Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Så hurtigt reparerer producenterne sårbarheder i din software

Selv om antallet af nye sårbarheder i software skyder kraftigt i vejret, er softwareproducenterne blevet markant hurtigere til at lappe sikkerhedshullerne i deres software.

Når en softwareproducent opdager et sikkerhedshul i sit produkt, går der som regel ikke lang tid, før hullet er lappet, og der er udsendt en opdatering (patch) og brugerne trygt kan lade deres it-systemer, browsere og kontorprogrammer køre videre, som om intet var hændt.

Faktisk blev 83 procent - eller fem ud af seks - af de nyopdagede sikkerhedshuller i 2014 lukket samme dag, som de blev offentliggjort af producenterne. Det er en markant forbedring i forhold til 2009, hvor den såkaldte "time-to-patch" lå helt nede på 50 procent.

Tallene stammer fra en ny rapport fra den danske sikkerhedsproducent Secunia, som hvert år udgiver rapporten "Vulnerability Review".

Til gengæld står det ifølge rapporten mere end skralt til med at få udbedret den sidste sjettedel af sårbarhederne. Efter 30 dage er de nævnte 83 procent kun steget til 84,3 procent. Det er ifølge Secunias direktør for research og security, Kasper Lindgaard, udtryk for, at de ansvarlige producenter ikke har tænkt sig at gøre noget ved sårbarhederne.

"Derfor skal du som bruger rykke direkte videre til Plan B, og finde alternative løsninger for at udligne risikoen, i de tilfælde hvor der ikke findes en patch til sårbarheden, samtidigt med at den offentliggøres," mener Kasper Lindgaard.

Ifølge 2014-udgaven af rapporten registrerede Secunia i løbet af året 15.435 sårbarheder - en stigning på 18 procent - fordelt på 3.870 applikationer.

Skulderklap til Microsoft
I rapporten har Secunia blandt andet a kigget på de 50 mest udbredte applikationer, som i dag bruges på private pc'er.

Den øvelse er endt som et skulderklap til Microsoft, som med hele 69 procent af den 50 mest udbredte applikationerne kun står for 23 procent af de fundne sårbarheder.

Sagt på en anden måde: Selvom Microsofts programmer og styresystemer optager en stor del af pladsen på brugernes harddiske, stammer hovedparten af de alvorlige sikkerhedsproblemer på pc'er fra andre producenter end Microsoft.

Ser man alene på de forskellige versioner af Windows er billedet endnu mere positivt. Mens XP blev udfaset i løbet af 2014 faldt antallet af nye sårbarheder i de tre seneste Windows-versioner markant. (Windows 8: Fra 156 til 105 - Windows 7: Fra 102 til 33 - Vista: 102 til 30)

Flest huller i Chrome
Browsere var med til at drive antallet af nye sårbarheder op.

Og på dette område er en stor del af sårbarhederne kritiske, skriver Secunbia i sin rapport

I alt steg antallet af nye sårbarheder med 42 procent med i alt 1.035 nye sårbarheder i de fem mest populære browsere:

Her blev Chrome topscorerren med 504 nye sårbarheder. Explorer endte på 249, mens Firefox, Safari og Opera stod for henholdsvis 171, 92 og 19 huller i sikkerheden.

Du kan downloade Secunias rapport om softwaresårbarheder her.

Læs også:

Her er de 46 største (og værste) sikkerhedshistorier i 2014

Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem

Her er verdens mest populære antivirus-program

Sikkerhedsbombe: Bærbar teknologi kan smadre virksomhedens sikkerhed

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency.