Artikel top billede

Tre ud af fire apps fejler på den helt basale sikkerhed

Alt for mange apps forsømmer helt grundlæggende sikkerheds-funktioner - og brugerne opdager det ikke, før det er for sent.

Hele 75 procent af de mobile apps, medarbejderne i virksomheden downloader og anvender, kan ikke bestå helt basale sikkerhedstest.

Det skriver analysefirmaet Gartner, der gennemgår nogle ganske uheldige tendenser på app-området.

"Virksomheder, der omfavner mobile it-løsninger og bring your own device (BYOD)-strategier, er sårbare over for sikkerhedsbrud, medmindre de tager metoder og teknologier til sikkerhedstest og risiko-håndtering af mobile applikation i brug."

Problemet er blandt andet, at virksomhederne - selv når de rent faktisk sikkerhedstester apps - overlader det arbejde til almindelige udviklere, der går mere op i funktioner end selve sikkerheden, skriver Gartner.

Sikkerhedstruslerne går ikke så meget på virus og anden malware, men derimod på risikoen for, at data kan havne i de forkerte hænder.

Vi bør teste apps meget mere grundigt

Test af software er ikke nogen ny disciplin, men selvom mobil-apps har været på agendaen i virksomhederne i en del år nu, er test-delen endnu ikke blevet en integreret del af processen.

De målrettede test-teknologier vil blandt andet kunne undersøge, om en app, der kører i baggrunden, har mistænkelig adfærd eller udsætter virksomheden for en risiko.

Gartner fremhæver et konkret eksempel med, at en app til at afspille musik også tilgår brugerens kontaktliste og geo-informationer og overfører den slags data til eksterne IP-adresser.

Et andet velkendt eksempel på apps, der fejler på basal sikkerhed, kan være apps med en auto-login-funktion, der måske nok er meget rar for brugeren, men kan udsætte virksomheden for unødige risici.

Og i det hele taget skal virksomhederne forstå, at det kræver et vist arbejde at undersøge, om en app er sikker nok, mener Gartner.

"Det er ikke nok at teste klient-laget i mobil-applikationen - koden og den grafiske brugerflade (GUI), der kører på den mobile enhed. Server-laget bør også testes."

"Mobil-klienter kommunikerer med servere for at få adgang til en virksomheds applikationer og databaser. Hvis man fejler med at beskytte en server, opstår risikoen for at miste data om hundredtusinder af brugere fra virksomhedens databaser," lyder det videre.

Ifølge analysefirmaet brugere mere end 90 procent af virksomhederne tredjepartsapps, og det er i høj grad her, at man bør fokusere sikkerheds-indsatsen.

Tester apps - men bare ikke sikkerheden

Det er langt fra første gang, at eksperter påpeger, at sikkerheden halter ved mange apps, og at det er test af apps, der skal mere opmærksomhed på.

Vi har tidligere omtalt Capgeminis World Quality Report 2013, der er baseret på svar fra 1.553 respondenter i 25 forskellige lande.

Den viser blandt andet, at kun 31 procent af respondenterne tester mobil-applikationer.

65 procent svarer, at de ikke har de rette værktøjer til at teste de forskellige apps med, og derudover svarer 52 procent, at de ikke har adgang til de enheder, de har brug for at have adgang til.

34 procent af respondenterne mener, at de mangler de metoder og processer, der er nødvendige for at teste mobil-apps, og 29 procent svarer også, at de mangler ekspertisen på området.

For dem, der tester, er det typisk app'ens performance, der testes, snarere end funktionaliteten og sikkerheden.

Således svarer 48 procent af de deltagere i undersøgelsen, der arbejder med test af apps, at de prioriterer at teste for performance, mens kun 18 procent peger på sikkerhed som et prioriteret test-område.

Læs også:

Nye apps: Dette vigtige område overser it-afdelingen

Androids app-sløseri eller iOS-politiet: Hvad vælger du?

Apples nye super-teknologi til apps: Derfor deler Swift vandene

Historien om Windows Phone og den barske kamp mod iOS og Android
IT-JOB

Syddansk Universitet

PHP-udvikler til SDU Digital

Heimstaden Danmark A/S

Are you our new Data Engineer?

Capgemini Danmark A/S

Business Driven BI Developer

Capgemini Danmark A/S

Cyber Security Consultant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.