Artikel top billede

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Skal du bygge en ny applikation, så vælg en anden teknologi end Java-applets, lyder det fra den svenske Oracle-chef.

Oracle Openworld/JavaOne i San Fransisco: Den svenske Oracle-boss, Henrik Ståhl, mener, at Java-applets er en forældet teknologi.

Det siger han til Computerworlds norske søsterside i forbindelse med den konference, der hedder JavaOne, som er en del af Oracles Openworld-konference med op mod 60.000 deltagere.

Oracle fik som bekendt Java med i købet, da selskabet i 2010 indlemmede Sun Microsystems i butikken.

Java bliver mere sikker

Java benyttes i mange forskellige sammenhænge, og der er mange eksempler på avancerede serverapplikationer til forskellige nettjenester, der er baseret på Java.

Disse tjenester er meget robuste og kan betjene rigtig mange samtidige brugere. Mange forbinder dog Java med mindre programmer, eller applets, der afvikles i browseren, og som alt for ofte kræver en opdatering af Java-komponenten på grund af sårbarheder i koden.

Selv om Java får mange tæv for dårlig sikkerhed, er det ikke alle, der er utilfredse.

"Jeg har netop set to exploit-kits (automatiserede hacker-værktøjer, red.), som har droppet supporten for Java. Det skyldes, at mængden af kode, der kræves for at udnytte Java gør, at det er alt for besværligt. Det er en helt ny udvikling," fortæller den svenske direktør for produktudvikling i Oracles Java Platform Group, Henrik Ståhl, til Computerworld Norge, der er med på konferencen.

Hans vurdering er altså, at Java-sikkerheden er kommet langt.

"Vi er naturligvis ikke færdige med at udvikle sikkerhed, det bliver vi aldrig, men vi er helt sikkert kommet et godt stykke, så de it-kriminelle er begyndt at se sig om efter andre mål. Men det tager lang tid at genopbygge troværdighed i et marked, og det kommer vi nok til at slås med i lang tid. Vores fokus er, at forbedre teknologien til det punkt, at den selv kan bevise sine kvaliteter," siger han.

Han mener dog ikke, at det er alle Java-teknologier, der er lige relevante mere.

Java-applets er forældet

Computerworld Norge spurgte til den norske BankID (Norges svar på NemID), der har droppet Java på klientsiden og i stedet anvender HTML5 og andre teknikker.

Og Oracle-chefens kommentar er ret klar:

"Vi opfordrer ikke til, at der udvikles nye applikationer, som er baseret på Java-applets. Modellen blev bygget for femten år siden, og verden var helt anderledes. Dengang var det en god ide men, hvis du skal bygge en applikation i dag, så er Java-applets en ringe metode. Det budskab har vi formidlet klart i det offentlige rum," siger Henrik Ståhl.

"Min oprigtige mening er, at hvis du skal bygge en applikation, så byg den ikke med en Java-applet."

Der er dog stadig mange applikationer, som anvender teknologien i dag, og han forsikrer, at teknologien stadig vil blive vedligeholdt og videreudviklet.

"Vi gør selvfølgelig vores hjemmearbejde for, at disse applets skal blive ved med at fungere. Der er netop det, som mange af ændringerne i Java 7 og Java 8 har drejet sig om," siger han og fortsætter:

"På længere sigt kommer vi til at se en bevægelse væk fra Java-applets, og det har vi ingen problemer med."

Han peger også på, at mange af udfordringerne består i at få opdateringerne, og derved sikkerheden, ind på slutbrugerens maskine.

"Det, vi hører fra vores kunder, er, at de gerne vil have, at vi fortsætter med arbejdet, for at sikre at Java fungerer i en overskuelig fremtid, og det forpligtiger vi os naturligvis til," lyder det fra den svenske Oracle-direktør.

Læs også:

Oracle laver 'en Microsoft' med Larry Ellisons afgang som topchef




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere