Artikel top billede

(Foto: Foto: iStockphoto (brugeren Spannerdude))

Advarsel: NemID-phishere kender dit rigtige navn og kortnummer

Ny phishing-mail kan indeholde dit korrekte navn og et kreditkortnummer, der matcher de tal, der findes på det firkantede plastikkort i din pung.

En mail med dit rigtige navn og et kreditkortnummer, der er i overensstemmelse med det, der står på dit kort.

Det er elementerne i en ny phishing-kampagne, der er blevet kombineret med social engineering, eller samkørsel af data, og derved opgraderer svindelnummeret til at være meget troværdigt og super målrettet.

De it-kriminelle har på en hel stribe områder forfinet deres angreb ved at tilføje personlige oplysninger på ofret for at fiske efter NemID-login og nøglekort.

Det oplyser sikkerhedsfirmaet CSIS

"Det skræmmende er, at der tilføjes private oplysninger, herunder de fire cifre i kreditkortnummeret, som er korrekte, og matcher ofrets kortoplysninger," skriver firmaet i en advarselsmail.

Kriminelle tiltag, der er medvirkende til at skabe en høj grad af troværdighed omkring de skumle mail-udsendelser.

"Det er første gang, at vi har observeret, at svindlerne bag disse phishing-kampagner målrettet skyder efter udvalgte ofre, og tilmed inkluderer flere personlige oplysninger i den uønskede mail," lyder det fra CSIS.

Der er indtil videre tale om en begrænset mængde phishing-mails, der indeholder de personificerede oplysninger.

Gi' mig dit NemID

Formålet er at lokke modtageren til at videregive følsomme private oplysninger, herunder et billede af det personlige NemID-nøglekort

"Vi har tidligere, som led i en række generelle råd, anbefalet, at hvis den pågældende mail er uden navn og andre person specifikke oplysninger - eksempelvis: "Kære NemID kunde" - så er der stor sandsynlighed for, at det er svindel. Den spilleregel er med denne nye kampagne blevet ændret," vurderer CSIS.

Sikkerhedsfirmaet kan ikke give en forklaring på, hvordan det er lykkedes for svindlerne at tilegne sig muligheden for at samkøre navn, mailadresse, korttype og de fire sidste cifre i kortnummeret og sende det til den rette modtager.

"Det kan tyde på en kompromitteret webshop, der har haft disse informationer liggende, men det er på nuværende tidspunkt spekulationer."

Sådan undgår du ballade

Det er dog relativt enkelt at undgå svindel, hvis du er opmærksom.

Kommunikation omkring dine bankforhold eller kreditkort sker ikke via almindelig mail.

Du vil derfor aldrig modtage en mail fra dit pengeinstitut eller kreditkortudsteder, som beder dig om at udlevere dine kreditkortoplysninger, NemID-nøgler eller personlige oplysninger.

Læs også:

Dansk firma: Fik hacket Apple ID og modtog for 650.000 kroner iPhone 6

Svindlere automatiserer målrettet phishing - dette skal du passe på

Sikkerhedsfirma: Online-bankrøvere slipper væk med 6,5 milliarder kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere