Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Ny afsløring: Danmark presset til dårligere krypteringspolitik

Danmark har indtaget en absolut topposition i det efterretningssamarbejde, der har til formål at overvåge internettrafik. Det har betydet overvågning og læsning af krypteret kommunikation, viser nye dokumenter.

Danmark har indtaget en topposition i overvågning og aflytning af internettrafik siden slutningen af 1990'erne.

Det viser en stribe dokumenter, som Dagbladet Information og DR har fået indsigt i.

Dele af dokumenterne stammer fra Erhvervsministeriet fra omkring 2000, og de viser, at Danmark har tilhørt en efterretningsgruppe, kaldet det 'det gode selskab'.

Der skriver DR.

Det gode selskab er en betegnelse for en inderkreds af lande, med USA i spidsen, der har samarbejdet om at indsamle tonsvis af internetdata i forbindelse med aflytningsopgaver.

Læs ogspå: Sådan foretog NSA ulovlig spionage mod Danmark

Danmark presset af USA

Forsvarets Efterretningstjeneste havde allerede i slutningen af 1990'erne et teknisk fundament til en generel overvågning af internettet.

Samarbejdet strækker sig således helt tilbage til det overvågningsnetværk, der blev kaldt Echelon, skriver DR.

For at Danmark har fået lov til at være med i 'det gode selskab', har amerikanerne stillet krav på en række områder.

Blandt andet er der blevet lagt pres på regeringen for at lempe krypteringspolitikker.

I et fortroligt Notat fra Handelspolitisk kontor fra 1999 kan man læse:

"Dansk politik skulle ændres i en mere restriktiv retning, som tog større hensyn til sikkerhedspolitiske hensyn ved at give bedre muligheder for overvågning af krypteret kommunikation."

Og at:

"USA udøvede 'et betydeligt pres (for at få adgang til krypteret materiale fra Danmark, red.)."

Ligeledes fremgår det, at Forsvarets Efterretningstjeneste har fået teknisk assistance til at bryde kryptering på aflyttet kommunikation.

Stadig samarbejde

Samarbejdet eksisterer fortsat, fremgår det ifølge Dagbladet Information af de dokumenter, som whistlebloweren Edward Snowden har lækket.

I dem kan man blandt andet læse, at Danmark stadig giver den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency adgang til rådata fra aflytninger af lyslederkabler i Danmark.

Læs også:
Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag

Så simpel software brugte Snowden til at støvsuge data fra NSA

Snowden: Millioner af uskyldiges webcam-billeder indsamlet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere