Tre danske top CIO'er: Det skal der til, før vi skifter til Windows 10

De danske top it-chefer falder ikke over hinanden i iver efter at skifte Windows 7 og 8 ud med Windows 10. Her er de ting, der skal være på plads, før den nye platform kan indtage harddiskene i de danske virksomheder.

"Der skal være noget i det for forretningen, ellers kan jeg ikke se, hvorfor vi skal skifte til Windows 10."

Så præcist formulerer Claus Hagen Nielsen, der er CIO i ingeniørvirksomheden COWI og årets CIO i 2014, sit krav til Microsofts næste platform, hvis den skal ligge på maskinerne i hans virksomhed.

Den kommende version af Windows skal altså have noget at byde på, før den danske CIO er klar til at udskifte Windows 7, som har bidt sig fast som en solid bestanddel af de danske virksomheders infrastruktur.

Windows 7 har stadig fem år tilbage med sikkerhedsopdateringer, og der er således intet pres på for at skifte platform med hensyn til sikkerheden.

Der skal andre argumenter på bordet.

Holder I fast i Windows 7, eller er i klar til at skifte?

"Som udgangspunkt er jeg tilhænger af, at vi udnytter de software-licenser, vi nu har købt, så optimalt som muligt. Opdateret software kan give konkurrencemæssige fordele," siger Claus Hagen Nielsen, og fortsætter:

"Nu kender vi endnu ikke indholdet i Windows 10, eller hvornår den bliver frigivet, men der skal være nogle forretningsfordele, hvis vi skal bruge udgaven. Hvis vi ikke vinder noget, er der ingen grund til at skifte."

COWI benytter også Windows 8 på virksomhedens tablets, og den platform har udfordret ingeniørerne lidt.

"Det virker som om, at Windows 8 ikke er helt moden til at håndtere de udfordringer, der er på en tablet. Connectivity er eksempelvis et problem," fortæller it-chefen.

Hvor kan Windows 10 gavne forretningen i din optik?

"Hvis Windows 10 kan gøre tablet-platformen mere stabil, så har det eksempelvis noget at sige. Når det handler om et operativsystem, så skal der en del til, før det giver forretningsmæssige fordele. I Windows 7 var det eksempelvis en fordel, at vi kunne skifte til 64-bit applikationer. Det var efterspurgt hos os. "

Så I kunne godt finde på at skifte til version 10, hvis Microsofts udviklere har strammet skruen, der hedder mobility?

"Ja. Ingen tvivl om det. Men der skal være en "killer-applikation" til forretningen. Ellers venter vi nok lidt, for det koster noget at skifte platformen ud. "

Hvad med prisen?

"Det bliver nok næppe helt gratis. Vi kommer nok til at betale på den ene eller anden måde, hvis vi skal bruge en professionel udgave. Men det er ikke kun prisen på software. Implementeringsprisen er nok højere, og det tager vi selvfølgelig hensyn til.

Så der skal meget til før I skifter Windows 7 og ikke ret meget til før I udskifter Windows 8?

"Ja, det er korrekt gengivet. Vores nøgleord i forbindelse med en udskiftning af platformen er forretning og mobility." Langsom overgang
I Københavns Kommune, der i løbet at 2014 havde et stor platformsskifte til netop Windows 7, er der heller ikke storstilede planer om at sende det netop erhvervede styresystem på pension.

"Vi er rigtig glade for Windows 7, så helt overordnet skal vi se på, hvad et skifte kommer til at koste, " fortæller Stig Lundbech, vicedirektør i Koncernservice, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune og nomineret til Årets CIO i 2014.

"Vi må se på licensstrukturen og få alt det praktiske på plads, før vi kan tage den beslutning.

Særligt ét praktisk element skal overholdes, før vicedirektøren i Koncernservice stå klar til at sætte Windows 10 i drevet og trykke installer.

"Hvis vi kan undgå en kæmpe opgradering, som vi lavede sidste gang, og i stedet kan opgradere løbende, så vil det også være mere attraktivt for os. Samtidig skal det naturligvis være det rigtige produkt, og der mangles stadig meget afklaring på Windows 10 - både med hensyn til pris, stabilitet og funktioner," vurderer han.

Men det skal vel ikke koste ret meget, hvis I allerede har en platform, som I er glade for?

"Helt korrekt. Vi er som sagt tilfredse med Windows 7, og vi kan sagtens køre på den platform i mange år endnu. Vi kigger altid på prisen, inden vi gør noget, og hvis vi kan opgradere løbende, så slipper vi for de store omkostninger, der er ved at gøre det hele på en gang." Vil I teste udgaven?

"Ja, vi snakker allerede med Microsoft om at prøve den nye version og give feedback på den. Men jeg kan ikke forestille mig, at det kommet til at betyde, at vi skifter lige med det samme. Der kommer til at gå lang tid, for der er mange ting, der skal være på plads."

Hos it-direktør i supermarkedskæden Coop, René Munk-Nissen, er der nok endnu længere til et skifte.

"Et operativsystem er et arbejdsredskab for vores butikker og medarbejdere. Der skal være nogle klare fordele ved at køre Windows 10, eller så gør vi det ikke. I øjeblikket kan jeg ikke få øje på de fordele, specielt fordi det skal passe til vores kasseterminal-software," vurderer han.

Han peger også på, at brugerne skal tilgodeses i en platformsomlægning.

"Brugerne skal være trygge ved brugergrænsefladen, og selv om Windows 8 måske ikke har vundet indpas i så mange it-afdelinger, så mener jeg, at den er god nok. Men der er ikke den store forretningsværdi i en brugerflade."

Hvad kan gavne jeres forretning i en ny Windows-version?

"Hvis der kommer systemer og applikationer, der kan gavne vores branche, men det bliver næppe virkeligheden. Jeg er heller ikke så optaget af, om det er nummer 7, 8 eller 10. Windows er en platform, hvor vi afvikler vores forretningsapplikationer. I fremtiden vil vi nok se mere i retning af virtuelle arbejdsstationer. Det giver en mere effektiv og agil tilgang," lyder det fra René Munk-Nissen.

Læs også:
Her er it-chefens ni største ønsker til Windows 10

Prøvekørt: De syv vigtigste ting fra Windows 10 Technical Preview

Sådan undgår Windows 10 at blive et flop

10 interessante facts om Windows 10

Brugerne elsker allerede Windows 10
Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?