Artikel top billede

Billede: www.lelesandrini.it

Sikkerhedsfirma: Online-bankrøvere slipper væk med 6,5 milliarder kroner

Et kæmpe angrebsraid mod forskellige banker i de seneste års tid har givet én bande et udbytte på op mod 6,5 milliarder kroner. Her kan du læse, hvordan tyvene via forskellige værktøjer er kommet ind i bankerne.

Det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky udpeger en bande bestående af russere, ukrainere og kinesere som bagmændene bag en række opsigtsvækkende online-bankrøverier.

Kaspersky har beviser for, at banden med tilnavnet Carbanak har stjålet knap to milliarder kroner siden 2013.

Sikkerhedsselskabet mener dog, at online-tyvene kan have snuppet helt op mod en milliard dollar - cirka 6,5 milliarder kroner.

Tyverierne har fundet sted mod 100 banker i lande som Rusland, USA, Tyskland, Kina, Norge og Canada, skriver Security Week.

Danmark er umiddelbart ikke blandt de ramte lande.

Spyttede penge ud til tyve

Banden er stadig aktiv, fortæller Kaspersky, som har arbejdet sammen med den internationale politistyrke Interpol om at få optrevlet bandens aktiviteter.

Blandt andet oplyser Kaspersky, at et typisk angrebsmønster er, at bankernes netværk er blevet kompromitterede to til fire måneder, inden banden slog til mod udvalgte ofre ved at sætte alarmsystemerne ude af drift.

Sikkerhedsfirmaet vurderer, at de største enkeltstående tyverier har været beløb op til 65 millioner kroner, mens andre har mistet knap 50 millioner kroner som følge af snyd med hæveautomater, der blev tidsindstillet til at spytte penge ud og favnen på de kriminelle.

I andre tilfælde har bankrøverne tiltusket sig adgang til dybtliggende banksystemer, hvor de eksempelvis kunne hæve beløbet på en konto fra 1.000 dollar til 10.000 dollar.

Derefter kunne de sende 9.000 dollar ud af kontoen, uden nogen fattede mistanke.

En stor, blandet værktøjskasse

Ifølge Kasperskys rapport om de omfattende online-røverier har bankrøverne sat sig godt ind i bankernes software og netværk, som de selv har programmeret malware til at kompromittere og plantet hos ofrene via spear phishing-angreb.

I flere tilfælde har det været gamle versioner af Microsofts Office-pakke, som online-røverne efterfølgende har brugt til at plante bagdøre med på ofrenes computere.

Indtil videre er 300 IP-adresser blevet angrebet, kan Kaspersky se ud fra observationer fra hackernes command-and-control-server.

Udover de mange penge har Kaspersky også fundet overvågningsvideoer af bankansattes brug af pengetransaktionssystemerne, så de kriminelle kunne efterligne disse overførsler uden at vække opsigt.

Også flere følsomme bankdokumenter som klassificerede mails, manualer, krypteringsnøgler og passwords er blevet fundet på hackernes servere

Læs også:

Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere