Artikel top billede

Den nordlige placering tæt på polarcirklen betyder, at anlægget kan luftkøles i vinterhalvåret. I følge Facebook betyder det, at anlægget er 38 procent mere effektivt end resten af branchen.

Facebook investerer milliarder i svensk datacenter

Facebooks enorme datacenter i Luleå er en økonomisk saltvandsinsprøjtning i milliardklassen for samfundet tæt på polarcirklen.

Luleå, en nordsvensk kommune og en by med omtrent 50.000 indbyggere, huser også Facebooks første europæiske datacenter, som blev indviet sidste sommer. Nu har Boston Consulting Group så på vegne af Facebook regnet ud, hvilken økonomisk betydning det har - og får - for byen. Og det er ikke småting.

Fra 2011 til 2013, da første del af datacenteret blev bygget, gav det 900 job. Direkte og indirekte var der tale om en økonomisk påvirkning til 3,5 milliarder svenske kroner.

Siden har driften af centeret givet indtægter til lokalområdet, men det stopper ikke her, for datacenteret skal udbygges, så det bliver mere end dobbelt så stort - 84.000 kvadratmeter. Det skal efter planen være færdigt i 2016 og stå klar til drift i 2017.

Samlet set regner Boston Consulting Group med, at den økonomiske betydning frem til 2020 kan opgøres til ni milliarder svenske kroner og 2.200 job. Alene driften giver job til 110 personer.

En terawatttime om året

Når det hele er i drift samtidigt, vil anlægget bruge en terawattime om året. Til sammenligning bruger hele den svenske industri tilsammen 55 terawattimer

Den nordlige placering tæt på polarcirklen betyder, at anlægget kan luftkøles i vinterhalvåret. Ifølge Facebook betyder det, at anlægget er 38 procent mere effektivt end resten af branchen med et såkaldt PUE-tal på omkring 1,06.

Power usage effectiveness (PUE) er et udtryk for et datacenters samlede energiforbrug i forhold til det forbrug, datacenterets it-udstyr står for.

Datacenteret vil, når det er færdigt, bestå af tolv haller i tre bygninger. Hver bygning vil have en lagerkapacitet på tre exabyte.

Læs også:

Microsofts tophemmelige datacenter: Her gemmer vi dine data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere