen, at 4T vil lancere en "full-blown" digital tegnebog, hvor det via NFC bliver muligt at betale for køb i fysiske butikker med mobiltelefonen.

De udenlandske løsninger

Google Wallet

Google Wallet er Googles forsøg på at etablere en digital betalingstjeneste. 

Selv om flere store amerikanske butikskæder, som eksempelvis stormagasinerne Macy's og Bloomingdales, har taget løsningen til sig, ser den den endnu ikke ud til for alvor at have fået fodfæste på markedet, og de amerikanske medier er allerede begyndte at påpege, at Google Wallet mere og mere ligner et flop

Med Google Wallet betaler du via en app samt NFC-chippen i din telefon. Derudover kan du også foretage betalinger med Google Wallet via Gmail.

Selvom Google Wallet har fået en svær start, er løbet langt fra kørt for Google. Og det kan ikke udelukkes, at vi i løbet af de kommende år også vil se Google Wallet-løsninger få udbredelse i Danmark. 

Du kan dog allerede nu bruge Google Wallet-app'en med din Android-telefon i den danske Google Play-store, men herudover er anvendelsesmulighederne dog stadigvæk stærkt begrænset herhjemme. 

iZettle og Square

Twitter-stifteren Jack Dorseys virksomhed Square har forsøgt at erobre markedet for betaling via mobiltelefoner i USA. I første omgang har Square tilbudt løsninger, der gør det muligt for virksomheder at modtage kortbetalinger via en smartphone eller tablet.

En løsning der er meget lig den, som svenske iZettle tilbyder i Danmark, men sidste år løb iZettle dog ind i modvind i Danmark, da der opstod knas i samarbejdet med Visa

Men Square har dog ikke kun gjort det muligt for forretninger at modtage kortbetalinger på en smartphone eller tablet. Det er også muligt for kunder at foretage betalinger direkte fra deres egen telefon. Betalingen sker som en internetoverførsel og uden brug af NFC. 

Square er endnu ikke tilgængelig i Europa, men virksomhedens ambitioner rækker dog længere end USA. Det så vi, da Square tidligere på året gik ind på det japanske marked, og spørgsmålet er, om vi fremtiden også kommer til at se Squares løsninger i Danmark. 

Passbook

Det er ikke muligt at foretage betalinger via Apples Passbook. Indtil videre kan den kun hjælpe dig med at holde styr på digitale billetter, boardingpas, gavekort og lignende.

Men der har tidligere været spekuleret i, at Apple vil introducere en iPhone med NFC og ved samme lejlighed udbygge Passbook, så der bliver tale om en regulær "mobile wallet", hvor det bliver muligt at foretage mobilbetalinger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere