Artikel top billede

Denne besked toner frem på ofrenes computere, hvis de er ramt af CryptoGraphic Locker.

Så er den gal igen: Ny ransomware på spil i Danmark

Ny ransomware er i omløb i Danmark. De kriminelle krypterer ofrenes filer, hvorefter der kræves løsesum for at låse dem op.

Det vakte stor opsigt, da en stribe danske kommuner i januar blev angrebet af ransomware, så filer på deres netværk blev krypteret af de kriminelle, der efterfølgende krævede løsepenge for at låse dem op igen.

Det var ransomwaren Cryptowall, der blev anvendt i angrebene mod blandt andre Nordfyns og Gribskov Kommune.

Nu advarer sikkerhedsfirmaet CSIS om, at ny ransomware er på spil i Danmark.

Ransomwaren er døbt CryptoGraphic Locker, og CSIS skriver i en orientering blandt andet, at den er identisk med ransomwaren Cryptolocker.

"Den krypterer en sværm af filtyper med AES-128 og opkræver dernæst betaling med Bitcoins."

Skrivebordet erstattes samtidig af et billede, skriver CSIS (se topfoto), der videre fortæller:

"De krypterede filer omdøbes til filendelsen .ctf, mens hovedkomponenten beskytter systemet mod flere navngivne processer: "processhacker", "mbam", "sh4", "spyhunter", "msconfig", "taskmgr", "retrui", "regedit", "procexp"."

"Når disse initieres, vil de blive dræbt af CryptoGraphic Locker processen. Det kan efterlade systemet i en tilstand hvor det er vanskelig(ere) at fjerne denne trussel fra maskinen."

"Denne ransomware familie leveres igennem klassiske drive-by angreb. Den primære vektor for infektion er Microsoft Silverlight," lyderr det fra sikkerhedsfirmaet. 

Stigende trussel mod danske virksomheder

CSIS forklarer desuden om den generelle ransomware-problematik:

"Ransomware har udviklet sig til at blive en betydelig trussel mod danske virksomheder og offentlige instanser."

"Ransomware adskiller sig markant fra andre malware angreb, hvor det primære mål er i stilhed at høste sensitive oplysninger fra de systemer, som rammes."

"Ransomware derimod støjer og frembringer tydelige indikationer på kompromittering, idet den krypterer og sletter vigtige filer på den lokale maskiner og alle tilgængelige drev."

Man skal reagere på den rigtige måde

PwC har forklaret, at det ved ransomware ikke kun handler om at forsøge at beskytte sig, men også om, hvordan man reagerer, hvis ransomwaren allerede er sluppet ind:

"Hvis uheldet er ude, er det vigtigt, at kommunen eller virksomheden får afdækket, hvordan ransomware er kommet ind i deres system, og hvilke maskiner der er ramt."

"Disse maskiner skal straks slukkes, og en kopi af dem skal sikres med henblik på at kunne efterforske hændelsen, inden man går i gang med at udbedre skaderne efter angrebet."

"Der skal derefter skabes klarhed over, hvor mange personer og afdelinger det er gået ud over, og hvor meget data der er påvirket, så der kan lægges en plan for, hvordan driften bedst og hurtigst kan genoprettes," har PwC skrevet i en kommentar om ransomware-problematikken.

Læs også:

Seks danske kommuner taget som gidsler af hackere - opkræves løsepenge for at låse krypterede filer op

Nye angreb med cryptowall i Danmark: Sådan ødelægger ransomwaren dine filer

Dansk Kommune hacket: Filerne er blevet låst - og der kræves løsesum

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere