Artikel top billede

Billede: www.lelesandrini.it

Sikkerhedsfirma: Online-bankrøvere slipper væk med 6,5 milliarder kroner

Et kæmpe angrebsraid mod forskellige banker i de seneste års tid har givet én bande et udbytte på op mod 6,5 milliarder kroner. Her kan du læse, hvordan tyvene via forskellige værktøjer er kommet ind i bankerne.

Det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky udpeger en bande bestående af russere, ukrainere og kinesere som bagmændene bag en række opsigtsvækkende online-bankrøverier.

Kaspersky har beviser for, at banden med tilnavnet Carbanak har stjålet knap to milliarder kroner siden 2013.

Sikkerhedsselskabet mener dog, at online-tyvene kan have snuppet helt op mod en milliard dollar - cirka 6,5 milliarder kroner.

Tyverierne har fundet sted mod 100 banker i lande som Rusland, USA, Tyskland, Kina, Norge og Canada, skriver Security Week.

Danmark er umiddelbart ikke blandt de ramte lande.

Spyttede penge ud til tyve

Banden er stadig aktiv, fortæller Kaspersky, som har arbejdet sammen med den internationale politistyrke Interpol om at få optrevlet bandens aktiviteter.

Blandt andet oplyser Kaspersky, at et typisk angrebsmønster er, at bankernes netværk er blevet kompromitterede to til fire måneder, inden banden slog til mod udvalgte ofre ved at sætte alarmsystemerne ude af drift.

Sikkerhedsfirmaet vurderer, at de største enkeltstående tyverier har været beløb op til 65 millioner kroner, mens andre har mistet knap 50 millioner kroner som følge af snyd med hæveautomater, der blev tidsindstillet til at spytte penge ud og favnen på de kriminelle.

I andre tilfælde har bankrøverne tiltusket sig adgang til dybtliggende banksystemer, hvor de eksempelvis kunne hæve beløbet på en konto fra 1.000 dollar til 10.000 dollar.

Derefter kunne de sende 9.000 dollar ud af kontoen, uden nogen fattede mistanke.

En stor, blandet værktøjskasse

Ifølge Kasperskys rapport om de omfattende online-røverier har bankrøverne sat sig godt ind i bankernes software og netværk, som de selv har programmeret malware til at kompromittere og plantet hos ofrene via spear phishing-angreb.

I flere tilfælde har det været gamle versioner af Microsofts Office-pakke, som online-røverne efterfølgende har brugt til at plante bagdøre med på ofrenes computere.

Indtil videre er 300 IP-adresser blevet angrebet, kan Kaspersky se ud fra observationer fra hackernes command-and-control-server.

Udover de mange penge har Kaspersky også fundet overvågningsvideoer af bankansattes brug af pengetransaktionssystemerne, så de kriminelle kunne efterligne disse overførsler uden at vække opsigt.

Også flere følsomme bankdokumenter som klassificerede mails, manualer, krypteringsnøgler og passwords er blevet fundet på hackernes servere

Læs også:

Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere