Artikel top billede

Nørgaard: Løsningen er god, den koster bare helt vildt meget

Oracle har netop lanceret et Big Data-produkt til ejere af Oracle-databaser. Dem er der en del af. Computerworld bad Oracle-eksperten og Big Data-entusiasten Mogens Nørgaard tage et kritisk blik ind bag nyheden

Klumme: Det er altid interessant at se, hvordan store bikse håndterer det, vi nu om dage kalder "disruption", dvs. noget nyt halløj, der gør deres produkter gammeldags og kedelige med ét slag.

De fleste slipper ikke godt fra det.

Da Carlsberg både var truet på ry og rygte (pga. mikrobryggerierne, Danske Ølentusiaster, osv.) og på omsætning/størrelse (pga. Carlsberg-lignende konglomerater udenlands) valgte de at gøre noget på alle fronter: De introducerede selv "små" bryg, de importerede udenlandske øl til de Carlsberg-godkendte barer, og de købte op som gale i udlandet.

Åh ja, de introducerede også en alkosoda, som de af én eller anden grund fik lov til at kalde "cider", selvom den intet har med cider at gøre - og den omsatte i løbet af et år for mere end alle mikrobryggerier i Danmark tilsammen.

FUD/FUT skal der til

Så Carlsberg klarede skærene og fik vendt en negativ tendens med dygtig markedsføring, lidt innovation og en god portion lyv (som idag kaldes spin eller FUD/FUT). Den opskrift er god at holde sig for øje.

Oracle tjener stadig hovedsalig sine penge på databaselicenser og support af samme, selv om de af al magt prøver at vende skuden hen imod nye intægtshorisonter (og det skal nok lykkes dem).

Derfor er hele Big Data-revolutionen ("disruption") den største trussel de har stået overfor overhovedet. Når vi taler clustre med 10.000 noder, hver med nogle CPU'er, så bliver "forretningsmodellen", dvs. licensprisen på 50.000+ dollars per CPU lidt "legacy"-agtig, ikke?

Derfor omfavner Oracle af al magt Big Data, og har endda begået en lille genistreg ved at opfinde begrebet "BDMS" (Big Data Management System) for at få folk til at tænke i retning af RBDMS og Oracle, samtidig med, at de af al magt taler det NED på flere fronter:

NED i antal CPU'er. Når man fastholder, at licensprisen er $50K/CPU plus det løse, så gælder det om at få antallet af CPU'er meget kraftigt ned, hvis nogen som helst skal have råd til at købe det.

Derfor har Oracle pakket deres Big Data-idé ind i et kabinet og kaldt det et husholdningsredskab (appliance) og reduceret antallet af CPU'er til to (det nævnes ikke så tit) og lagt vægt på, at det nærmest er en gateway til Oracle-databaserne.

NED i betydning. Big Data og NoSQL er blot én af flere datakilder, hvoraf relationelle databaser stadig er de vigtigste, fremgår det af pressemeddelelsen om Oracles Big Data SQL-halløj. Lidt FUT (Frygt, Usikkerhed, Tvivl) skal der jo også til, så den gigantiske fordel Big Data har ved at være stort og kraftigt nok til at kunne eliminere alle de data-vandtårne, man har samlet i årenes løb, og skabe ét stort datareservoir a la Facebook, Amazon, Google, osv., vendes på hovedet, så der faktisk advares mod at SKABE nye vandtårne med Big Data-løsninger. En bil drevet af en forbrændingsmotor vil jo også være en anomali i museet for hestevogne.

Vi er da også med på bølgen

Alt i alt har Oracle lavet nogle ting og sager, der gør dem i stand til at sige "Vi er da også med på bølgen", ligesom Microsoft gør (de bruger så Hortonworks' stack i stedet for Cloudera, som Oracle bruger), ligesom IBM gør, ligesom alle andre gamle, satte leverandører gør.

Oracle har sindssygt dygtige folk og produkter/teknologi, så løsningen i sig selv er teknologisk fremragende og kan vise vejen for integration mellem gamle databaser og Big Data-strukturer.

Men det vil mest have interesse for store, rige, eksisterende Oracle-kunder, der gerne vil "lege" lidt og prøve det nye (som regel fordi unge hotheads i organisationen (fresh out of CBS) hele tiden spørger, om man ikke skal "lave noget Big Data"), men ikke går helhjertet ind for det.

Som bekendt er IT-organisationen i dag ofte den største hindring for indførsel af nye IT-muligheder i virksomheder.

En "appliance", man lige har råd til ("Den er pissedyr, så den må jo også være god, og vi kan få en masse rabat"), og som giver en lille sandkasse til at eksperimentere i, er ikke truende for de eksisterende medarbejdere, og man kan sige "Check! Det haaaar vi prøvet" efter et stykke tid.

Nye kunder vil have billig hardware og open source

Men Oracle får ikke nye kunder på det her, og meget få eksisterende kunder vil have råd til det.

Nye kunder vil lave Big Data-løsninger, hvor det meste software er open source og hardwaren er ligeså rystende billig som den GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) bruger. Og selvom det idag er de store (med deres webscale-arkitekturer), der udnytter de nye muligheder, så kommer det naturligvis til alle, fordi det er billigt og godt og fleksibelt - og nyt og skørt.

En pris på 50.000 dollars per CPU duer ikke i webscale-land. Oracle (primært) og andre skal derfor på et tidspunkt tage et fundamentalt opgør internt: Tør vi slippe næsten-gratis ting løs i direkte konkurrence med vores kerneforretning, så vi bliver sexede også for nye kunder, eller vil vi fortsat prøve at få en firkantet pind i et rundt hul?

Jeg håber for mit gamle moderskib, at de tør gå hele vejen med BIg Data før det er for sent - ellers kommer andre a la Splice Machine og fjerner nye, potentielle kunder fra dem som dem med kostene fjerner forhindringer for den store, tunge, langsomme curlingsten.

Læs også:

Her øjner Microsoft kæmpe-indtjening: Dette område bliver en guldgrube

Topledere: Disse fem ting spænder ben for it-projekterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere