Artikel top billede

Anmeldelse: Lego Batman drager på mission i rummet

Lego Batman 3: Beyond Gotham sætter kurs mod verdensrummet, og både superhelte og -skurke står i kø for at komme med.

Et sted ude i rummet pønser den grumme rumskurk Braniac på at formindske Jorden og putte den på flaske, så vores klode kan blive indlemmet i hans voksende samling. 

Det er selvfølgelig en af den slags planer, der skal sættes en stopper for.

Det er en opgave Batman står i spidsen for flankeret af en imponerende række mere eller mindre kendte superhelte (og -skurke) fra DC-tegneserieuniverset, der alle bidrager til en historie, hvor den kappeklædte hævners hjemby Gotham må vige pladsen til fordel for verdensrummet som scene.

Lego Batman 3: Beyond Gotham er bygget om den helt samme grundstamme, som spiludvikleren TT Games har lænet sig op af siden de i 2005 lavede deres første Lego Star Wars-spil.

Historien er inddelt i kapitler, som skal gennemføres ved at hoppe, smadre, slå og samle sig gennem en bane med to eller flere figurer.

Når kapitlet er gennemført låses der op for såkaldt frit spil, hvor banen kan gennemspilles med alle de figurer spilleren har låst op for undervejs.

Figurer, der i kraft af deres forskellige evner, kan komme helt ud i alle afkroge af banerne og finde hemmeligheder med mere.

TT Games Lego-spil er nærmest blevet en genre i sig selv.

Det er et velfungerende spildesign, og styrken er, at spillere føler sig hjemme og i trygge rammer i et hvilket som helst Lego-spil.

Men det er samtidig også svagheden, da hvert nyt spil ligner de foregående til forveksling.

Nyskabelser tager den tid, de nu skal tage

TT Games lader imidlertid ikke stå til, men udvikler og forfiner løbende grundstammen i deres Lego-spil.

Det sker dog i et meget roligt tempo, hvor hvert nyt spil sjældent introducerer mere end en enkel eller to gennemgribende fornyelser - evolution og revolution.

Men hvor det forrige Lego Batman 2 fra 2012 repræsenterede et paradigmeskifte for TT Games i og med, at det var det første Lego-spil men fuld indtalt dialog, så slår Lego Batman 3: Beyond Gotham sig knap så meget i tøjret.

En af de største forbedringer ligger i Batman og andre figurers skift af dragter.

Batman har en række dragter med forskellige egenskaber som strømførende, rumdragt eller sprængstoffer.

Tidligere var han nødt til at finde en dragtskiftemaskine, hvilket resulterede i en masse knap så underholdende løben frem og tilbage i banerne.

I Lego Batman 3: Beyond Gotham kan han, og de andre helte, skifte dragt med et tryk på en enkelt knap - det er befriende for spiloplevelsen.

Batmans trofaste væbner Robin har i dette spil også fået mulighed for at 'hacke'. Det er små fine platformssekvenser i et for spillet virtuelt rum, der visuelt nikker til Tron, og mere er en god detalje end en regulær nyskabelse.

Hyldest til DC-superhelteuniverset

En af de ting der særligt gør Lego Batman 3: Beyond Gotham fornøjeligt, er at spiludviklerne tydeligvis holder af DC-superhelteuniverset.

De ved, at spillet skal underholde og fornøje de yngste spillere, men er samtidig også godt klar over, at der med nørdede referencer skal nusses for de voksne, så den gode far og søn oplevelsen er sikret.

TT Games kommer således umanerligt godt omkring i tegneserieuniversets figurgalleri.

Selvfølgelig er velkendte superhelte og -skurke som Superman, Wonder Woman, Jokeren og Lex Luthor på plads. Men med et figurgalleri på over 150 medvirkende når for eksempel Batcow, Plastic Man, Zantanna og Mr. Mxyzptlk også at medvirke.

Nørdgenet plejes også i detaljen, når Adam West, der spillede Batman i 1960'ernes tv-serie, medvirker i spillet. Eller når skuespilleren Stephen Amell selvfølgelig lægger stemme til Green Arrow - en figur han selv spiller i tv-serien Arrow.

Eller når der er gæsteoptrædener af filminstruktøren Kevin Smith, talkshowværten Conan O'Brien og forlaget DC's kreative chef Geoff Johns.

Lego Batman 3: Beyond Gotham er på den måde en regulær hyldest til DC-universet, mere end det er et bedre spil end forgængeren.

Dertil er spillets historie nemlig for rodet og ufokusseret, og der er ikke på samme måde mulighed den fri leg, som storbyen Gotham tidligere leverede.

Det er imidlertid et solidt Lego-spil, der som altid er sjovere at spille sammen end alene.