Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Dansk bredbåndsmarked konsoliderer sig: Er tvunget til at tænke nyt

ComputerViews: TDC skal pludselig samarbejde med gammel fiber-fjende. Bredbåndsmarkedet er i fuld sving med at konsolidere sig - og nye alliancer skyder frem i ét væk. Virksomhederne er simpelthen tvunget til at tænke nyt.

ComputerViews: Fiber for mange milliarder kroner ligger gravet ned i den danske muld.

Selvom energiselskaberne i årevis har talt om "langsigtede investeringer" og "et kæmpe forretningspotentiale", så er det ikke nogen hemmelighed, at ROI'en har været både usædvanlig langsigtet og også temmelig skrøbelig. 

Samtidig kæmper de traditionelle teleoperatører med faldende priser og en benhård konkurrence, og derfor er tele- og bredbåndsmarkedet som helhed ikke bare parat til at hviske ordet "konsolidering" - men ligefrem tvunget til at gå målrettet efter det.

Det er forklaringen på, at TDC og den jyske fiber-kæmpe Trefor har indgået et strategisk samarbejde, der betyder, at TDC nu skal drive Trefors fibernet og sælge TDC's løsninger på nettet - samtidig med at Trefor beholder ejerskabet over nettet, og i øvrigt også selv kommer til at levere løsninger på det.

Nye tider på markedet

Det er et samarbejde, der havde været ganske opsigtsvækkende for år tilbage, men som - i lyset af de senere års udvikling - nu kun er endnu et led i den igangværende konsolidering.

I 2013 købte TDC eksempelvis ComX, der - ligesom Trefor -leverede tv, bredbånd og ip-telefoni på et fibernetværk.

I august i år meddelte energi- og telekoncernen SE, der blandt andet leverer fiberbredbånd og kabel-tv, at man slår Stofa og SE Telecom helt sammen under Stofa-navnet.

"Målet er, at endnu flere kunder skal se Stofa som det oplagte valg på tv- og bredbåndsmarkedet, samt at SE-koncernen når sin ambitiøse 2018-plan," lød forklaringen blandt andet.

Fiber-selskaberne har længe haft travlt med at indgå samarbejder - eksempelvis med dannelsen af Waoo, som 11 af landets energiselskaber står bag - men som nu mister Trefor som medlem, fordi selskabet ifølge business.dk træder ud af Waoo på grund af samarbejdet med TDC.

Hos de traditionelle teleoperatører er det også omvæltningernes tid - i hvert fald venter mange iagttagere, at de fire store selskaber - TDC, Telia, Telenor og 3 - inden længe vil blive reduceret til tre, og Telia og Telenor har allerede et vidtgående netværkssamarbejde. 

Igen fordi selskaberne har svært ved at opnå den ønskede vækst og indtjening og derfor tvinges til at tænke i alternative baner.

Fjender bliver venner

Det er ikke mange år siden, at den danske bredbåndsbranche nemt kunne deles op i to fløje med de traditionelle teleselskaber - TDC og de andre teleoperatører - på den ene side og alle energiselskabernes fiber-forretninger i det modsatte ringhjørne.

Sådan er det ikke længere.

I dag er er selskaberne først og fremmest tvunget til at fokusere på, at der skal tjenes penge. Og det er i år, ikke om 10 eller 20 år. 

Der samarbejdes på kryds og tværs, der købes op, fusioneres og eksperimenteres.

Fordi det er sund fornuft, ja, men også fordi det er en tvingende nødvendighed i en branche, der har det rigtig svært i disse år

I 2013 omsatte telebranchen for knap 35 milliarder kroner på bl.a. fastnet-, mobiltelefoni og bredbånd. Det er et fald på syv procent i forhold til året før, hvor omsætningen var ca. 37 milliarder kroner, har Erhvervstyrelsen for nylig konkluderet i en rapport.

I rapporten fremgår det også, at der på fem år er blevet cirka 3.000 færre fuldtidsansatte i den danske telebranche. Det svarer til et fald på lidt over 18 procent.

Det er den slags tal, der gør, at konsolideringen er kommet for at blive - i hvert fald nogle år endnu.

Derfor går TDC og Trefor sammen

For TDC og Trefor er der da også helt konkrete gevinster i sigte med det nye samarbejde.

"Vi har gennem en del år investeret massivt i etablering af fibernet i Trekantområdet, og med den nye aftale får vi mulighed for fortsat at tilbyde vores kunder det hurtigste bredbånd og samtidig det bedste indhold," udtaler Trefor-direktør Knud Steen Larsen i en fælles pressemeddelelse.

TDC's koncernchef, Carsten Dilling, mener, at aftalen på sigt vil føre til en "bedre udnyttelse af de meget store fiberinvesteringer, som i de senere år er gennemført," og samtidig håber TDC selvfølgelig selv at kunne hente ny indtjening på aftalen.

"Vi laver en standardløsning, hvor driften af Trefors fibernet bliver integreret i vores eksisterende drift. Dermed vil vi kunne tilbyde samme løsning til andre netværksejere, som også ønsker bedre driftsøkonomi og flere konkurrencedygtige valgmuligheder til kunderne," siger Carsten Dilling.

Dermed løfter TDC-bossen også sløret for, at vi næppe har set det sidste til TDC's dans med fiber-selskaberne.

Læs også:

TDC går sammen med jysk fiber-fjende: Skal drive nettet og sælge løsninger

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere