Artikel top billede

Da it var nul sex, nul mønt og nul magt

Klumme: Big Data ser ud til at være løsningen på ALT, og dermed betyder vores branche noget igen, og borddamen gider måske igen at snakke med os.

Jeg er forvirret:

Tilbage i 2003 skrev Nicholas Carr den berømte artikel "it doesn't matter", hvor han argumenterede for, at it ville holde op med at være noget selvstændigt epokegørende og konkurrenceforbedrende, og at it ville blive lige så interessant som jernbaner og kloakering som grundlag for vækst og beskæftigelse. Sådan groft sagt.

Samtidig hører jeg cheffolket mere og mere sige, at deres biks' strategi tager udgangspunkt i, hvad man kan med it. At it's muligheder er grundlaget for strategien.

Som én, der lever af at levere it-løsninger, er jeg instinktivt mere til det sidste end det første udsagn.

Ja, OK: Egentlig kan de fleste af os også godt lide at skabe (IT-)problemer, fordi det kræver flere løsninger og får os til at føle os lidt James Bond-agtige, når vi skal redde verden ... men det er en anden sag.

Følg pengene

Så lad os prøve at bruge den kendte metode fra Nixon/Watergate-skandalens hovedkilde (hans kodenavn var Deep Throat, men det var FBI's næstkommanderende, W. Mark Felt): Follow The Money (FTM)... Hvordan ser det ud, sådan rent pekuniært, med branchen?

- Branchen tiltrækker tilsyneladende ikke mere de grådigeste og vildeste investeringsfolk. De investerer nu i 3D-printede droner, der kan levere GM-modificeret DNA til drift af elbiler og den slags ting. Nu med solceller.

- IT-stoffet i medierne skrumper og er ikke mere hverken trykt eller wow-fantastisk. Mit elskede Computerworld og opkomlingen Version 2 er vel ene på skansen, og kun Computerworld udkommer også på tryk. Dog er IT interessant, når en "skandale" (ligesom en "skandale" i sygehusvæsenet og landbruget) kan give en hurtig forsidehistorie i de rigtige aviser.

- Trine Bramsen har nogle veninder, der er parat til at date IT-folk, men KUN, hvis de skifter sokkefarve.

- Det er den nederste nederen at være IT-ordfører for et parti, hvilket giver sig udslag i guldkorn a la dette, fremsagt i 2007 af skoleinspektør Ravn, Socialdemokratiet, ved hans udnævnelse til IT-ordfører: ""... jeg kommer som sådan uden en specifik viden eller tilgang til det, men det er ikke noget problem," siger han. Troels Ravn har blandt andet snuset noget til informationssøgning på nettet, men han regner da også med at skulle bruge noget tid på at lære området at kende." Det er nu også fint nok at have prøvet at google noget på nettet, synes jeg.

- Den tidligere direktør for ITB udtalte ved sin tiltræden, at han ikke havde beskæftiget sig med branchen før, men at han ville kæmpe for, at den tog ved lære af landbruget, der har været enestående gode til at komme på finansloven (læs: nasse). Han kom fra en stilling som generalsekretær i Det ikke så Konservative Folkeparti ... Han nåede ikke at virkeliggøre sin drøm om braklægningsstøtte til tomme kontorer før han måtte videre, men hvilken episk vision at møde op med!

Baseret på denne evidens må vi konstatere, at det ser sort ud for vores branche. Ingen penge, ingen sexappeal, ingen politisk opmærksomhed.

Big Data er tilsyneladende løsningen på ALT

På den anden side er der sket noget mærkeligt: Bedst som vi troede, at alt nu var whitepapers og best practices fra nogle få, store, meget kedelige IT-leverandører, kommer noget ubestemmeligt kaldet Big Data farende og tiltrækker fantasilioner af dollars i investeringer, får lønninger til at stige vildt for dem, der kan kalde sig Data Scientists og får selv DR til at vise fjollede indslag om emnet.

Så Big Data ser ud til at være løsningen på ALT, og dermed betyder vores branche noget igen, og borddamen gider måske igen snakke med os.

- De vildeste investeringer går til for eksempel en ACID-database, der kan køre på Hadoop,

- Computerworld laver garanteret snart en Big Data-sektion, eller et helt nyt blad ser dagens lys, måske?

- Trine Bramsens veninder tænder for vildt på ordet BIG og glemmer alt om de data, deres mor formanede dem om at tjekke (inklusive hvide sokker), og

- ITB og DI nedsætter garanteret BD-kommis­sioner, der nedkommer med betænkninger, der konkluderer, at disses forfattere får større betydning i fremtiden?

Så mangler vi bare, at vore kære partier på Borgen udnævner hver deres Big Data-ordfører.

Glæd jer til julefrokosterne

Kammerater! Hvis vi kan holde den kørende lidt endnu, indtil Internet of Things tager rigtigt fat i almuen og får hype-cyclen til at vride sig i fryd, så går vi gyldne tider i møde. Især fordi alle kan påstå, at de har noget med Big Data at gøre.

Det bliver et godt efterår for it-folket, specielt til julefrokosterne. Nyd det!

PS: Nogle taler allerede om BDMS i modsætning til RDBMS - pas MEGET på med at forveksle det med BDSM. Især, hvis man som ordfører laver en Google-søgning på nettet.

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Fair & Square.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere