Artikel top billede

Kendt kamera-firma går på børsen: Kursen tordner i vejret

Verdensberømt kamera-firma kan ikke få armene ned efter svimlende vækst-år. Nu går selskabet på børsen og scorer milliarder af kroner.

Det har været nogle fantastiske dage for GoPro, der producerer action-kameraer, siden selskabet officielt blev børsnoteret på teknologi-børsen Nasdaq i New York torsdag i sidste uge.

Allerede på dagen buldrede aktiekursen i vejret med 30 procent, og fredag steg den yderligere 14 procent.

Faktisk har stigningen været så markant, at GoPro er blevet mødt med kritik over den fastlagte udbudspris på 24 dollar - cirka 130 kroner - for hver af de 17,8 millioner udbudte aktier.

Fredag lå kursen på 35,90 dollar - cirka 197 kroner - per aktie.

Kritikerne mener, at den markante stigning umiddelbart efter noteringen viser, at GoPro sagtens kunne have sat prisen højere og dermed have scoret betydeligt flere penge på noteringen.

Andre mener, at det har været et smart træk af GoPro, da en relativ lav udbudspris gør aktionærerne glade.

I yderste konsekevens kan en højt sat udbudspris udløse retssager fra utilfredse aktionærer, der føler sig snydt, hvis aktiekursen falder for meget umiddelbart efter noteringen.

Blandt andre faldt Facebook-aktien ret drastisk i tiden efter Facebooks børsnotering. Det kan du læse mere om her: Mark Zuckerberg: Facebook-aktierne skuffer

I alt har GoPro scoret 427 millioner dollar - 2,3 milliarder kroner - på børsnoteringen.

Det gør GoPro til et af de højest prissatte selskaber inden for forbruger-elektronik til en børsnotering.

Sælger som aldrig før

Timingen er da også god, for GoPro sælger som aldrig før af sine små, hårdføre action-kameraer, der kan monteres på hjelme, motorcykler, mountainbikes, fly og meget andet med knald på.

Mange anvender kameraerne til at optage film af deres bedrifter i det fri og så dele dem på de sociale medier.

GoPros indtjening steg sidste år med 88 procent til godt 333 millioner kroner. Omsætningen steg med gigantiske 87 procent til 5,4 milliarder kroner.

Har rettet sig efter krise

Analytikere ser GoPro-noteringen som yderligere et tegn på, at teknologi-markedet for alvor er ved at være på højkant igen.

Det skyldes blandt andet, at virksomheder verden over er begyndt at erkende, at der kan hentes markante konkurrencefordele i at være først med de stedse smartere it-løsninger, som markedet tilbyder.

Det betyder, at mange virksomheder nu er begyndt at investere i it med henblik på at skabe vækst for forretningen fremfor med henblik på at automatisere og effektivisere for at nedbringe omkostninger.

Denne udvikling kan du læse mere om her: Seks stærke råd: Det kan du lære af Danmarks bedste it-chefer

Det stærke marked, der er præget af øget optimisme og tro på fremtiden, har ligeledes sat skub i opkøb og fusioner, da mange af de pengestærke it-firmaer har travlt med at positionere sig til fremtidens forventede vækst-markeder.

Ifølge revisionshuset Ernst & Young blev der således opkøbt teknologifirmaer for samlet 364 milliarder kroner i verden i årets første kvartal. Det svarer til en stigning på 83 procent i forhold til den tilsvarende periode i fjor.

Blandt andet har Oracle netop købt kasseapparat-firmaet Micros.

Det kan du læse mere om her: Derfor vil Oracle lægge kassen for kasseapparat-firma: Her er den gyldne plan

Læs også: Det store opsving på trapperne: Det syder og bobler i danske it-virksomheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere