Artikel top billede

Denne besked toner frem på ofrenes computere, hvis de er ramt af CryptoGraphic Locker.

Så er den gal igen: Ny ransomware på spil i Danmark

Ny ransomware er i omløb i Danmark. De kriminelle krypterer ofrenes filer, hvorefter der kræves løsesum for at låse dem op.

Det vakte stor opsigt, da en stribe danske kommuner i januar blev angrebet af ransomware, så filer på deres netværk blev krypteret af de kriminelle, der efterfølgende krævede løsepenge for at låse dem op igen.

Det var ransomwaren Cryptowall, der blev anvendt i angrebene mod blandt andre Nordfyns og Gribskov Kommune.

Nu advarer sikkerhedsfirmaet CSIS om, at ny ransomware er på spil i Danmark.

Ransomwaren er døbt CryptoGraphic Locker, og CSIS skriver i en orientering blandt andet, at den er identisk med ransomwaren Cryptolocker.

"Den krypterer en sværm af filtyper med AES-128 og opkræver dernæst betaling med Bitcoins."

Skrivebordet erstattes samtidig af et billede, skriver CSIS (se topfoto), der videre fortæller:

"De krypterede filer omdøbes til filendelsen .ctf, mens hovedkomponenten beskytter systemet mod flere navngivne processer: "processhacker", "mbam", "sh4", "spyhunter", "msconfig", "taskmgr", "retrui", "regedit", "procexp"."

"Når disse initieres, vil de blive dræbt af CryptoGraphic Locker processen. Det kan efterlade systemet i en tilstand hvor det er vanskelig(ere) at fjerne denne trussel fra maskinen."

"Denne ransomware familie leveres igennem klassiske drive-by angreb. Den primære vektor for infektion er Microsoft Silverlight," lyderr det fra sikkerhedsfirmaet. 

Stigende trussel mod danske virksomheder

CSIS forklarer desuden om den generelle ransomware-problematik:

"Ransomware har udviklet sig til at blive en betydelig trussel mod danske virksomheder og offentlige instanser."

"Ransomware adskiller sig markant fra andre malware angreb, hvor det primære mål er i stilhed at høste sensitive oplysninger fra de systemer, som rammes."

"Ransomware derimod støjer og frembringer tydelige indikationer på kompromittering, idet den krypterer og sletter vigtige filer på den lokale maskiner og alle tilgængelige drev."

Man skal reagere på den rigtige måde

PwC har forklaret, at det ved ransomware ikke kun handler om at forsøge at beskytte sig, men også om, hvordan man reagerer, hvis ransomwaren allerede er sluppet ind:

"Hvis uheldet er ude, er det vigtigt, at kommunen eller virksomheden får afdækket, hvordan ransomware er kommet ind i deres system, og hvilke maskiner der er ramt."

"Disse maskiner skal straks slukkes, og en kopi af dem skal sikres med henblik på at kunne efterforske hændelsen, inden man går i gang med at udbedre skaderne efter angrebet."

"Der skal derefter skabes klarhed over, hvor mange personer og afdelinger det er gået ud over, og hvor meget data der er påvirket, så der kan lægges en plan for, hvordan driften bedst og hurtigst kan genoprettes," har PwC skrevet i en kommentar om ransomware-problematikken.

Læs også:

Seks danske kommuner taget som gidsler af hackere - opkræves løsepenge for at låse krypterede filer op

Nye angreb med cryptowall i Danmark: Sådan ødelægger ransomwaren dine filer

Dansk Kommune hacket: Filerne er blevet låst - og der kræves løsesum

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere