Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test af Lenovo Yoga Pro 3: Ultratynd computer er blevet lidt for tynd

Lenovo kom i slutningen af sidste år med Lenovo Yoga Pro 3. Det er en yderst imponerende computer på rigtig mange punkter, men vi kan ikke lade være med at sidde og være lidt skuffede.

Lenovos Yoga-serie har af mange været set som en af de produkter, som har haft den største succes med at blande den traditionelle bærbar med de nye formfaktorer, som Windows 8 åbnede op for.

Yoga-serien kendetegnes ved at kunne vende skærmen 360 grader - du vender nærmest vrangen ud på computeren - og kan derefter bruge den som en tablet.

I slutningen af 2014 kom Lenovo så med den seneste nye model i Yoga pro-serien.

Lenovo Yoga Pro 3 har fået en Core M-processor, og Yoga Pro 3 er noget af det letteste og tyndeste, som vi endnu har oplevet i hybrid-klassen.

Men den slanke form kommer ikke uden kompromisser.

Tynd som Twiggy

Yoga Pro 3 er en af de tyndeste computere, vi nogensinde har haft til låns.

Med en tykkelse på kun 1,28 centimeter er den næsten for tynd til, at det kan være sandt.

Specielt når computeren er åbnet og "fladet" ud over et bord. Hvor i alverden er indmaden gemt henne?

Til Sammenligning er sidste års Macbook Air, som også kendes for at være en tynd sag, godt og vel 1,7 centimeter tyk.

Computeren vejer også kun 1,20 kilo og er en fryd at have med sig rundt.

Den lånte model var i sølv, men den findes også i en "Clementine Orange" og "Champagne Gold" - Alle tre er i plastik, men af en kvalitet, som føles god.

Dog er tyndheden også med til at få skærmen til at føles meget skrøbelig.

Der kommer hurtigt skærmflimmer i kanterne af skærmen, hvis du holder, trykker eller vrider bare det mindste i skærmen - og det kommer du til, når du håndterer computeren - specielt i tablet-mode.

Smidig som et slangemenneske

Yoga 3Pro har ligesom sine forgængere et hybrid-design, hvor du kan vende vrangen ud på computeren og bruge computeren som en tablet.

Det sker ved at presse skærmen tilbage 360 grader, så den ligger parallelt med bagsiden, og tastaturet stritter ud i luften.

Yoga Pro 3 har fået et nyt hængselssystem i forhold til de sidste modeller.

Skiftet giver et meget futuristisk udseende og minder mest af alt om leddene på et meget solidt armbåndsur.

Det rasler en lille smule, når man rører ved hængelssystemet, men det har medvirket, at computeren er blevet dét tyndere.

Når du vender computeren, så slår tastatur og trackpad fra. Tablet-funktionen på Yoga Pro 3 er ikke en iPad- eller Nexus 9 erstatning, men til en præsentation eller til websurfing i sofaen fungerer hybrid-systemet rigtig godt.

Du kan desuden sætte computeren i "Telt"-mode, som skulle være godt til at vise film på. Jeg synes dog, at min film var lige så god i "bærbar"-mode.

Langsommere end før

Først og fremmest: Lenovo Yoga Pro 3 kan uden problemer klare langt de fleste opgaver, som du skal bruge en meget tynd og mobil computer til. Office-pakken og lignende, web, video, let billedredigering: Ingen problem.

Spil som League Of Legends kan spilles, men det var ikke just en god oplevelse med lav framerate og lav grafikkvalitet.

Faktisk er computeren svagere end sidste års model.

På flere benchmarks slæbte Yoga Pro 3 sig lige bag ved sidste års Yoga Pro 2 i samme prisklasse.

Det er hovedsageligt processorens skyld. Lenovo har valgt at isætte en Core M fra Intel, som er Intel nye chip til ekstra tynde computere. Det giver Yoga Pro 3 sin tynde profil, men det er til at føle på ydeevnen.

Yoga Pro 2 kunne med sin i5/i7 (bærbar-version) yde mere. Lidt en skuffelse over Core M. Og specielt til en pris, som starter ved 10.000 kroner.

Skarp som solen

Skærmen er en 13,3-tommer 3.200 x 1.800 IPS touchskærm. Touch-delen er nok indlysende, men den 3.200 x 1.800 - også kaldet QHD+ - er utrolig flot og skarp. Tekst står flot, farver er tydelige og video - specielt 1440p-video - er virkelig flot.

Men den store skærm presser virkelig på batteriet. Core M skulle ud over det tynde design også give en god batterilevetid, men sammen med en 3.200 x 1.440 opløsning, så presses det 44 Wh 5900 Mah batteri voldsomt.

Lenovo skriver, at Yoga Pro 3 kan give op til 7,4 timers levetid, men vi kunne kun i sjældne tilfælde presse den over 5:30 timer - 6:15 da vi kun brugte den til at skrive i Wordpad uden baggrundsbelysning på tastaturet, uden Wi-Fi og på cirka 50 procent skærmbelysning.

Til gengæld skal Lenovo have ros for at placere opladerstikket i en USB-port. Det betyder, at du har et ekstra USB 2.0, når du ikke oplader din computer, og det er virkelig smart.

Opladerstikket opladede Yogaen til 50 procent strøm på under en time.

Hvor er mit Lenovo-tastatur?

Sidst skal tastaturet nævnes. Lenovo har for mange altid været kendt for at lave nogle af de bedste tastaturer til computere.

Tastaturet på Yoga Pro 3 har lidt under ønsket om at blive så tynd som mulig. Tasterne mangler lidt højde, og det betyder, at man ikke rigtig føler tasterne bevæge sig, og jeg følte ofte, at jeg måtte tjekke, hvor jeg havde fingrene, når jeg skrev blindskrift.

Trackpadden er til gengæld stor og rar at bruge og giver en god scroll-følelse.

Konklusion: Tyndt vidunder med irriterende kompromisser
Lenovo Yoga Pro 3 er en af de mest imponerende computere, som vi så i løbet af 2014. 

Det er fascinerende, at Lenovos ingeniører har kunne presse så meget computer ned i så lille og tynd en skal, og at skærmen er så flot og skarp. 

Men det har kostet. 

Tastaturet er ikke det bedste i verden, batteriet holder ikke nær så længe, som det burde på en computer i 2014, og ydeevnen er dårligere end sidste års model.

Detil kommer prisen. Lenovo Yoga Pro 3 starter omkring de 10.000 kroner. Der får du også en 265 gigabyte SSD, men det er stadig mange penge at punge ud med, når computeren kan yde mindre end sidste års model. 

 


Loading ikon