Artikel top billede

Efter syv år på posten siger DIKU-chefen farvel til lederjobbet. Han fortsætter dog som professor.

DIKU-chef stopper: Ikke flere fusionsplaner til mig

Efter syv år som institutleder siger Martin Zachariasen farvel til chefstolen på Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Her forklarer han, hvorfor han traf den beslutning.

Interview: Da Martin Zachariasen tiltrådte som institutleder i 2008, var Datalogisk Institut på Københavns Universitet et institut i krise.

Antallet af studerende svigtede, og de økonomiske midler var faldende.

"Da jeg tiltrådte havde DIKU i visse kredse et image af at være støvet og lidt tilbage på hælene. Det var et image, der var svært at ryste af sig, selv om det også på det tidspunkt var ufortjent," siger han om sin start som leder.

Problemerne i slutningen af 2000 var medvirkende til, at der skulle skæres ind til benet, og det blev en af de værste perioder for Martin Zachariasens lederskab.

"Det værste var nok fyringsrunden i 2009, der gav en del følelsesmæssige efterdønninger," fortæller han.

Men også planerne omkring de to fusionsforsøg, et i 2011 og den netop afviste sammenlægning i 2014, har været udfordrende.

Du kan læse mere om fusionsplanerne her: Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

"Begge gange har det været ret belastende, men udkommet af de truende fusioner er jo heldigvis indtil videre endt lykkeligt. DIKU eksisterer på trods af, at instituttet alene i min periode har været 'lukningstruet' tre gange."

På vej mod lysere tider

Men kriser rykker som bekendt folk tættere sammen, og i dag kan DIKU fremvise positive nøgletal og vækstrater, både med hensyn til ansøgertal og senest også med at få de studerende til at gennemføre på normeret tid.

"Jeg mener selv, at vi har fået re-positioneret DIKU, så instituttet i dag fremstår som et godt og velanskrevet brand, både hos vores aftagere og også blandt vores studerende og ansatte," siger han.

Hvorfor stopper du så nu, hvor det begynder at tegne lysere?

"Jeg stopper som leder, men fortsætter som professor, så jeg bliver på instituttet," fortæller han.

"Det er spændende, men også hårdt at have personaleansvar, og det tærer på kræfterne. Derfor mener jeg, det er den bedste beslutning både for instituttet og for mig som person. Det er da heller ikke en hemmelighed, at det har været en turbulent - men også fantastisk - tid. Vi er igennem en konsolidering, og derfor er instituttet klar til nye kræfter. Jeg trænger også til at prøve noget nyt, så det passer sammen."

Du har fået nok af fusionsplaner?

"Ja, nu må det være slut," siger han grinende.

Er DIKU anderledes end da du startede?

"Ja for pokker. Det bliver tydeligere og tydeligere hvor stor en rolle it har i samfundet. Alle mennesker kan mærke det. Det kunne man ikke for ti år siden. Der er også sket meget på forskningsområdet, hvor der er ansat mange dygtige forskere af høj kvalitet. Jeg har også fået opbygget en velfungerende administrativ stab med mange akademikere, som løfter opgaver inden for forskningsstøtte, fundraising, rekruttering, kommunikation og som er værdifulde støtter for sektionerne generelt."

Ny mand ved roret
Hvad vil du se tilbage på som højdepunktet?

"På instituttet har vi i tæt samarbejde formået at få moderniseret datalogiuddannelsen, så indholdet i langt højere grad afspejler samfundets og aftagervirksomhedernes behov og vores studerendes interesser. Fra at have været en uddannelse med dalende ansøgertal med et lavpunkt i 2008, er datalogiuddannelsen nu igen blevet en succes, der de sidste tre år i træk har nået kvoteloftet på 160 for nye bachelorer," siger han.

"For mig har det også været meget udviklende som person. Jeg har lært virkelig meget om mennesker - også ud i ekstremerne. Det kræver, at man tør tage et ansvar for sig selv og også for de ansatte."

Hvad kommer du til at savne?

"Det ledelsesmæssige. Det er spændende at få tingene til at ske. Det administrative kommer jeg til at savne knap så meget."

Hvem bliver din afløser?

"Det ved vi ikke endnu, men stillingen bliver snart slået op. Foreløbig er det Jørgen P. Bansler, der overtager rorpinden, til den rette person er fundet. Det kan godt blive en udefra."

Martin Zachariasen stopper som institutleder på DIKU den 31. december 2014.

Læs også:
På besøg hos verdensberømt it-dansker: Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken

Åbent protest-brev: Skrot forslag om sammenlægning af matematik og datalogi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere