Din hjerne ignorerer sikkerhedsadvarsler igen og igen - men det skal ændres nu

Der er en krystalklar grund til, at du ikke får opdateret din computer. Se her, hvordan fremtidens advarsler bliver, når du skal opdatere din maskine.

Du har med garanti også trykket 'annuller' på en vigtig sikkerhedsopdatering, og det er der en ganske god forklaring på.

Et af de sikkerhedstiltag, som iværksættes i kampen for et tryggere og mere sikkert internet og bedre datasikkerhed, er brugen af sikkerhedsadvarsler, der eksempelvis skal forhindre brugerne i at besøge potentielt skadelige netsider.

Sådanne tiltag hjælper imidlertid ikke, hvis brugeren ikke tager dem alvorligt, hvilket mange ikke gør.

Men det skal der gøres noget ved.

En gruppe forskere fra søgegiganten Google og et par universiteter har sat sig for at finde ud af, hvad der sker i hjernen, når en computerbruger møder en sikkerhedsadvarsel.

Informationerne skal bruges til at skabe sikkerhedsadvarsler, der virker mere effektivt end dem, vi møder i dag for at give højere it-sikkerhed.

Det skriver websiden Extremetech

Skanning af hjernen
Og der bliver gået videnskabeligt til værks.

Forskerne benytter en såkaldt MRI-skanner, der er en avanceret metode til at visualisere, hvad der sker på indersiden af kroppen. En metode, der normalt anvendes i medicinsk sammenhæng.

Under eksperimentet bliver 25 personer placeret i skanneren, mens de præsenteres for en serie på 560 billeder med forskellige fejl- og sikkerhedsadvarsler.

Det, forskerne har fundet frem til, er, at aktiviteten i den del af hjernen, der opfatter visuelle indtryk, synker dramatisk ved gentagelser.

Efter bare én gentagelse af en besked kan der måles en forskel i hjernen. Efter 10 gentagelser bliver meddelelsen helt ignoreret, uanset hvor alvorlig den er.

Hjernens reaktion aftager altså ved gentagelser.

Det er et fænomen, man kender fra andre sammenhænge, og det er måske ikke revolutionerende forskning i sig selv, men forskerne konkluderer, at det kan få konsekvenser for, hvordan sikkerhedsadvarsler skal se ud i fremtiden. Variation er vejen frem
MRI-skanningerne afslører, at det ikke er nok at ændre på tekstindholdet i beskeden.

Hvis der derimod ændres på det visuelle udseende, har det stor betydning for, hvordan man opfatter beskeden.

Ved at ændre på udseendet er det lettere for brugerens hjerne at opfatte beskeden, og derved vil beskeden i højere grad også medføre en handling.

Derfor foreslår forskerne blandt andet, at softwarefirmaerne anvender såkaldte polymorfiske-beskeder, der ændrer sig fra gang til gang, i forbindelse med sikkerhedsadvarsler.

Det er eksempelvis ændring af skriftstørrelse, symboler eller farver eller at der anvendes animationer i beskederne.

Forsøget viser, at disse tiltag betyder en langt højere reaktion fra brugeren.

Du kan læse flere detaljer om forsøget her.

Læs også:

Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem

Vi må have en plan: Nutidens børn er fremtidens sikkerhedshovedpine

Dansk forskningsprojekt skal udvikle klippe-stabilt internet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.