Efterretningstjeneste: Vi har ret til at hacke os ind på alle computere i verden

Både de britiske og amerikanske efterretningstjenester kan hacke sig ind på stort set alle computere i verden helt lovligt.

For nyligt fik det amerikanske forbundspoliti FBI udvidet sine juridiske beføjelser til at kunne bryde ind i og sågar plante overvågnings-malware på computere stort set over alt på kloden.

Det sker som følge af, at det amerikanske justitsministerium har presset på for, at amerikanske dommere kan udstede dommerkendelser på computere, hvis placering er uden for deres jurisdiktion eller er ukendt, skriver National Journal.

Nu påstår anti-overvågningssitet Privacy International så i forbindelse med en retssag, at den britiske efterretningstjeneste GCHQ har samme beføjelser til at bryde ind i og aflytte enhver computer, telefon eller anden form for digital kommunikationsenhed på Jorden.

"Den britiske regering har indrømmet, at dens efterretningstjeneste har ret til at hacke ind i enhver personlig telefon, computer og kommunikationsnetværk og samtidig hævde, at de har juridisk bemyndigelse til at hacke alle i verden. Også selvom målet ikke er en trussel mod den nationale sikkerhed eller er mistænkt for kriminalitet," hedder det på Privacy Internationals site.

Regering svarer igen
I den verbale slåskamp mellem den britiske regering og anti-overvågningsorganisationen har den britiske regering fremlagt et åbent svar på, hvad der egentlig gælder på spionfronten.

I dette svar fremgår det, at briterne kan komme til at indsamle indhold fra personer, som er helt uden for mistanke for at begå terror eller anden kriminalitet.

"Når det kommer til at gennemføre udstyrsovervågning rettet mod folk, der ikke er efterretningsmål i sig selv, bør det ikke anses som sikkerhedsindtræning, men snarere som 'intenderet indtrængning'," lyder det blandt andet i regeringens åbne svar.

"Enhver udstyrsovervågning af denne type bør overvejes omhyggeligt i forhold til nødvendigheden og proportionalitetskriterier," fortsætter svaret.

Med disse udsagn in mente beskylder Privacy International efterretningstjenesten GCHQ for at underminere hele sikkerheden på internettet med sine indbrud mod SIM-kortselskabet Gemalto og platningen af Regin-malware hos det belgiske teleselskab Gemalto.

Ydmygende indrømmelser
Slåskampen mellem efterretningstjenester, regeringer og anti-overvågningsorganisationer som Privacy International er kommet i kølvandet på NSA-whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer af især de amerikanske og britiske efterretningstjenesters arbejdsmetoder.

Den britiske regering har da også måtte sluge nogle ydmygelser, når den eksempelvis har måttet indrømme over for den britiske avis The Guardian, at der er foretaget aflytninger af advokater og deres libyske klienter i en periode på fem år.

"På baggrund af de seneste domsafsigelser anerkender vi at de politikker, der er vedtaget siden januar 2010, ikke har mødt kravene i den europæiske menneskerettigheds-kommission, hvilket navnlig gælder artikel 8 (retten til privatlivets fred, red.)," sagde en regeringstalsmand til The Guardian for nyligt.

Regeringstalsmanden tilføjede samtidig, at aflytningen ikke var en bevidst forseelse, da den britiske efterretningstjeneste altid har beskyttet sit kildemateriale med største omhu, og at overvågningen ikke fik juridiske konsekvenser i sagerne for advokater og klienter.

Snowden-afsløringerne har blandt andet også vist, at GCHQ har indsamlet tusindvis af webcam-billeder fra intetanende borgere, hvoraf flere af billederne var af 'erotisk natur', som du kan læse mere om her

Læs også:

Politichef: Hjælp os ved at installere overvågningskameraer i dit hjem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.