Artikel top billede

Pift skrivebordet op med widgets fra Rainmeter

Måske har du hørt, at det med Windows 8 er slut med widgets og andet, som man på Windows 7 kunne udvide skrivebordet med. Men det passer ikke. Se her, hvordan du kan gøre.

Måske har du hørt, at det med Windows 8 er slut med widgets og andet, som man på Windows 7 kunne udvide skrivebordet med.

Faktisk burde man ifølge Microsoft slet ikke bruge skrivebordsgadgets på Windows 7 eller Vista, fordi hackere kunne udnytte dem til at kapre ens pc.

Hvad gør man så, når man er en stakkels, doven pc-bruger, der gerne vil have et hurtigt overblik over CPU-anvendelsen og vejrudsigten?

Svaret er enkelt: Man installerer Rainmeter, som er et gratis værktøj til skrivebordet, der på næsten alle måder er langt bedre end Windows' indbyggede widgets.

Rainmeter er dog ikke særligt brugervenligt, selvom det selvfølgelig bliver mere overskueligt, når man har vænnet sig lidt til det. Det er her, denne vejledning kommer ind i billedet.

Det første, man skal lære, er et nyt ordforråd. Rainmeters terminologi skiller sig lidt ud fra det sprog, it-folk normalt anvender:

Hvad de fleste for eksempel kalder en widget eller gadget, kalder Rainmeter for et skind.

En gruppe af skind med et ens visuelt præg hedder i Rainmeters sprogbrug en skin suite. Og bestemte grupper af skind og deres layout kalder Rainmeter for temaer.

Kom godt i gang med skind

Til at starte med skal du besøge Rainmeters website og downloade den nyeste stabile version af softwaren.

Når du installerer og kører Rainmeter, dukker der adskillige skind op på dit skrivebord: Tre i højre side og et stort velkomstskind i midten af skærmen.

De har alle samme visuelle stil, da de alle er del af temaet Illustro, der følger med Rainmeter.

Skindet Welcome indeholder nyttige oplysninger om, hvordan man kommer i gang med programmet, men hvis man kender Rainmeter i forvejen er det mest bare i vejen. Du kan få det til at forsvinde ved at højreklikke på det og vælge Deaktiver skind nederst i menuen.

Som du kan se, indeholder højrekliksmenuen en lang række valgmuligheder. Standardopsætningen fungerer ret godt, men du har sikkert dine egne ideer om, hvordan dit skrivebord skal tilpasses, så lad os gennemgå, hvordan man tilføjer nye skind.

Højreklik på et hvilken som helst skind på skrivebordet og kør musemarkøren henover valgmuligheden illustro. Det bringer en liste frem med yderligere skind.(De har ret selvforklarende navne som Clock og Recycle bin.)

Fører du musen henover det skind, du gerne vil have frem, dukker der et tredje niveau af højrekliksmenuen frem, der viser .ini-filen af det relevante skind, såsom clock.ini. Klik på den for at aktivere skindet.

Alle skind dukker som standard op i det øverste venstre højre af skærmen. Derfra kan du selv trække dem rundt på skærmen og placere dem, hvor du vil have dem. Hvis du deaktiverer et skind og senere aktiverer det igen, vil det dukke op, hvor du sidst placerede det.

Når du højreklikker på et skind, får du kun valgmuligheder, der har at gøre med den samme pakke af skind. Ved hjælp af Discover-sektionen af Rainmeters website kan du gå på opdagelse efter nye pakker af skind, såsom den populære Enigma-pakke.

Valgmulighederne under Indstillinger i højrekliksmenuen er også ret selvforklarvende: Gennemsigtighed påvirker skindets gennemsigtighed; Position påvirker, hvordan det valgte skind opfører sig i forhold til andre vinduer; mens forskellige andre valgmuligheder påvirker, hvordan skindet bevæger sig rundt på skærmen.

Vi vil senere komme ind på, hvordan man redigerer, administrerer og opdaterer skind. Men først skal vi kigge på Rainmeters valgmuligheder for at foretage visuelle tilpasninger.

Find din egen stil

Illustro indeholder nogle smarte skind, men de er alle ret funktionelt orienterede. Der findes dog utallige Rainmeter-skind, som kan få dit skrivebord til at se ud, nøjagtigt som du vil have det. Du skal dog finde dem først.

Rainmeters website tilbyder tre komplette pakker af skind af høj kvalitet - heriblandt førnævnte Enigma - men det er også alt.

Alle og enhver kan designe et Rainmeter-skind, og det er der da også masser af folk, der gør.

Du kan selv få syn for sagen ved at kigge Rainmeter-sektionerne af Customize.org og Deviant Art igennem.

Det betyder dog ikke alene, at kvaliteten af tilgængelige temaer og pakker af skind varierer væsentligt, men pakker af skind downloadet fra tredjeparts-websites kan således også indeholde malware.

Sørg derfor altid for at skanne downloadede filer med et antivirusprogram, før du installerer dem. Vær opmærksom på, at ægte Rainmeter-skind har filendelsen .rmskin, og altså ikke .exe.

Hvis et skind er komprimeret i et .zip- eller .rar-arkiv, der inkluderer billeder og .ini-filer, i stedet for skindet kommer som en .rmskin-fil, så flyt blot hele den udpakkede mappe til Rainmeter > Skinsfolder, som du finder i mappen Dokumenter.

Åbn herefter Rainmeters valgmulighederne for administration af programmet ved at aktivere Rainmeter (regndråbe-ikonet) fra Windows' systembakke eller ved at højreklikke på et skind og vælge Administrer skind. Under fanebladet Skind i det nye vindue klikker du på knappen Opdater alt nederst til venstre.
Find en eller flere pakker skind, du synes om. Jeg har selv valgt Aranea og Mass Effect.

Mikse, matche og aktivere skind

Det er let at aktivere en nyligt installeret pakke af skind: Hvis ikke Rainmeter automatisk foreslår dig at aktivere pakken, når du installerer den, kan du sætte skub i tingene ved hjælp af administrationsvinduet.

For at erstatte dine eksisterende skind med en ny pakke skal du klikke på fanebladet Temaer. Klik på navnet af det skind, du gerne vil aktivere, i boksen Gemte temaer, og klik herefter på knappen Aktiver. Det var det.

Men ville skindet Seven Dock ikke se fed ud sammen med system info-skindet fra Illustro?

Hvis du gerne vil blande skind fra forskellige pakker og på den måde skabe dit helt eget skrivebord, er det skam også muligt. Klik dig over på fanebladet Skind i administrationsvinduet.

Herfra er der muligt i boksen med mappestrukturen - i venstre side under knappen Aktive skins - at finde de individuelle skind fra hver pakke. Når du finder et skind, du gerne vil aktivere, så klik på det for at få vist dets detaljer i vinduets centrale del. Klik på knappen Aktiver øverst i vinduet for at aktivere skindet på dit skrivebord.

Rediger skind

Mange skind har hver især et eller andet, der kan tilpasses. For eksempel kan skindet Reader fra Illustro vise valgfri RSS-feeds, mens Enigma kan vise din Google-kalender eller Gmail-indbakke direkte på skrivebordet.

Seven Docks dock kan fuldt ud tilpasses. Denne form for tilpasning foretages ved at redigere i skindets .ini-fil.

For at åbne et skinds .ini-fil kan du enten højreklikke på direkte skindet ude på skrivebordet og vælge Rediger skind eller find .ini-filen under fanebladet Skind i administrationsvinduet og vælg Rediger.

Herfra bliver det dog lidt kringlet.

Du er nødt til at læse dokumentet nøje igennem og finde de attributter, du gerne vil ændre.

Det foregår dog ofte under overskrifterne [Variables] eller [feedURL], og de fleste udviklere noterer i .ini-filen, hvad de forskellige afsnit og koder drejer sig om. Når du har foretaget dine ønskede ændringer, skal du gemme filen, finde ud til skrivebordet, højreklikke på skindet og her vælge Opdater skind for at aktivere dine justeringer.

Selvom det kan virke uoverskueligt, første gang du åbner en .ini-fil i Notesblok, men gå ikke i panik: Det er slet ikke så svært, som det måske lyder, at redigere i et skind.

Sådan gemmer du et tema og laver backup af Rainmeter

Det skulle nu gerne stå klart, at man hurtigt kan bruge timevis på at tilpasse og samle skind fra forskellige pakker, så man får designet et skrivebord efter sit eget hjerte.

Så det ville da være en katastrofe, hvis der skete noget uforudset - såsom fejl på harddisken, et forkert klik med musen eller et nysgerrigt barn, der fandt din computer - som ødelagde alt dit møjsommelige arbejde. Heldigvis indeholder Rainmeter nogle robuste funktioner til at gemme og sikkerhedskopiere brugernes tilpasninger.

Når din opsætning er perfekt tilpasset, så åbn Rainmeters administrationsvindue og klik dig over på fanebladet Temaer.

I sektionen Gem nyt tema sætter du blot flueben ved de valgmuligheder, der er relevante for dit tema. Giv herefter dit tema et navn og klik på knappen Gem.

Dit tema vil nu være at finde i boksen Gemte temaer, hvorfra du hurtigt kan aktivere eller deaktivere det.

Hvis du ved et uheld kommer til at aktivere et andet tema, før du fik gemt dit eget tilpassede tema, skal du ikke fortvivle.

Du kan stadig nå at redde dit arbejde ved manuelt at kopiere både Rainmeter-mappen, der ligger i mappen Dokumenter og mappen C:\Brugere\%ditbrugernavn%\App Data\Roaming\Rainmeter. For at få adgang til mappen App Data er du dog først nødt til at indstille Windows Stifinder til at vise skjulte filer og mapper.

Oversat af Thomas Bøndergaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere