Artikel top billede

Advarsel: NemID-phishere kender dit rigtige navn og kortnummer

Ny phishing-mail kan indeholde dit korrekte navn og et kreditkortnummer, der matcher de tal, der findes på det firkantede plastikkort i din pung.

En mail med dit rigtige navn og et kreditkortnummer, der er i overensstemmelse med det, der står på dit kort.

Det er elementerne i en ny phishing-kampagne, der er blevet kombineret med social engineering, eller samkørsel af data, og derved opgraderer svindelnummeret til at være meget troværdigt og super målrettet.

De it-kriminelle har på en hel stribe områder forfinet deres angreb ved at tilføje personlige oplysninger på ofret for at fiske efter NemID-login og nøglekort.

Det oplyser sikkerhedsfirmaet CSIS

"Det skræmmende er, at der tilføjes private oplysninger, herunder de fire cifre i kreditkortnummeret, som er korrekte, og matcher ofrets kortoplysninger," skriver firmaet i en advarselsmail.

Kriminelle tiltag, der er medvirkende til at skabe en høj grad af troværdighed omkring de skumle mail-udsendelser.

"Det er første gang, at vi har observeret, at svindlerne bag disse phishing-kampagner målrettet skyder efter udvalgte ofre, og tilmed inkluderer flere personlige oplysninger i den uønskede mail," lyder det fra CSIS.

Der er indtil videre tale om en begrænset mængde phishing-mails, der indeholder de personificerede oplysninger.

Gi' mig dit NemID

Formålet er at lokke modtageren til at videregive følsomme private oplysninger, herunder et billede af det personlige NemID-nøglekort

"Vi har tidligere, som led i en række generelle råd, anbefalet, at hvis den pågældende mail er uden navn og andre person specifikke oplysninger - eksempelvis: "Kære NemID kunde" - så er der stor sandsynlighed for, at det er svindel. Den spilleregel er med denne nye kampagne blevet ændret," vurderer CSIS.

Sikkerhedsfirmaet kan ikke give en forklaring på, hvordan det er lykkedes for svindlerne at tilegne sig muligheden for at samkøre navn, mailadresse, korttype og de fire sidste cifre i kortnummeret og sende det til den rette modtager.

"Det kan tyde på en kompromitteret webshop, der har haft disse informationer liggende, men det er på nuværende tidspunkt spekulationer."

Sådan undgår du ballade

Det er dog relativt enkelt at undgå svindel, hvis du er opmærksom.

Kommunikation omkring dine bankforhold eller kreditkort sker ikke via almindelig mail.

Du vil derfor aldrig modtage en mail fra dit pengeinstitut eller kreditkortudsteder, som beder dig om at udlevere dine kreditkortoplysninger, NemID-nøgler eller personlige oplysninger.

Læs også:

Dansk firma: Fik hacket Apple ID og modtog for 650.000 kroner iPhone 6

Svindlere automatiserer målrettet phishing - dette skal du passe på

Sikkerhedsfirma: Online-bankrøvere slipper væk med 6,5 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.