Artikel top billede

(Foto: Foto: iStockphoto (brugeren Spannerdude))

Advarsel: NemID-phishere kender dit rigtige navn og kortnummer

Ny phishing-mail kan indeholde dit korrekte navn og et kreditkortnummer, der matcher de tal, der findes på det firkantede plastikkort i din pung.

En mail med dit rigtige navn og et kreditkortnummer, der er i overensstemmelse med det, der står på dit kort.

Det er elementerne i en ny phishing-kampagne, der er blevet kombineret med social engineering, eller samkørsel af data, og derved opgraderer svindelnummeret til at være meget troværdigt og super målrettet.

De it-kriminelle har på en hel stribe områder forfinet deres angreb ved at tilføje personlige oplysninger på ofret for at fiske efter NemID-login og nøglekort.

Det oplyser sikkerhedsfirmaet CSIS

"Det skræmmende er, at der tilføjes private oplysninger, herunder de fire cifre i kreditkortnummeret, som er korrekte, og matcher ofrets kortoplysninger," skriver firmaet i en advarselsmail.

Kriminelle tiltag, der er medvirkende til at skabe en høj grad af troværdighed omkring de skumle mail-udsendelser.

"Det er første gang, at vi har observeret, at svindlerne bag disse phishing-kampagner målrettet skyder efter udvalgte ofre, og tilmed inkluderer flere personlige oplysninger i den uønskede mail," lyder det fra CSIS.

Der er indtil videre tale om en begrænset mængde phishing-mails, der indeholder de personificerede oplysninger.

Gi' mig dit NemID

Formålet er at lokke modtageren til at videregive følsomme private oplysninger, herunder et billede af det personlige NemID-nøglekort

"Vi har tidligere, som led i en række generelle råd, anbefalet, at hvis den pågældende mail er uden navn og andre person specifikke oplysninger - eksempelvis: "Kære NemID kunde" - så er der stor sandsynlighed for, at det er svindel. Den spilleregel er med denne nye kampagne blevet ændret," vurderer CSIS.

Sikkerhedsfirmaet kan ikke give en forklaring på, hvordan det er lykkedes for svindlerne at tilegne sig muligheden for at samkøre navn, mailadresse, korttype og de fire sidste cifre i kortnummeret og sende det til den rette modtager.

"Det kan tyde på en kompromitteret webshop, der har haft disse informationer liggende, men det er på nuværende tidspunkt spekulationer."

Sådan undgår du ballade

Det er dog relativt enkelt at undgå svindel, hvis du er opmærksom.

Kommunikation omkring dine bankforhold eller kreditkort sker ikke via almindelig mail.

Du vil derfor aldrig modtage en mail fra dit pengeinstitut eller kreditkortudsteder, som beder dig om at udlevere dine kreditkortoplysninger, NemID-nøgler eller personlige oplysninger.

Læs også:

Dansk firma: Fik hacket Apple ID og modtog for 650.000 kroner iPhone 6

Svindlere automatiserer målrettet phishing - dette skal du passe på

Sikkerhedsfirma: Online-bankrøvere slipper væk med 6,5 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere


Ubrydelig? Kan en smadret storage array stadig levere dine data?

En ting er at læse og høre om, hvor robuste og højt tilgængelige Hitachis storage array lagringssystemer er - men noget andet er oplevelsen af det, når du live kan se, hvordan de ødelægger deres system. Se derfor med, når vi fysisk ødelægger en storage array - og derefter tester om den stadig vil kunne levere dine data.

06. marts 2024 | Læs mere