Artikel top billede

Denne besked toner frem på ofrenes computere, hvis de er ramt af CryptoGraphic Locker.

Så er den gal igen: Ny ransomware på spil i Danmark

Ny ransomware er i omløb i Danmark. De kriminelle krypterer ofrenes filer, hvorefter der kræves løsesum for at låse dem op.

Det vakte stor opsigt, da en stribe danske kommuner i januar blev angrebet af ransomware, så filer på deres netværk blev krypteret af de kriminelle, der efterfølgende krævede løsepenge for at låse dem op igen.

Det var ransomwaren Cryptowall, der blev anvendt i angrebene mod blandt andre Nordfyns og Gribskov Kommune.

Nu advarer sikkerhedsfirmaet CSIS om, at ny ransomware er på spil i Danmark.

Ransomwaren er døbt CryptoGraphic Locker, og CSIS skriver i en orientering blandt andet, at den er identisk med ransomwaren Cryptolocker.

"Den krypterer en sværm af filtyper med AES-128 og opkræver dernæst betaling med Bitcoins."

Skrivebordet erstattes samtidig af et billede, skriver CSIS (se topfoto), der videre fortæller:

"De krypterede filer omdøbes til filendelsen .ctf, mens hovedkomponenten beskytter systemet mod flere navngivne processer: "processhacker", "mbam", "sh4", "spyhunter", "msconfig", "taskmgr", "retrui", "regedit", "procexp"."

"Når disse initieres, vil de blive dræbt af CryptoGraphic Locker processen. Det kan efterlade systemet i en tilstand hvor det er vanskelig(ere) at fjerne denne trussel fra maskinen."

"Denne ransomware familie leveres igennem klassiske drive-by angreb. Den primære vektor for infektion er Microsoft Silverlight," lyderr det fra sikkerhedsfirmaet. 

Stigende trussel mod danske virksomheder

CSIS forklarer desuden om den generelle ransomware-problematik:

"Ransomware har udviklet sig til at blive en betydelig trussel mod danske virksomheder og offentlige instanser."

"Ransomware adskiller sig markant fra andre malware angreb, hvor det primære mål er i stilhed at høste sensitive oplysninger fra de systemer, som rammes."

"Ransomware derimod støjer og frembringer tydelige indikationer på kompromittering, idet den krypterer og sletter vigtige filer på den lokale maskiner og alle tilgængelige drev."

Man skal reagere på den rigtige måde

PwC har forklaret, at det ved ransomware ikke kun handler om at forsøge at beskytte sig, men også om, hvordan man reagerer, hvis ransomwaren allerede er sluppet ind:

"Hvis uheldet er ude, er det vigtigt, at kommunen eller virksomheden får afdækket, hvordan ransomware er kommet ind i deres system, og hvilke maskiner der er ramt."

"Disse maskiner skal straks slukkes, og en kopi af dem skal sikres med henblik på at kunne efterforske hændelsen, inden man går i gang med at udbedre skaderne efter angrebet."

"Der skal derefter skabes klarhed over, hvor mange personer og afdelinger det er gået ud over, og hvor meget data der er påvirket, så der kan lægges en plan for, hvordan driften bedst og hurtigst kan genoprettes," har PwC skrevet i en kommentar om ransomware-problematikken.

Læs også:

Seks danske kommuner taget som gidsler af hackere - opkræves løsepenge for at låse krypterede filer op

Nye angreb med cryptowall i Danmark: Sådan ødelægger ransomwaren dine filer

Dansk Kommune hacket: Filerne er blevet låst - og der kræves løsesum

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere