Artikel top billede

Tre gyldne regler: Opskriften på succesrigt app-design afsløres i ny bog

En ny bog afslører Yahoo-boss Marissa Mayers tre hemmelige design-regler.

Flickr, Yahoo Weather og Yahoo News.

Tre apps med to ting til fælles.

De er alle lovpriste for deres flotte og intuitive design, og de er alle sammen produceret af Yahoo under den nuværende administrerende direktør, Marissa Mayers, lederskab.

I en ny biografi om Yahoo-bossen, 'Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo!', får vi et indblik i de overvejelser, som Yahoo gør sig, når selskabet udvikler apps. 

Mayer er kendt som en notorisk perfektionist, og i en artikel på erhvervsmediet Business Insider fortæller forfatteren til biografien, Nicholas Carlson, at Yahoo-chefen kræver, at firmaets apps lever op til tre simple design-regler.

Design-reglerne har blandt været med til at sikre, at Yahoo Weather og Yahoo News har modtaget Apples såkaldte "Design Award."

Flere af reglerne stammer fra Marissa Mayers mange-årige karriere hos Google, hvor hun blandt andet havde ansvaret for brugeroplevelsen på Googles søgemaskine.

I de år fik den unge, blonde, Stanford-uddannede Google-chef ry for at være en af internetbranchens skarpeste og mest effektive chefer inden for produktudvikling og design. 

1. Reglen om de to tryk

Marissa Mayer stiller følgende spørgsmål, når hun tester en ny app:

"Kræver det to tryk at gøre det, som du ønsker at gøre, når du er inde i appen? Hvis svaret er ja, så får appen grønt lys, hvis svaret er nej, så er det tilbage til tegnebordet."

Med andre ord bør det kun kræve to tryk på skærmen at nå frem til alle de væsentlige funktioner i en app. 

Formålet med reglen er at skabe apps, der er hurtige, responsive og flotte, fortalte Marissa Mayer under et interview ved World Economic Forum i Davos, Schweiz.

2. Reglen om de fem point

Mange forskellige skrifttyper og farver på en hjemmeside giver et uroligt udtryk.

Det ved de fleste, der beskæftiger sig med design.

Men Marissa Mayer har udviklet et helt håndgribeligt pointsystem, der skal sikre, at designerne i virksomheden ikke kaster om sig med farver og forskellige skrifttyper.

Ifølge Mayers regler tæller det for ét point hver gang, der bliver brugt en ny farve, en ny skrifttype eller en ny skriftstørrelse på et skærmbillede.

Og som tommelfingerregel må, der maksimalt bruges fem point

Ifølge Nicholas Carsons bog blev systemet udviklet, da Mayer arbejdede hos Google.

Her blev bedt hun bedt om at vurdere en prototype af et hjemmesidedesign, som en af de ansatte i hendes afdeling havde udviklet.

"Der sker alt for meget på den her hjemmeside. Du skal gennemgå siden og hver gang du ser en ny skrifttype, en ny skriftstørrelse eller en ny farve, så tæller det for ét point. Den her side skal holde sig under fem point," lød hendes respons.

3. 98 procent-reglen

Ethvert produkt skal designes med henblik på det, som 98 procent af brugerne vil anvende det til, mener Marissa Mayer. 

Hun bruger ofte en kopimaskine som eksempel og fremhæver specifikt fotokopimaskineproducenten Xerox.

På Xerox' maskiner er der en stor grøn knap, og når du trykker på den, laver maskinen et enkelt kopi.

For det er netop sådan langt de fleste mennesker bruger en fotokopimaskine. De bruger ikke de avancerede indstillinger. De har blot behov for at tage et enkelt kopi.

En sådan knap har Mayer indført i Flickr-appen.

Flickr er en billed-tjeneste, hvor folk kan lagrer deres billeder, men foto-knappen gør det også lynhurtigt at tage billeder direkte fra appen.

Ifølge Nicholas Carlson mener Marissa Mayer at alle apps bør have en lignende knap.

Læs også:
"Jeg har 145 apps på min telefon... men det er kun disse 12, som jeg gider bruge" 

Danske app-udviklere forbereder sig på Apple Watch: Sådan bliver vores apps
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere